pogrubione sciany miesnia sercowego -niby normalne a jednak?
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45
- Życiówka w maratonie: brak
witam mam takie pytanie jestem osobą trenująca kiedys w klubie teraz trenuje sam głownie , rekordy zyciowe bez szalu : (5km-18 min 10 km-40 min 42km-3.20 ) podaje nie bez celu gdyż beda one potrzebne później. a wiec tak lubie byc badany profilaktycznie i niedawno robilem echo serca wyszlo ze mam pogrubiona sciane miesnia sercowego jak i przerost lewej komory tak mi powiedzial kardiolog pytal sie ile razy trenuje w tyg. ja mowie ze 6 on poradził zeby zmniejszyc intenstywnosc bo moze prowadzic to do kardiomiopatii przerostowej, bardzo lubię biegać i chcialbym caly czas poprawiac zyciówki ale cieżko bedzie to zrobic skoro mam zmniejszyc intensywnosc, i tu pyt. do was ( miloby bylo gdyby odezwali sie lekarze , kardiolodzy itp) czy moge trenowac nadal tak samo bo z tego co wiem to wiekszosc osob trenujacych dlugi okres czasu ( u mnie 4 lata ) ma przerosniete miesien sercowy jak i pogrubione sciany serca , ps. zalezy mi na poprawie wynikow systematycznie ale jesli mam zmniejszac intensywnosc trg to o zyciowkach moge jedynie pomarzec , czekam na wasze opinie
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Powiększenie się lewej komory i zwiększenie grubości ścian serca (również głównie w lewej komorze) jest naturalnie występującą konsekwencją treningu wytrzymałościowego. Ma tak większość osób trenujących sporo, regularnie i od dłuższego czasu. Część zmian ustępuje w ciągu kilku-kilkunastu miesięcy od zakończenia treningu.
Jest to zmiana fizjologiczna, naturalna. Nie masz się czym przejmować.
Jest to zmiana fizjologiczna, naturalna. Nie masz się czym przejmować.
Krzysiek
- maku14
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 38:35
- Kontakt:
witam. jestem studentem medycyny III-roku. Jeśli nie posiadasz żadnych wzbudzających niepokój objawów, takich jak : kołatania serca, wrażenia dodatkowych pobudzeń serca, bólu w klatce piersiowej; ponadto : jeśli nie uprawiasz sportów statycznych takich jak podnoszenie ciężarów czy pchnięcie kulą (w takich wysiłkach dochodzi do powstawania szybkich zmian ciśnienia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, co może prowadzić do arytmii, NZK i śmierci ) - w takim przypadku raczej nie powinieneś się obawiać o swoje serce. Zmiany w sercu powstające w wyniku uprawiania sportów wytrzymałościowych mają charakter fizjologicznej adaptacji organizmu do nowych warunków życia. Ponadto, nie wspomina się o tym, ale podczas treningów beztlenowych - sprinterskich, czy po prostu mocnych akcentów - w wyniku procesów glikolizy beztlenowej może potencjalnie dojść do powstania zwłóknień w sercu, które to zmiany będą już nieodwracalne; a będą predysponować do arytmii i innych następstw sercowych.
Z definicji kardiomiopatia przerostowa serca jest JEDNOSTKĄ CHOROBOWĄ; patologią, której tło powstawania jest GENETYCZNE; tak więc rozpoznanie tego lekarza wykonującego echokardiografię jest moim zdaniem nieadekwatne.
Z definicji kardiomiopatia przerostowa serca jest JEDNOSTKĄ CHOROBOWĄ; patologią, której tło powstawania jest GENETYCZNE; tak więc rozpoznanie tego lekarza wykonującego echokardiografię jest moim zdaniem nieadekwatne.
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
no o tym że sprinty pogrubiają bardziej niż dlugodystansowe bieg też coś mi się odbiło o uszy
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
grubosc sciany lewej komory serca wynosi 1,6 a podobno norma to 1,1 i dlatego kardiolog stwierdzil zebym zaprzestał treningów
choc mowilem mu ze to normalne ze wskutek treningu sciana lewej komory serca ulega zgrubieniu

- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Mam 1.7 (grubość) na badaniach stwierdzono ze mieści się to w granicach u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Ja bym się dwa razy zastanowił: http://sock-doc.com/2012/05/micah-true-death/lukaskl123 pisze:witam mam takie pytanie jestem osobą trenująca kiedys w klubie teraz trenuje sam głownie , rekordy zyciowe bez szalu : (5km-18 min 10 km-40 min 42km-3.20 ) podaje nie bez celu gdyż beda one potrzebne później. a wiec tak lubie byc badany profilaktycznie i niedawno robilem echo serca wyszlo ze mam pogrubiona sciane miesnia sercowego jak i przerost lewej komory tak mi powiedzial kardiolog pytal sie ile razy trenuje w tyg. ja mowie ze 6 on poradził zeby zmniejszyc intenstywnosc bo moze prowadzic to do kardiomiopatii przerostowej, bardzo lubię biegać i chcialbym caly czas poprawiac zyciówki ale cieżko bedzie to zrobic skoro mam zmniejszyc intensywnosc, i tu pyt. do was ( miloby bylo gdyby odezwali sie lekarze , kardiolodzy itp) czy moge trenowac nadal tak samo bo z tego co wiem to wiekszosc osob trenujacych dlugi okres czasu ( u mnie 4 lata ) ma przerosniete miesien sercowy jak i pogrubione sciany serca , ps. zalezy mi na poprawie wynikow systematycznie ale jesli mam zmniejszac intensywnosc trg to o zyciowkach moge jedynie pomarzec , czekam na wasze opinie
- darwoz
- Wyga
- Kontakt:
Moim skromnym zdaniem, ja bym się nie opierał jednak na zdaniu forumowiczów w takiej kwestii.lukaskl123 pisze:[...] czekam na wasze opinie
Kardiologia jest raczej dość wąską dziedziną.
Jedno co można w tej sytuacji powiedzieć, że nie należy tragizować. Pierwsze pytanie, czy lekarz,
który wydał diagnozę, czy jest lekarzem sportowym? Wydaje się, że aby otrzymać bardziej wiarygodną
odpowiedź/diagnozę, lepiej udać się do lekarza sportowego, który zna się na niuansach i będzie w stanie ocenić
jaki przerost jest normalny a jaki patologiczny, przy określonych jednostkach treningowych.
Pozdrawiam
Darek
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
no slyszalem ze 1.2 to max u osob nietrenujacych a u osob trenujacych regularnie nawet do 1,7
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
no wie ktos z tutejszych na forum lekarzy itp jakie sa te normy grubosci scian serca czy nie
- beata
- Ekspert/Trener
W dość interesujący sposób formujesz pytania.
A co do meritum - wydaje mi się, że odpowiedzi trochę już dostałeś ...
A co do meritum - wydaje mi się, że odpowiedzi trochę już dostałeś ...
-
- Wyga
[/quote]
Wydaje się, że aby otrzymać bardziej wiarygodną
odpowiedź/diagnozę, lepiej udać się do lekarza sportowego, który zna się na niuansach i będzie w stanie ocenić
jaki przerost jest normalny a jaki patologiczny, przy określonych jednostkach treningowych.[/quote]
A żeby lekarz rzeczywiście zniuansował swoją diagnozę, to poproś go o to w formie pisemnej.
Wydaje się, że aby otrzymać bardziej wiarygodną
jaki przerost jest normalny a jaki patologiczny, przy określonych jednostkach treningowych.[/quote]
A żeby lekarz rzeczywiście zniuansował swoją diagnozę, to poproś go o to w formie pisemnej.