Jakie darmowe badania warto sobie zrobić?
- Brando
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jakie darmowe badania można i warto sobie zrobić?
Kiedyś ważyłem 130+ kg. Nie narzekałem na nic, nic nie bolało itp. Przez 2 lata zszedłem do 98kg. Uznałem to za niebywały sukces i zrobiłem sobie przerwę na wyżerkę itp. Przytyłem do 103 kg. Znów przeszedłem na dietę (od sierpnia 2014), jakieś ćwiczenia itp. Ale niezbyt hardcorowo pozwalając sobie czasem na różne rzeczy, raz traciłem 1 kg na miesiąc raz 4 itp. Doszedłem do 87 kg gdy ważyłem się w tym tyg. Zacząłem też biegać.
Niektórzy ludzie z mojego otoczenia mówią że za duzo i za szybko schudłem, że mam sobie zrobić badania na anemię itp. Bo naprawdę widać różnicę :D Wyglądam rewelacyjnie xD
Chętnie bym sobie zrobił jakieś badania by wiedzieć w jakim stanie jest mój organizm. Ciekaw jestem jaki wpływ na niego ma baaardzo zdrowa dieta i ćwiczenia.
Jakie badania można sobie zrobić za darmo lub naprawdę tanio, a powiedzą one nam o stanie naszego zdrowia?
Kiedyś ważyłem 130+ kg. Nie narzekałem na nic, nic nie bolało itp. Przez 2 lata zszedłem do 98kg. Uznałem to za niebywały sukces i zrobiłem sobie przerwę na wyżerkę itp. Przytyłem do 103 kg. Znów przeszedłem na dietę (od sierpnia 2014), jakieś ćwiczenia itp. Ale niezbyt hardcorowo pozwalając sobie czasem na różne rzeczy, raz traciłem 1 kg na miesiąc raz 4 itp. Doszedłem do 87 kg gdy ważyłem się w tym tyg. Zacząłem też biegać.
Niektórzy ludzie z mojego otoczenia mówią że za duzo i za szybko schudłem, że mam sobie zrobić badania na anemię itp. Bo naprawdę widać różnicę :D Wyglądam rewelacyjnie xD
Chętnie bym sobie zrobił jakieś badania by wiedzieć w jakim stanie jest mój organizm. Ciekaw jestem jaki wpływ na niego ma baaardzo zdrowa dieta i ćwiczenia.
Jakie badania można sobie zrobić za darmo lub naprawdę tanio, a powiedzą one nam o stanie naszego zdrowia?
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
a lekarz rodzinny to nie wie? 

- Brando
- Stary Wyga
Nie pytałem go... wolałem spytać na forum zamiast umawiać się na wizytę i stracić pół dnia...
Tak po prostu chciałem się dowiedzieć i zdecydować czy warto wybrać na jakieś badania, bo nic mi nie dolega...
Ale jak zwykle specjalność tego forum...
Tak po prostu chciałem się dowiedzieć i zdecydować czy warto wybrać na jakieś badania, bo nic mi nie dolega...
Ale jak zwykle specjalność tego forum...
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Brando zawsze możesz zmienic forum 

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Żeby jakiekolwiek badanie zrobić za darmo to i tak musisz pójść do lekarza rodzinnego żeby dał Ci skierowanie. Za kilka złotych (dosłownie) można zrobić podstawową morfologię i porównać z normami
Byłem niedawno u lekarza i chciałem zrobić przegląd i zalecił mi badania.
- morfologia
- OB
- poziom AIAT i AspAT (wątroba)
- kinaza kreatyny
- glukoza
- kreatynina
- sód i potas
- ogólone badanie moczu
- poziom TSH (tarczyca)
Jestem prywatnie ubezpieczony i nie wiem ile to kosztowało.
Byłem niedawno u lekarza i chciałem zrobić przegląd i zalecił mi badania.
- morfologia
- OB
- kinaza kreatyny
- glukoza
- kreatynina
- sód i potas
- ogólone badanie moczu
- poziom TSH (tarczyca)
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
Idz oddac krew - zrobia Ci jakies rozbudowane badania krwi oraz pobieznie Cie obejrza. Wg cennika wiszacego tam na scianie, te testy w sumie kosztuja ok. 100 PLN - nie wiem czego sie z nich mozna dowiedziec, ale niemal na pewno powiedza Ci, jaki masz poziom hemoglobiny (ja miewam za niski...) oraz czy masz HIV.Brando pisze:Jakie badania można sobie zrobić za darmo lub naprawdę tanio, a powiedzą one nam o stanie naszego zdrowia?
- beata
- Ekspert/Trener
Taki komplet ok. 150 zł.Buniek pisze:Byłem niedawno u lekarza i chciałem zrobić przegląd i zalecił mi badania.
- morfologia
- OB
- kinaza kreatyny
- glukoza
- kreatynina
- sód i potas
- ogólone badanie moczu
- poziom TSH (tarczyca)
Sama morfologia plus OB - ok. 25 zł.
Ale jak już robić, to warto sprawdzić coś tam więcej i nawet wydać trochę kasy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie ma po co na siłę szukać w sobie chorób. U tego baaaardzo początkującego biegacza można jedynie poszukiwać wszystkiego (szczególnie cholesterolu i cukru) tylko nie tego co jest związane z bieganiem, a z tyciem i szybkim chudnięciem i zastosowaną dietą
Jeśli ktoś doszedł do wagi ponad 130 kg, to... na pewno nie obyło się bez szkody dla organizmu.
Zainteresowany oczywiście powinien wykonać jakieś badania. Powinien je wykonywać raz/dwa razy do roku przy takiej wadze... Ale nie. Waga nie była powodem zaniepokojenia o zdrowie, a kilka tygodni truchtania i już zamartwia się o zdrowie
Heloł

Jeśli ktoś doszedł do wagi ponad 130 kg, to... na pewno nie obyło się bez szkody dla organizmu.
Zainteresowany oczywiście powinien wykonać jakieś badania. Powinien je wykonywać raz/dwa razy do roku przy takiej wadze... Ale nie. Waga nie była powodem zaniepokojenia o zdrowie, a kilka tygodni truchtania i już zamartwia się o zdrowie

- beata
- Ekspert/Trener
Ale nikt nie dyskutuje tu na temat, czy autor wątku powinien zrobić badania, czy nie, tylko na proste pytanie: "jakie badania" - dajemy w miarę prostą odpowiedź.
Jeśli chce - niech robi, czy powinien - nie wiem.
Jeśli chce - niech robi, czy powinien - nie wiem.