ból pod więzadłem rzepkowym

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Boli pod więzadłem rzepkowym gdy siedzę z wyprostowanymi nogami lub robię przeprost. Masaż zaznaczonego miejsca na obrazku doprowadza do łez. W obu kolanach. Nie boli więzadło tylko jakby kość(wiem, że to nie możliwe, ale masuję zakończenie kości piszczelowej gdzie łączy się z więzadłem rzepkowym)
Obrazek
Ktoś wie co to może być?
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

ja wiem! :hej:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

katekate pisze:ja wiem! :hej:

To napisz koledze.
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

przeczuwam cyniczną nutę, ale powiedz katekate :bum:
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może to być tzw. kolano skoczka. Miałem to :spoczko: Mi dokuczała zewnętrzna strona przyczepu tuż przy kości piszczelowej. Po 4 miesiącach intensywnej rehabilitacji mam spokój do dziś, ale za to mam problem z Achillesem :hejhej:
Ale jak w obu kolanach to może być co innego. Jakaś gangrena...
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Bosak dalej walczysz z achillesem? Kurcze mi pomógł fizjo a raczej jego zalecenia co do rozciągania. Czasami czuje achillesy ale jak się przyłoże do rozciągania to problem znika.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

amator_k pisze:
chyba ironiczną? :bum:

amator
ja poczytałam wszystkie twoje posty....
boli cię cały człowiek, jestes pospinany, słaby, sam nie wiesz, czy biegać sprinty, czy maratony :ojoj:
wszystko jakies krzywe, buty nie takie jak trzeba...

sport boli
czasem mniej, czasem więcej
i jak masz nieelastyczny układ ścięgnowo/więzadłowo/powięziowy i w dodatku słabiuśkie mięśnie głębokie, core siedzi i kwiczy to nie ma bata na mariolkę, będziesz cierpiał :taktak:

znajdź dobrego fizjo (polecam terapię neurac)

zabierz się za podstawy, wzmocnij mięsnie, porozciągaj, popracuj nad stabilizacją, pływaj, wiosłuj, wyginaj się z taśmą, piłką
jest tyle innych sportów wartych uwagi poza bieganiem, że naprawdę nie trzeba się męczyć i na siłę biegać :usmiech:
nie każdy może być baletnicą, dlatego biega :bum: i na odwrót
pozdro!
komentarze
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

katekate pisze:
amator_k pisze:
chyba ironiczną? :bum:

amator
ja poczytałam wszystkie twoje posty....
boli cię cały człowiek, jestes pospinany, słaby, sam nie wiesz, czy biegać sprinty, czy maratony :ojoj:
wszystko jakies krzywe, buty nie takie jak trzeba...

sport boli
czasem mniej, czasem więcej
i jak masz nieelastyczny układ ścięgnowo/więzadłowo/powięziowy i w dodatku słabiuśkie mięśnie głębokie, core siedzi i kwiczy to nie ma bata na mariolkę, będziesz cierpiał :taktak:

znajdź dobrego fizjo (polecam terapię neurac)

zabierz się za podstawy, wzmocnij mięsnie, porozciągaj, popracuj nad stabilizacją, pływaj, wiosłuj, wyginaj się z taśmą, piłką
jest tyle innych sportów wartych uwagi poza bieganiem, że naprawdę nie trzeba się męczyć i na siłę biegać :usmiech:
nie każdy może być baletnicą, dlatego biega :bum: i na odwrót
pozdro!
hmm, co do cynizmu to jestem pewien, a do reszty posta nie. potrafię rozróżnić ból pożądany w sporcie i niepożądany, więc to jest ten niepożądany. co do maratonu/sprintu. mogę pobiec maraton bez problemu z miejsca, tyle że potem bolą mnie kolana, stąd poszukiwania krótszych odcinków. obecnie robię ćwiczenia ekscentryczne na kolano skoczka i marszobiegi co drugi dzień. nie ma tragedii ale idealnie nie jest. co do fizjo i lekarzy to im nie wierzę. chodziłem, prosiłem i nic to nie dało. większośc nie ma pojęcia co robi. no więc biorę mocniej pod uwagę kolanA skoczka. w sumie wydaje mi się też że mam coś z czworogłowymi. są tak pospinane, że po masażu piłeczką tenisową palą mnie kolana. chyba tak nie powinno to wyglądać? fizjoterapeuta kazał mi rozciągać czworogłowe na ITBS na rehabilitacji, więc zwątpiłem :echech: jeszcze jedno: czy wy po rolowaniu czuliście rozluźnienie mięśni czy cały czas taki sam ból? bo ja odczuwam cały czas tak samo pospinane uda. pomimo rolowania, ból cały czas ten sam, dosłownie kamienie, nie mięsnie.
edit: jeszcze co do krzywości ogólnej. tak jak pisałem w innym poście, rotacja uda do wewnątrz i koślawość achillesów. koślawość przejawia się bólem ostrym płaszkowatego, ale rozciąganie pomaga. co do rotacji, to prawa noga(bardziej umięsniona znacznie przez kolarstwo kupę lat) potrafi lepiej utrzymać biodra niż lewa. równowaga też lepsza na prawej nodze. jakieś sposoby na ten dysbalans? naprawdę mam mocno rozbudowane mięśnie nóg, więc ich dalsza rozbudowa tu nie pomoże. nie chcę stosować też wkładek ortopedycznych, bo to pójście na łatwiznę. czytałem, że rozciąganie dwugłowego pomaga, więc zacząłem to robić. coś jeszcze?
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

znajdź terapeutę specjalizującego się w Neuracu
pozdrowionka
komentarze
New Balance but biegowy