Witam
Biegam sobie amatorsko w Asics Gel Phoenix 5 i od tego momentu mam problemy z rozciegnem podeszwowym. Z tego co ustalilem to sa to buty pronujace a ja mam stope neutralna. Czy moze to byc przyczyna moich problemow?
zapalenie rozciegna podeszwowego od butow pronujacych ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
We wspomnianych butach biegam od wiosny w okolicy sierpnia mialem pierwszy "atak" ktory uniemozliwil mi bieganie. Chodzic moglem bez problemu ale bieg to masakra. Wyleczylem to i od kilku tygodni biegam na powrot i temat wrocil. Wczesniej tez biegalem ale w cywilnych butach i nigdy takiego problemu nie mialem. Ze zmiennych to sie waga jeszcze zmienila - wczesniej wazylem jakies 90 na wiosne ok 110 a w sierpniu 93. Jednak mysle ze to nie przez wage. Innych zmiennych nie zauwazylem
-
- Zaprawiony W Bojach
Na Twoim miejscu biegałbym (po zaleczeniu bólów) w butach neutralnych. Zresztą zawsze polecam zaczynanie od butów neutralnych i bez żadnych cuda wianków z tysiącami wsparć, podparć, wzmocnień... Przecież wszystkie inne buty codzienne są butami neutralnymi i noga jest do takich butów standardowo "przystosowana". No ale kto komu zabroni eksperymentować 
Będąc w szkole stosowałeś buty dla pronujących na WF? Grając w piłkę, siatkę, kosza po szkole, to biegałeś po boisku w butach dla pronujących?

Będąc w szkole stosowałeś buty dla pronujących na WF? Grając w piłkę, siatkę, kosza po szkole, to biegałeś po boisku w butach dla pronujących?
-
- Rozgrzewający Się
A jak kupic buty neutralne? Bo patrze w sklepach nie na typowych neutralnych tylko neutralne lamane na pronujace lub supinujace. Kierowac sie bardziej na supinujace droga eliminacje czy jak. Bo prawde mowiac te moje obecne buty w sklepie sa przedstawiane jako neutralne/pronujace wiec w teori powinny byc dobre.
-
- Zaprawiony W Bojach
No i sam widzisz, że w pogoni za wciskaniem ludziom kolejnych cudaków już nie ma normalnych butów
Tak działa sprzedaż. Coś trza robić nowego i wciskać klientom 
Na pewno są neutralne, a jeśli w opisie tak podają, to szukaj normalno-supinujących.

Na pewno są neutralne, a jeśli w opisie tak podają, to szukaj normalno-supinujących.
-
- Rozgrzewający Się