Witam,
przed zimą kupiłem sobie nowe buty Kalenji Kiprun MD. Poprzednie to Kalenji Eliofeet. W tych starych biegało mi się bardzo dobrze, ale zwiększałem kilometraż, więc stwierdziłem, że wydam więcej na buty. Od zmiany(albo mniej więcej od tego okresu - nie jestem w stanie tego określić dokładnie) podczas wolnego biegu czuję ból po wewnętrznej stronie kolan - jakby przyczepy ścięgien od góry. Jeśli biegam szybciej, to bólu właściwie nie czuję.
Jeszcze spróbuję potestować na innych butach bieganie, ale czy takie objawy mogą być spowodowane złymi butami? (Generalnie w tych butach ponad 1000km przebiegłem i poza bólem nic się nie dzieje.)
Ból po wewnętrznej stronie kolan
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:09
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:58
- Życiówka w maratonie: 2:57:43
Miałem identycznie.malag201 pisze:Witam,
podczas wolnego biegu czuję ból po wewnętrznej stronie kolan - jakby przyczepy ścięgien od góry. Jeśli biegam szybciej, to bólu właściwie nie czuję.
Pomógł..... magnez.
Wiem, może to się wydawać dziwne, też myślałem, że to jakiś uraz mechaniczny (byłem u lekarza - robiłem m.in. RTG) ale po tygodniu suplementacji magnezem zaczęło przechodzić (trwało to ponad miesiąc), potem jeszcze kilka msc brałem i przestałem. Po dwóch miesiącach zaczęło się od nowa dokładnie to samo i w ten sam sposób się z tego "wyleczyłem"
-
- Zaprawiony W Bojach
Ok, a jak nie biegałeś powiedzmy 3 dni, to czułeś coś podczas chodzenia? Bo jak nie biegam, to nie czuję w ogóle kolan.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:58
- Życiówka w maratonie: 2:57:43
Tak nie było bo 3-dniowych przerw nie robiłem - biegałem cały czas z bólem 
Ale generalnie w ciągu dnia też bolało tyle, że mniej.

Ale generalnie w ciągu dnia też bolało tyle, że mniej.
-
- Zaprawiony W Bojach
No nic, popróbuję z tym magnezem. Przeczytałem też, że te buty, w których biegam są dla pronatorów, a moja stopa może być jednak neutralna. Może to też z tym ma coś wspólnego?