Kreatyna - z czym to się je?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Lolita2052
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy są jakieś uboczne skutki zażywania kreatyny? Słyszałam różne wersje i już nie wiem co o tym myśleć. Ile można przybrać biorąc kreatynę? Ogólnie potrzebuję jakichś wskazówek odnośnie tego "specyfiku". Intensywnie trenuję już jakieś pół roku, udało mi się wyrobić niezłą kondycję, więc myślę, że warto się zainteresować suplementacją. I właśnie przeglądając różne strony natknęłam się na wpis o kreatynie i z tego co wyczytałam, to jest teraz dobry moment, żeby się nią zainteresować. Niestety nie piszą tam o wpływie na zdrowie, dlatego pomyślałam, żeby tutaj zapytać.
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Ja nie spotkałem się z badaniami bądź z ludźmi biorącymi kreatyne cyklicznie bądź ciągle aby wpływala negatywnie na zdrowie
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
arek22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kreatyna wpływa na zdrowie jak każdy suplement, który bierzesz, z tymże niektóre mają tylko minimalne skutki. Kreatyna powoduje szybki przyrost mięśni, nie jest to jednak przyrost o same mięśnie, a bardziej wyposażenie je w wodę, bardzo często po odtawieniu kreatyny ludzie mają problem z utrzymaniem wagi. Mięśnie zmieniają się w tłuszcz, kreatyna powoduje też zmiany metabolizmu. To chyba największe minusy.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

arek22 pisze:Kreatyna wpływa na zdrowie jak każdy suplement, który bierzesz, z tymże niektóre mają tylko minimalne skutki. Kreatyna powoduje szybki przyrost mięśni, nie jest to jednak przyrost o same mięśnie, a bardziej wyposażenie je w wodę, bardzo często po odtawieniu kreatyny ludzie mają problem z utrzymaniem wagi. Mięśnie zmieniają się w tłuszcz, kreatyna powoduje też zmiany metabolizmu. To chyba największe minusy.
dawno nie czytałem większej bzdury :ojoj: :ojoj:

kreatyna nie powoduje szybkiego przyrostu mięśni - tylko trening
kreatyna nie zalewa mięśni wodą - retencja wody w organizmie zależy od zupełnie innych czynników
kreatyna nie powoduje zmian metabolizmu - to trening podbija metabolizm, dieta, tryb życia.

@ Lolita2052 - po pół roku treningu masz jeszcze tyyyyyyle rezerwy , że o proszkach zapomnij. Ułóż sobie dietę, trenuj systematycznie i wysypiaj się, a żadne sztuczne suple nie będę Ci do niczego potrzebne.

Kreatyna na miesięczny cykl kosztuje tyle, co współpraca z dobrym trenerem - skorzystaj z wiedzy doświadczonych ludzi, zamiast nabijać kabzę producentom środków o wątpliwej skuteczności.

PS - kilka lat temu przyjmowałem kreatynę przez kilka miesięcy ćwicząć na siłowni. Skutków pozytywnych nie odczułem, za to sikałem jak koń wyścigowy :bum:
Argoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mogą mieć jedynie branie kreatyny źle stosowanej skutki takie, że możesz zajechać nerki, a jeżeli małą ilością wody popijesz będziesz sikał krwią. Podczas brania i cyklu kreatyny musisz przestrzegać diety, bo niektóre produkty źle działają z kreatyną. Chodzą tez mity, że mięśnie tak jak by się pompowały, ale nie wiem ile w tym prawdy. Z literatury wiadomo natomiast, że kreatyna jest jednym z niewielu suplementów, których wysoka skuteczność poparta jest wieloma badaniami naukowymi, niewiele jest informacji o skutkach ubocznych i niewiele osób skarży się na jakieś odczuwalne dolegliwości po kreatynie, więc można wnioskować, że jest to tzw. lekki i nieinwazyjny suplement. Zobacz więcej na http://www.body4you.pl/.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2015, 11:10 przez Argoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Lolita2052
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

uebq pisze: PS - kilka lat temu przyjmowałem kreatynę przez kilka miesięcy ćwicząć na siłowni. Skutków pozytywnych nie odczułem, za to sikałem jak koń wyścigowy :bum:
Pozytywnych nie, ale negatywnych też nie? (poza tym sikaniem bez przerwy)... Może to zależy od konkretnego organizmu. W każdym razie najpierw rzeczywiście poradzę się jakiegoś trenera. Kogoś, kto zna temat od podszewki i powie mi, czy oprócz treningu będzie mi coś potrzebne. Pewnie wizyta u dietetyka też nie zaszkodzi. Raczej na własną rękę nie będę niczego brała.
Awatar użytkownika
skotar5
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:21
Życiówka w maratonie: 3:16:47

Nieprzeczytany post

Stosowałem kilka razy kratyne (szczególnie jabłczan) i zauważyłem dobre efekty w postaci wzrostu siły. Nie wiem czy ma wpływ na bieganie ale jeśli trenujesz na siłowni to polecam ten suplement bo jako jeden z nielicznych ma udowodnione działanie. No i jabłczan nie powoduje retencji wody więc waga nie powinna podskoczyć.
3km-10:55, 5km- 19:25 ,10 km- 39:21, półmaraton - 1h 30.04, maraton- 3:16:47
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Sikanie moglo być spowodowane dużym wypijaniem wody,
Jak ktoś chce, to może przetestować glicerol, jest tani chociaż
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy