Technika biegania a jej wpływ na kontuzje.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, chciałam zapytać czy zna ktoś może jakąś książke bądź artykuly na temat techniki biegania ? Ewentualnie jej wpływu na kontuzje u biegaczy ? Mogą to być też książki/artykuły w języku angielskim. Byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Postaw sprawe inaczej: kontuzje , a ich wplyw na technike !
Z zasady, kazdy biega w sposob dla siebie efektywny, ale czy technika takiego biegu wplywa na
kontuzje- to juz trudniejsze pytanie!
Przecierz nie jest to tak , ze jak biegasz to juz bedziesz miala kontuzje - nieprawda!
Z zasady, kazdy biega w sposob dla siebie efektywny, ale czy technika takiego biegu wplywa na
Przecierz nie jest to tak , ze jak biegasz to juz bedziesz miala kontuzje - nieprawda!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
adam1adam pisze:Postaw sprawe inaczej: kontuzje , a ich wplyw na technike !
No racja, ale ja chce się bardziej skupić na sposobie obciążania stopy w czasie fazy podparcia podczas biegania, a to jest elementem techniki biegu, i ma znaczenie. Np biegacz biegający z tzw "pięty" (czyli pierwsza z kontakt z podłożem ma pięta) wykazują większy ruch zgiecia w kolanie co wplywa na zwiekszenie sił kompresyjnych w st. rzepkowo-udowym i udowo-piszczelowym co zwiększa ryzyko urazów kolana, nie mówie że wszyscy co biegaja z pięty mają kontuzje ale jednak takie obciążanie może mieć na nią wpływ i pewnie w niektorych przypadkach się to może sprawdzić. I tak też biegacze którzy biegają na srodstopiu badz przodostopiu "oszczedzaja" staw kolanowy ale maja czesciej problemy ze sciegnem achilessa lub stawem skokowym. To jest tylko moja wstępna hipoteza dlatego potrzebuje jakiejś literatury, artykułów lub badań które to potwierdzą lub dadzą mi jakieś nowe interesujące spostrzeżenia

- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Wydaje mi się , że jak ładnie wyglądasz podczas biegu to masz dobrą technikę!
ładnie wygladasz; wszyscy oglądają się za tobą nie pukając się w czolo!
Ale to moja opinia!
ładnie wygladasz; wszyscy oglądają się za tobą nie pukając się w czolo!
Ale to moja opinia!