Witam. Wiem , że takie tematy juz były , ale każdy przypadek jest inny.
Biegam od kilku lat . Nigdy nie miałem problemów z plecami, aż do przypadkowego zdjęcia rtg a tam dyskopatia w odcinku lędźwiowym. Później na rezonansie wyszły dwie niewielkie przepukliny.Po tym fakcie przeforsowałem kręgosłup i przez miesiąc mnie bolał w odc. lędźwiowym . Teraz jest dużo lepiej.(prawie nie boli) Byłem u rehabilitanta i nie odradził biegania. czekam na wizytę u neurochirurga. Pytanie mam . Czy wskazane jest bieganie ?? Może ktoś tu na forum miał taki przypadek????Biegałem ok 50-60 km tygodniowo. Dziękuję i Pozdrawiam
Przepukina na kręgosłupie a bieganie
- Jupiter
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:16
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Kilka lat temu mocne bule. Uraz ciężar " wyrwał mnie z butów " , ketonal itp , rano wstawałem na czworaka , proszki i dopiero do kibelka . Zdiagnozowane dwie przepukliny międzykręgowe( noga mocno drętwiała ,druga wyżej " szła " w rękę.
Diagnoza neurochirurga ( tylko jednego ),i rehabilitacja odpada (nawet basen )- raczej operacja . Wycofałem się .
Udało się załapać na coś z NFZ - 8 tygodni elektrody, masaże.
Rok temu mocna dieta (-25 kg) i od lipca biegam . Fakt kręgosłup nieraz boli ale nieraz coś dźwignę (wtedy odpuszczam swoje zajęcia na karimacie ). Mimo że A6W nie jest idealnym ćwiczeniem na lędźwie -ale zrobiłem całe . Staram się wzmacniać mięśnie .
Do tej pory jest fajnie
Diagnoza neurochirurga ( tylko jednego ),i rehabilitacja odpada (nawet basen )- raczej operacja . Wycofałem się .
Udało się załapać na coś z NFZ - 8 tygodni elektrody, masaże.
Rok temu mocna dieta (-25 kg) i od lipca biegam . Fakt kręgosłup nieraz boli ale nieraz coś dźwignę (wtedy odpuszczam swoje zajęcia na karimacie ). Mimo że A6W nie jest idealnym ćwiczeniem na lędźwie -ale zrobiłem całe . Staram się wzmacniać mięśnie .
Do tej pory jest fajnie