Ból zewnętrznej strony stopy - od spodu.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Snieshka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:33
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Nigdzie nie mogę znaleźć podobnego problemu, a przeleciałam sporo tematów, więc jeśli jednak jest, to wybaczcie (i podajcie linka).

Biegam "od zawsze", raz więcej a raz mniej. Ostatnio było tego zdecydowanie więcej, bo przygotowywałam się do półmaratonu. Już przed nim zaczęły się problemy z lewą stopą i tak pozostało do tej pory (od 4-5 tygodni).

Boli mnie zewnętrzna krawędź stopy, jakby w okolicach stawu łączącego pały palec z kością śródstopia - od spodu. Ból nasila się po bieganiu i czuję dyskomfort podczas chodzenia. Obecnie nie biegam od 3 tygodni (wypuściłam się raz na próbę i to był błąd). Ból nie przechodzi i od 2-3 dni mam wrażenie, że trochę promieniuje do pięty.
Niestety nie pomogły maści, moczenie w wodze z solą, zimne okłady, masaże piłką...

Oczywiście byłam u lekarza - ale chyba złego. Lekarz nie zlecił USG ani RTG, bo powiedział, że nie widzi podstaw, bo nie mam zaczerwienienia ani opuchlizny, więc nie jest to pęknięcie czy złamanie. Powiedział, że mam zmienić sport...
Czekam jeszcze na jedną wizytę, którą mam za tydzień do innego lekarza, ale już mnie po prostu trafia od tego czekania...

Supinuję dość leciutko, więc to raczej nie od tego. Nie mam pojęcia co jest przyczyną tego urazu - czy większy kilometraż, czy bieganie po asfalcie, wyklepana amortyzacja w bucie (ciężko mi to stwierdzić, ale pognałam po nowe buty), czy wszystkiego po trochu, ale bardzo was proszę o poradę co robić i czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
PKO
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To może być Peroneal Tendonitis. Poczytaj o tym na stronach anglojęzycznych i pooglądaj filmiki na youtube.
A co do lekarza, to najlepiej idź do kogoś, kto ma dużo do czynienia ze sportowcami.
Snieshka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki chiżu, ale to na pewno nie to, objawy się nie zgadzają - już to sprawdziłam, bo komuś wcześniej doradzałeś to samo.

Boli mnie w konkretnym miejscu, jak wspomniałam - w okolicy stawu łączącego V kość śródstopia i mały palec. No cóż, przyjdzie mi poczekać jeszcze tydzień do kolejnej wizyty u innego lekarza.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ułożenie stopy w bucie + zawiązanie buta tak, żeby stopa nie "uciekała" na zewnątrz? Może się wkładka przesunęła?
biegam ultra i w górach :)
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Snieshka pisze:Boli mnie w konkretnym miejscu, jak wspomniałam - w okolicy stawu łączącego V kość śródstopia i mały palec.
Dokładnie w tym miejscu jest przyczep ścięgna Peroneus Brevis. Peroneal Tendonitis to uszkodzenie jednego ze ścięgien widocznych na rysunku, m.in. może to być właśnie Peroneus Brevis. Najczęściej ból jest odczuwalny w okolicach pięty, ale niektórzy mówią, że może boleć także w miejscu przyczepu. Skoro pięta Cię nie boli, to może też być tak, że nie jest uszkodzone ścięgno, tylko okostna w miejscu, gdzie ścięgno jest zaczepione.
Obrazek
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No ale ja specjalistą od diagnozowania urazów nie jestem, przyznaję to bez bicia :)
Lepiej sprawę rozstrzygnąć u lekarza, najlepiej sportowego.
Snieshka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

marek84 - to na pewno nie od wiązania buta czy wkładki, bo inaczej stałoby się to już duuużo wcześniej. Wstępnie tez myślałam, że to wkładka, że się może wygniotła albo przesunęła, ale nie dość, że wygląda idealnie, to nie ma opcji żeby się przesunęła - jest mega mocno przyklejona.

chiżu - chyba wykrakałeś tę piętę, bo wczoraj na serio mnie zaczęła boleć, także Twoja teoria może się sprawdzić. Idę dziś do fizjoterapeuty, zobaczymy co powie (lekarza mam dopiero w poniedziałek). W wywiadzie przed wizytą skłaniał się ku promieniującemu bólowi z rozcięgna podeszwowego na ten staw przy małym palcu, ale za bardzo mu to nie pasuje, więc będziemy się dziś badać i zobaczymy co w końcu mi dolega - oby!

Ale mnie nosi, mówię wam!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ