Witam,
Niestety dział kontuzje to chyba mój najbardziej " aktywny dział. Tym razem mam takie pytanie, może ktoś będzie w stanie coś powiedzieć. Muszę wykonać badanie rezonansem, ostatni raz robiłam prawie rok temu od tego czasu dwa razy usg w tym usg dynamiczne w rehasporcie w Gdańku. Na wszystkich badaniach nic takiego nie wyszło co by powodowało, że teraz to już prawie ledwo chodzę. Kilku fizjo już się poddało a ortopeda proponuje altroskopie diagnostyczną. Jednak zanim się na nia zgodzę powtórzę jeszcze raz rezonans i znalazazłam taką informację, że w Poznańskim rehasporcie wykonują go na urządzeniu o wiekszej mocy. Tradyjnie wykonuję się go na 1,5 T a tam zaś na 3T. Czy ktoś zna może ten temat czy faktycznie warto ? Koszt 1,5 T to 450 zł zaś 3 T 650 zł.
Badanie rezonansem magentycznym
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:55
Witam,
ja również niedawno robiłem rezonans magnetyczny po skierowaniu od lekarza z rehasport. Mnie wysłał do pracowni, która się mieści w Gdańsku na ul. Polanki 7 na tyłach przychodni zdrowia. Nie wiem czy reha ma swój aparat do rezonansu ale chyba nie, pewnie zrobiłbym na miejscu gdyby mieli. Zadzwoń tam i się zapytaj jaki sprzęt mają, specjalnie jechać do Poznania to trochę jeszcze podniesie koszty, jeśli można zrobić na miejscu.
ja również niedawno robiłem rezonans magnetyczny po skierowaniu od lekarza z rehasport. Mnie wysłał do pracowni, która się mieści w Gdańsku na ul. Polanki 7 na tyłach przychodni zdrowia. Nie wiem czy reha ma swój aparat do rezonansu ale chyba nie, pewnie zrobiłbym na miejscu gdyby mieli. Zadzwoń tam i się zapytaj jaki sprzęt mają, specjalnie jechać do Poznania to trochę jeszcze podniesie koszty, jeśli można zrobić na miejscu.
-
- Wyga
rok temu robiłam na polanki i właśnie wolałabym teraz gdzie indziej aby inna osoba robiła opis. Jednak oko ludzkie nie jest nie omylne i jeśli wtedy nic nie wychwyciło na rezonansie albo opisie to może lepiej zrobić w innej pracowni. Pani z rehasportu w Gdańsku robi rezonans na Polanki i potem robiąc mi usg sama przyznała, że przeoczyła jedną rzecz na rezonansie. Przy mnie sprawdzała rezonans gdy byłam na wizycie usg.
Akurat do Poznania i tak jadę więc dojazd to nie problem tylko kwestia czy warto dopłacać te 200 zł i robić rezonansem 3T a nie 1,5 T może ktoś się kiedyś tym interesował dlatego szukam opinii, chociaż pewnie będzie ciężko.
Akurat do Poznania i tak jadę więc dojazd to nie problem tylko kwestia czy warto dopłacać te 200 zł i robić rezonansem 3T a nie 1,5 T może ktoś się kiedyś tym interesował dlatego szukam opinii, chociaż pewnie będzie ciężko.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:55
Jeśli posiadasz płytkę z badania to może najpierw warto poszukać innej osoby która zrobiłaby jeszcze raz opis z rezonansu. Może ktoś inny wyłapie jakieś zmiany w badanym stawie. A sam lekarz w rehasport nie chciał przejrzeć płyty z zapisem, czy tylko zdał się na opis z pracowni.
-
- Wyga
ortopeda sportowy u którego prowadzę leczenie akurat nie jest z rehasportu ale polecił tą Panią, bo ponoć bardzo dobrze opisuje kolana. Pytałam się czy sam by nie mógł rzucić okiem na ten rezonans to powiedział, że on tak wnikliwie tego nie odczyta jak radiolog. Myślę, że i tak zrobię ten rezonans bo od tego roku objawy mega się spotęgowały więc przy takich objawach bólowych jak teraz to powinno już wykazać. O tyle śmiesznie, że podczas biegu nic nie boli ale cała reszta pozycji, czyli leżenie, siedzenie, chodzenie,w nocy to cały czas ból jak by kolano bylo jednym wielkim siniakiem. Teraz 4 tygodnie bez biegania i intensywne wzmacnianie mięśni. Wyszłam na marszobiegi i zero zmian.