Witam, jestem początkującym biegaczem. W zasadzie dzisiaj miałem swoją 3 przebieżkę.
Ale mam pewien problem, po około 200m truchtu zaczyna mnie boleć spód lewej i prawej stopy w różnych miejscach tak mocno ze nie umożliwia mi to swobodne bieganie.
Buty wydaje mi się że dobrałem prawidłowo, odcisk mokrej stopy wskazuje na neutral, buty jak podaje producent przeznaczone są właśnie dla neutrala. Co innego może być przyczyną takiego bólu? Czy "nieumiejętność biegania" i stawiania stopy może powodować aż tak mocny ból? -Zaznaczę że ból prawdopodobnie występuje też przy zwykłym chodzeniu w tych butach, a co śmieszniejsze, podczas mojego pierwszego biegu, kiedy nie posiadałem jeszcze odpowiedniego obuwia, tylko zwykłe zużyte trampki, biegało mi się wygodniej (co nie znaczy komfortowo). Możliwe też że nieodpowiednio się rozgrzewam, co by się zgadzało.
http://www.decathlon.pl/ekiden-one-plus ... 11960.html - Moje buty
Dziękuje za wszelaką pomoc.
Ból stopy, początki biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pierwsza to około 1,7km, potem miałem z 2 tygodnie przerwy gdy czekałem za butami. i Kolejno w miniony piątek - 2,2km , potem w niedzielę - też około 2-2,5km , i dzisiaj po 200m już ból zaczął doskwierać, poddałem się po około 1km. Ból jakby nasilał sie z każdym dniem. W piątek dałem rade przebiec całą trasę, w niedzielę już były problemy ale jakoś się przemęczyłem no i dzisiaj było już nieciekawie. Biegałem raczej bez przerwy nie forsując zbytnio tempa, starałem się równo biegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Musisz teraz kilka dni poczekać aż ból minie całkiem i znów powoli sobie truchtać. Z czasem stopy się przyzwyczają. Nie szukaj przyczyny w butach, choć dla pewności możesz pobiegać w swoich trampkach o i porównać jak stopa reaguje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Problemy z rozciegnem podeszwowym , tez mialem na poczatku biegania, a nastepnie po zmianie butów . Tu na forum w dziale kontuzje masz wrzucony filmik jak rolowac stopami pileczke tenisową.