Witajcie,
Biegam od jakiś 3/4 lat. Ostatnio miałem prawie rok przerwy z powodu kontuzji (noga). Jednkże jeszcze na jakiś czas przed kontuzją zauważyłem następujący problem. Jakąś godzinę lub dwie po mocniejszym treningu moje tętno zaczyna przyspieszać, nie może spaść do spoczynkowego. Utrzymuje sie na poziomie 85-95 uderzeń, pojawia się niepokój, najprawdopodobniej podwzyższone ciśnienie krwi, dziwna chęć nabieraia głębokich oddechów (lekkie uczucie duszności?). Objawy ustępują po kolejnych 1-3 godzinach czasem szybciej jeśli się czymś "zajmę". Podczas biegu czuję się świetnie. Robilłem kilkakrotnie szczegółowe badania krwi (również elektrolity), EKG, holtera i EKG wysiłkowe. Te badania nic nie wykazały. Mam problemy z dużą ilością stresu w pracy i prawdopodobnie nerwicę (wegetatywna?). Myślałem, że po prawie rocznej przerwie to ustąpi, ale najwyraźniej nie. Nie wiem na ile moje samopoczucie po bieganiu może mieć z tym cokolwiek wspólnego a na ile jest ta jakiś problem z krążeniem. Na pewno skonsultuje to raz jeszcze z lekarzem. Na teraz zapytuję czy ktokolwiek z Was miewał podobne objawy po treningu, które nie wynikałyby z przetrenowania?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Przyspieszony puls/tętno po treningu
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To raczej nie jest kwestia przetrenowania, po rocznej przerwie od biegania. Jeśli byłeś u lekarza i badania nic nie wykazały, spróbuj jeszcze raz, może u innego (tak dla wykluczenia rutyny lekarza) i jeśli znowu nic nie wyjdzie, to jak to mówił mój znajomy - wszystko w głowie...
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą