Endoproteza biodra
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie. Piszę ponieważ zdiagnozowali u mnie problem z biodrem a mianowicie niedorozwój biodra. Wyszło to oczywiście w trakcie biegania
Miałem robione prześwietlenia itd itp. Ortopeda stwierdził, że jeżeli będę biegał to w ciągu 10 lat dorobie się endoprotezy biodra. Czy ktoś z forumowiczów ma taką endoprotezę? Jak wygląda życie z tym? Można biegać? Słyszałem, że endoprotezy też mają jakaś swoją żywotność i życie z endoprotezą oznacza koniec jakiejkolwiek aktywności sportowej.

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Nie znam sprawy z praktyki, ale poczytałem kiedyś o tym, bo sprawa będzie w przyszłości dotyvzyć mojej mamy. Na podstawie zebranych informacji popełniłem taki artykuł - LINK. Rodzajów protez jest bardzo dużo i każdy przypadek jest unikalny, ale bieganie raczej nie będzie dla Ciebie wskazane.
w artykule pisze:Po operacji
Powrót do pełnej sprawności jest praktycznie niemożliwy, ale można osiągnąć znaczną poprawę. Ze sztucznym biodrem nie można biegać, skakać, ale spacery czy spokojna jazda na rowerze będą wręcz wskazane i co najważniejsze tym czynnościom przestanie towarzyszyć ból. Trzeba kontynuować ćwiczenia wzmacniające okoliczne mięśnie i kierować się zdrowym rozsądkiem by nie obciążać zbytnio operowanego biodra.
Krzysiek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja mam wszczepioną endoprotezę biodra. Lekarz zalecił ograniczenie obciążenia tego biodra i zmniejszenie częstotliwości treningów. Doktor Jan Paradowski z Krakowa, który mnie operował to raczej dobry specjalista, bo jest lekarzem kilku znanych sportowców. Także zapewne zna się na rzeczy.