Badania wydolnościowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
lukglo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:47
Życiówka w maratonie: 3:53:17

Nieprzeczytany post

Witam, chcę zrobić sobie badania wydolnościowe na AWF Katowice (chyba tam :)). Badanie nazywa się: Wyznaczenie VO2max metodą bezpośrednią z oznaczeniem
stężenia mleczanu we krwi oraz wyznaczenie progów
metabolicznych (10 oznaczeń). Na takim badaniu wyznaczane jest również HRmax i poszczególne strefy tętna?
Pozdrawiam
PKO
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak, można tak to określić.
Metodą bezpośrednią, czyli możesz uznać za trening (ćwiczenie do odmowy organizmu - tu wyjdzie HRmax). Możesz mieć to na bieżni mechanicznej, rowerze stacjonarnym, czy wiosłach. W trakcie trwania co określony czas np. co 1minutę, będziesz miał zwiększane obciążenie (będziesz musiał jechać z tą samą prędkością) itp. aż do momentu, kiedy organizm lub niestety głowa powie dość.
Bardzo dobre badanie, VO2max, poziom mleczanu (pokaże m. inn w jakiej jesteś obecnie kondycji, jakie max pochłanianie tlenu - niewygodna maska, rurki itp), przy okazji wyznaczą przy jakim progu następuje przejście z przemian tlenowych na beztlenowe.
Miałem kilka razy to badanie i jestem bardzo zadowolony (1 raz miałem jak studiowałem na AWFie, później gdzieś tam w klubie, a niedawno miałem kolejny raz, fajnie widać jak się wszystko zmienia)
Jedynym minusem było to, to że jak w wieku 22lat miałem HRmax 220 (przy takim wskazaniu przerwali próbę - mimo, że mogłem jeszcze - tłumaczyli że ze względów bezpieczeństwa), a w tamtym roku gdy miałem 33 lata HRmax niestety był już 193... chyba się starzeję .... hehe
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ