Skutki dawnej kontuzji ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
xeardo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich !

Jako że "dopadła" mnie nadwaga (176 cm / 75 kg ) postanowiłem zacząć regularnie biegać . Pierwszego dnia było to 6,5 km , drugiego ponad 7 a ostatnie kilka dni 8 , i na tym etapie chciałem jakiś czas pozostać , i za jakiś czas zwiększyć odległość do 9 km . No i tu dochodzimy do sedna sprawy . 3 lata temu niefortunnie postawiłem stopę poprzez co dosyć mocno sobie ją skręciłem . Mój wuefista stwierdził , że pękła mi torebka stawowa , jednak już sam lekarz rodzinny powiedział , że w ciągu tygodnia wszystko wróci do normy. Niestety nie wróciło , ponad miesiąc chodziłem o kulach . Była to LEWA kostka . Teraz podczas biegu , w zasadzie na samym początku czuję jakby coś się nie zrosło (lepiej tego nie opisze ) w kostce oraz nad kolanem właśnie w lewej nodze (nie jest to zdecydowanie ból) . Moje pytanie brzmi : Czy jest to efekt przeciążenia nogi w wyniku chodzenia o kulach ? Dodam , że musiałem dojeżdzać do szkoły więc troche się nachodziłem . Czy może to znak , że jednak bieganie nie jest dla mnie ?
PKO
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Generalnie po Twoim opisie to ja sądzę, że za dużo biegałeś (sensie za duży kilometraż). Za pierwszym razem 6,5 km to jest za dużo. Zmniejszyłabym dystans na początek. A biegałeś co dwa dni czy codziennie ? Bo codziennie to się nie powinno (zwłaszcza początkującemu).
xeardo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam codziennie , dzisiaj odrazu na starcie lekki ból w kolanie który ustąpił po 1km a potem uczucie które opisywałem wyżej . Ok w takim razie będe biegał co 2 dni , oby to było spowodowane tylko moją zachłannością :P
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ