Witam,
Jestem początkującym biegaczem. Biegam od ponad miesiąca 2, 3 dni w tygodniu.
Wczoraj zmieniłem buty na wiosenne i postanowiłem, że przebiegnę szybszym tempem przez las 5 km, czyli nie dużo. Po bieganiu wszedłem jeszcze po schodach na 6 piętro. Po 2 h od zakończenia biegania miałem problem z chodzeniem, po 3 h nie umiałem już stać na lewej nodze. Boli również przy zginaniu. W spoczynku odczuwam lekki nieprzeszkadzający ból. Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem obszar lewego kolana, który boli podczas uciskania palcem.
Czy to coś poważnego?
Pozdrawiam
Ból kolana - zapalenie kaletki "gęsiej stopki"
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Byłem dzisiaj u lekarza. Zrobiono mi 2 zdjęcia RTG - bez zmian urazowych.
Diagnoza: zapalenie kaletki "gęsiej stopki" kolana lewego.
Zalecono miejscowe wcierki Voltaren żel, zimne okłady, zakaz intensywnego wysiłku fizycznego przez okres 2 tygodni.
Zapytałem o rower, niestety też odpada
Przy okazji dostałem skierowanie do ortopedy.
Diagnoza: zapalenie kaletki "gęsiej stopki" kolana lewego.
Zalecono miejscowe wcierki Voltaren żel, zimne okłady, zakaz intensywnego wysiłku fizycznego przez okres 2 tygodni.
Zapytałem o rower, niestety też odpada

Przy okazji dostałem skierowanie do ortopedy.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, 20:35 przez aru, łącznie zmieniany 1 raz.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ech gesia stopka.... Przypominaja mi sie moje poczatki z bieganiem 

-
- Rozgrzewający Się
U mnie prawdopodobnie problem w tym, że mam krzywe nogi. Generalnie chodzę jak kaczka. Czeka mnie wizyta u ortopedy.Skoor pisze:Ech gesia stopka.... Przypominaja mi sie moje poczatki z bieganiem
Kilkanaście dni wcześniej bolało mnie prawo kolano w tym samym miejscu. Zrobiłem sobie 3 dniową przerwę, 4 dnia biegałem ze znośnym bólem. Podczas biegania jak już się porządnie rozgrzałem to nic nie czułem. O dziwo samo przeszło. Z lewym kolanem to jakaś masakra. Urlop wziąłem. Przez pierwsze 2 dni nie mogłem nawet stanąć na tej nodze. W nocy cholernie bolało przy próbie obrócenia się na inny bok. 4 dni minęły i dalej nie mogę normalnie chodzić, kuleję i mocno boli. Smaruję Voltarenem, ale mam wrażenie, że to tylko placebo. Jak sobie poradziłeś z tą przypadłością? Miałeś nawroty?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 01:25 przez aru, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
myślę, że starym dobrym woreczkiem z kostkami lodu naprzemiennie z grzanym na czajniku ręcznikiem zrobisz sobie dobrzearu pisze:U mnie prawdopodobnie problem w tym, że mam krzywe nogi. Generalnie chodzę jak kaczka. Czeka mnie wizyta u ortopedy.Skoor pisze:Ech gesia stopka.... Przypominaja mi sie moje poczatki z bieganiem
Kilkanaście dni wcześniej bolało mnie prawo kolano w tym samym miejscu. Zrobiłem sobie 3 dniową przerwę, 4 dnia biegałem ze znośnym bólem. Podczas biegania jak już się porządnie rozgrzałem to nic nie czułem. O dziwo samo przeszło. Z lewym kolanem to jakaś masakra. Urlop wziąłem. Przez pierwsze 2 dni nie mogłem nawet stać na tej nodze. W nocy cholernie bolało przy próbie obrócenia się na inny bok. 4 dni minęły i dalej nie mogę normalnie chodzić, kuleję i mocno boli. Smaruję Voltarenem, ale mam wrażenie, że to tylko placebo. Jak sobie poradziłeś z tą przypadłością? Miałeś nawroty?

plus ewentualnie leki doustne przeciwzapalne , ale to nie jest potrzebne przy lekkich urazach ( tzn takich, które nie zmuszają do płaczu

Co chwilę mnie coś pobolewa i tak sobie pomagam, działa, potwierdzone na sobie i ustnie przez znajomego pracownika gabinetu fizjoterapii
-
- Rozgrzewający Się
Oficjalny fanclub "gęsiej stopki" (ból w okolicy kolan)
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 11#p769011
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 11#p769011