zapalenie rozciegna podeszwowego od butow pronujacych ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Widget
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Biegam sobie amatorsko w Asics Gel Phoenix 5 i od tego momentu mam problemy z rozciegnem podeszwowym. Z tego co ustalilem to sa to buty pronujace a ja mam stope neutralna. Czy moze to byc przyczyna moich problemow?
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od którego momentu? Od momentu biegania czy od momentu biegania w tych butach?
Widget
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

We wspomnianych butach biegam od wiosny w okolicy sierpnia mialem pierwszy "atak" ktory uniemozliwil mi bieganie. Chodzic moglem bez problemu ale bieg to masakra. Wyleczylem to i od kilku tygodni biegam na powrot i temat wrocil. Wczesniej tez biegalem ale w cywilnych butach i nigdy takiego problemu nie mialem. Ze zmiennych to sie waga jeszcze zmienila - wczesniej wazylem jakies 90 na wiosne ok 110 a w sierpniu 93. Jednak mysle ze to nie przez wage. Innych zmiennych nie zauwazylem
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na Twoim miejscu biegałbym (po zaleczeniu bólów) w butach neutralnych. Zresztą zawsze polecam zaczynanie od butów neutralnych i bez żadnych cuda wianków z tysiącami wsparć, podparć, wzmocnień... Przecież wszystkie inne buty codzienne są butami neutralnymi i noga jest do takich butów standardowo "przystosowana". No ale kto komu zabroni eksperymentować ;)
Będąc w szkole stosowałeś buty dla pronujących na WF? Grając w piłkę, siatkę, kosza po szkole, to biegałeś po boisku w butach dla pronujących?
Widget
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak kupic buty neutralne? Bo patrze w sklepach nie na typowych neutralnych tylko neutralne lamane na pronujace lub supinujace. Kierowac sie bardziej na supinujace droga eliminacje czy jak. Bo prawde mowiac te moje obecne buty w sklepie sa przedstawiane jako neutralne/pronujace wiec w teori powinny byc dobre.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i sam widzisz, że w pogoni za wciskaniem ludziom kolejnych cudaków już nie ma normalnych butów :hahaha: Tak działa sprzedaż. Coś trza robić nowego i wciskać klientom ;)
Na pewno są neutralne, a jeśli w opisie tak podają, to szukaj normalno-supinujących.
BieguBiegu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może spróbuj któreś Kalenji za niecałe 100 zł? Przekonasz się, czy zmiana butów coś zmienia. Jak się okażą niedobre to będziesz miał wygodne buty do chodzenia na spacery czy zakupy.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ