Klanger napisał(a):
Efekty zmiany diety na niskotłuszczową-wysokowęglowodanową widoczne są już po 7 dniach
link.
Tam jest dokładnie coś takiego "A low-fat,
starch-based, vegan diet eaten ad libitum for 7 days results...", co oznacza dietę niskotłuszczową ale w oparciu o skrobia, a nie ogólnie węglowodany. Trochę trudno żywić się jedynie warzywami skrobiowymi.
Klanger napisał(a):
Bardzo ciekawe badania, w których zaobserwowano wpływ eliminacji pokarmów pochodzenia odzwierzęcego na częstość pojawiania się nadczynności tarczycy (o 50% mniej w stosunku do wszystkożerców.
LinkTo raczej nie badania, a jedynie wnioski wyciągnięte na podstawie formularzy z danymi, jakie wypełniło 65981 członków Kościoła Adwentystów.
Przy okazji byłem na jednym z wcześniej anonsowanych przez Was wykładów:
13.30 – 14.15: „Białko roślinne vs białko zwierzęce w diecie sportowców”
Prowadzi: mgr Damian Parol – dietetyk sportowy, przygotowuje się do pracy doktorskiej na temat wegańskich biegaczy, autor bloga Sci-Fit.
Niestety poziom tego był delikatnie mówiąc średni, mało konkretów, argumenty odbierałem jako nakierowane pod "samoobronę wegan" czyli coś w formie jak się bronić jak mięsożerca się z ciebie śmieje. Miałem czas na kolejny wykład o typowych błędach wegan, ale sobie podarowałem.
To tak trochę okiem smerfa marudy

Jedzcie sobie ludzie co chcecie.