Witam serdecznie:)
Od jakiegoś czasu mam problemy z kolanem prawym. Nawet po 15 minutowym biegu odczuwam dyskomfort pod rzepką. Ból pojawia się kilka godzin po wysiłku fizycznym. Zrobiłem badanie prawego kolana. oto analiza rezonansu:
Badanie MR kolana prawego wykazuje obecność zmian degeneracyjnych w zakresie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej o charakterze zmian degeneracyjnych.ACL i PCL mają nieco niejednorodny sygnał jako wyraz łagodnej przewlekłej tendinophatii. W zakresie kłykcia przyśrodkowego kości piszczelowej i udowej obecne są strefy podwyższonego sygnału w obrazach T2 zależnych i Pd zależnych jako wyraz zmian przeciążeniowych.
Poza tym obraz obu łąkotek, aparatu więzadłowego, chrząstki i jamy stawowej, struktur kostnych i mięśniowych kolana prawego prawidłowy.
Z tego co odczytałem sam dzięki forum i internetowi mam problem zwany tendiophatią (kolano skoczka). Czy ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę na inne problemy? Umówiony jestem na wizytę z fizjoterapeutą, ale każda pomoc od Was forumowicze będzie na wagę złota:)
Dziękuję i pozdrawiam
Analiza rezonansu magnetycznego - prośba o odczytanie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czyli mamy zinterpretować interpretację wyników badania? Jaką to będzie miało wartość?Wojti pisze:Z tego co odczytałem sam dzięki forum i internetowi mam problem zwany tendiophatią (kolano skoczka). Czy ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę na inne problemy? Umówiony jestem na wizytę z fizjoterapeutą, ale każda pomoc od Was forumowicze będzie na wagę złota:)
Dziękuję i pozdrawiam
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hmmm...jakby to ująć...pomóc w ukierunkowaniu leczenia...czy na przykład opisane zmiany degeneracyjne mogą mieć wpływ na mój ból. Czasami można otrzymać więcej informacji od forumowiczów niż od ortopedy, który skasuje ze wizytę 100 - 150PLN. Ponieważ parę razy widziałem, iż inne osoby zgłaszały się z podobną prośbą, więc i ja postanowiłem spróbować...
-
- Zaprawiony W Bojach
Forumowicze mogą Cię ukierunkować gdy wyrośnie Ci wrzód na pośladku. Jednak nie mogę na sto procent wykluczyć, że nie pojawi się jak spec naukowiec i zacznie się wymądrzać. Tu już leczono różne schorzenia, łącznie ze zmianami kardiologicznymi.
A tak poważnie rzecz biorąc, po jaką cholerę przychodzisz na forum z problemami które są kompetencją lekarza specjalisty. Chyba po to aby sobie ktoś z Ciebie pokpił,...
A tak poważnie rzecz biorąc, po jaką cholerę przychodzisz na forum z problemami które są kompetencją lekarza specjalisty. Chyba po to aby sobie ktoś z Ciebie pokpił,...