Ścięgno mięśnia półścięgnistego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Supra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na wstępie zaznaczę, że nazywając temat kierowałem się opisami z tego zdjęcia:
Obrazek
więc jeśli dalsze informacje będą temu zaprzeczały to za bardzo nie sugerujcie się nazwą tematu.

Więc sprawa wygląda następująco - od pewnego czasu mam problem z (prawdopodobnie) w/w ścięgnem. Sugeruję się, że jest to ten mięsień lub jego ścięgno faktem, że dość dawno temu podczas USG kolana gość, który je robił coś już na ten temat wspominał stąd moje podejrzenia w pierwszej kolejności padły właśnie na to.
Kiedyś trenowałem w klubie biegając sprinty, aktualnie od półtora roku (z jedną 2 miesięczną przerwą na początku) biegam już tylko km. Jakiś czas temu włączyłem do treningu biegowego (przeważnie biegam po 10km, średnio 4:15/km) siłownię. Wspominam o tym bo tu trzeba zwrócić uwagę na fakt, iż na maszynie mogłem bez problemu robić 'dwójki', nie czując żadnego bólu czy dyskomfortu. Wczoraj przy próbie zrobienia żwawej przebieżki zacząłem czuć ból właśnie w tym ścięgnie (piszę o ścięgnie bo mięsień jest raczej wyżej więc obstawiam, że mam problem z samym ścięgnem bądź jego przyczepem) podczas podnoszenia nogi w górę.
Próbowałem później zrobić także skip C (różne bywają te oznaczenia więc dodam, że chodzi o uderzenia piętą o pośladek) i w tym momencie ból był już naprawdę spory.
Dodać mogę, że przy dłuższym siedzeniu z wyprostowanymi nogami to ścięgno tak jakby 'drętwieje' (w zimę mam podobnie np stojąc dłużej na przystanku) i przy pierwszych paru zgięciach boli.

Na USG idę dopiero w przyszłym tygodniu więc chciałem się jakoś zorientować w sytuacji i dowiedzieć jak najwięcej o możliwych przyczynach tego bólu.
PKO
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Supra pisze:Na wstępie zaznaczę, że nazywając temat kierowałem się opisami z tego zdjęcia:
Obrazek
więc jeśli dalsze informacje będą temu zaprzeczały to za bardzo nie sugerujcie się nazwą tematu.

Więc sprawa wygląda następująco - od pewnego czasu mam problem z (prawdopodobnie) w/w ścięgnem. Sugeruję się, że jest to ten mięsień lub jego ścięgno faktem, że dość dawno temu podczas USG kolana gość, który je robił coś już na ten temat wspominał stąd moje podejrzenia w pierwszej kolejności padły właśnie na to.
Kiedyś trenowałem w klubie biegając sprinty, aktualnie od półtora roku (z jedną 2 miesięczną przerwą na początku) biegam już tylko km. Jakiś czas temu włączyłem do treningu biegowego (przeważnie biegam po 10km, średnio 4:15/km) siłownię. Wspominam o tym bo tu trzeba zwrócić uwagę na fakt, iż na maszynie mogłem bez problemu robić 'dwójki', nie czując żadnego bólu czy dyskomfortu. Wczoraj przy próbie zrobienia żwawej przebieżki zacząłem czuć ból właśnie w tym ścięgnie (piszę o ścięgnie bo mięsień jest raczej wyżej więc obstawiam, że mam problem z samym ścięgnem bądź jego przyczepem) podczas podnoszenia nogi w górę.
Próbowałem później zrobić także skip C (różne bywają te oznaczenia więc dodam, że chodzi o uderzenia piętą o pośladek) i w tym momencie ból był już naprawdę spory.
Dodać mogę, że przy dłuższym siedzeniu z wyprostowanymi nogami to ścięgno tak jakby 'drętwieje' (w zimę mam podobnie np stojąc dłużej na przystanku) i przy pierwszych paru zgięciach boli.

Na USG idę dopiero w przyszłym tygodniu więc chciałem się jakoś zorientować w sytuacji i dowiedzieć jak najwięcej o możliwych przyczynach tego bólu.
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

[quote="Supra"]Na wstępie zaznaczę, że nazywając temat kierowałem się opisami z tego zdjęcia:
[img]http://www.fizjoklinika.com/images/pobranie_sciegna.jpg[/img]

Na USG idę dopiero w przyszłym tygodniu więc chciałem się jakoś zorientować w sytuacji i dowiedzieć jak najwięcej o możliwych przyczynach tego bólu.[/quote]
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

Napisz proszę czy objawy umiejscawiają się w dole podkolanowym ( z tyłu kolana) czy po stronie przyśrodkowej?
Jest wiele struktur , które mogą dawać wymienione przez Ciebie dolegliwości.
Niewykluczone,że przeciążyłeś tylną część torebki stawowej, więc dobrze,że zostanie wykonane badanie USG.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zaznacz długopisem dokładnie ale bardzo dokładnie gdzie Cię boli i zrób zdjęcie. Napisz czy boli przy dotyku. SYNERGIA cichutko bo poskarżę Monice :P
jacek_janicki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: 3:53:11

Nieprzeczytany post

Witaj,
Czy to było to ścięgno? Jak je leczyłeś? Czy nie miało to wpływu na gęsią stopkę?

Jacek
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

[quote="Marietto"]Zaznacz długopisem dokładnie ale bardzo dokładnie gdzie Cię boli i zrób zdjęcie. Napisz czy boli przy dotyku. SYNERGIA cichutko bo poskarżę Monice :P[/quote]

Poskarżę Monice :)? Niby o czym?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ