Witam
Jestem nowy na forum, biegam od kilku miesięcy i pewnie za dużo, stąd pewnie ten uraz.
Ból zaczął się po dystansie 20km i jakieś 2 tyg temu, chciałbym wiedzieć czy to ITBS czy coś innego, na mojego lekarza rodzinnego nie mam co liczyć bo po prostu się nie zna na tym (jak i na wielu innych rzeczach)
Widzę zmianę w rzepce z przodu kolana w porównaniu z drugim zdrowym kolanem, przód jest nieco wysunięty do przodu, jakby z całym stawem kolanowym, po prostu patrząc z mojej perspektywy to jedno kolano jest wysunięte bardziej do przodu z kością podczas gdy drugie wygląda naturalnie okrągłe. Trudno mi to opisać ale tak jest, nie czuje bólu jak długo siedzę przed komputerem czy zginam sporadycznie, nie jest to nawet aż taki ból tylko powiedzmy dyskomfort. Najbardziej dokucza przy wchodzeniu po schodach czy przy dłuższym spaceru, aktualnie treningi zawiesiłem choć mogę z tym przebiec 10km bo początkowo myślałem że to minie i po tyg pauzie w domu pobiegłem na trening.
Martwi mnie ta zmiana plastyczna która widocznie odróżnia jedno kolano od drugiego, po nacisku boli najbardziej wystająca kość i nieco pod nią, w dotyku czuje również bardziej plastyczne rzeczy niż przy drugim, twardszym i bardziej okrągłym. Ogólnie siedząc nic mnie nie boli jak chodzę "czuje" to jednak gdy tylko puknę się czy mocniej dotknę gdzieś kości kolanowej boli.
Lekarz zapisał mi Struchm.... coś tam (pismo lekarskie) podobno jakieś tabletki to na odbudowę i na recepcie nalgesin forte tabletki powlekane 0,55g
uraz kolana
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50:29
- Życiówka w maratonie: brak
jaki blog? czy widzisz tu dział blog?
pytam się tylko.
Edit: obabuliłem opaską uciskową i zakupiłem medykamenty z recepty. Ma ktoś jakieś wskazówki odnośnie zalecanych ćwiczeń na taki uraz?
pytam się tylko.
Edit: obabuliłem opaską uciskową i zakupiłem medykamenty z recepty. Ma ktoś jakieś wskazówki odnośnie zalecanych ćwiczeń na taki uraz?