Ból po wewnętrznej stronie kolan

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

przed zimą kupiłem sobie nowe buty Kalenji Kiprun MD. Poprzednie to Kalenji Eliofeet. W tych starych biegało mi się bardzo dobrze, ale zwiększałem kilometraż, więc stwierdziłem, że wydam więcej na buty. Od zmiany(albo mniej więcej od tego okresu - nie jestem w stanie tego określić dokładnie) podczas wolnego biegu czuję ból po wewnętrznej stronie kolan - jakby przyczepy ścięgien od góry. Jeśli biegam szybciej, to bólu właściwie nie czuję.

Jeszcze spróbuję potestować na innych butach bieganie, ale czy takie objawy mogą być spowodowane złymi butami? (Generalnie w tych butach ponad 1000km przebiegłem i poza bólem nic się nie dzieje.)
PKO
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

malag201 pisze:Witam,
podczas wolnego biegu czuję ból po wewnętrznej stronie kolan - jakby przyczepy ścięgien od góry. Jeśli biegam szybciej, to bólu właściwie nie czuję.
Miałem identycznie.
Pomógł..... magnez.
Wiem, może to się wydawać dziwne, też myślałem, że to jakiś uraz mechaniczny (byłem u lekarza - robiłem m.in. RTG) ale po tygodniu suplementacji magnezem zaczęło przechodzić (trwało to ponad miesiąc), potem jeszcze kilka msc brałem i przestałem. Po dwóch miesiącach zaczęło się od nowa dokładnie to samo i w ten sam sposób się z tego "wyleczyłem"
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, a jak nie biegałeś powiedzmy 3 dni, to czułeś coś podczas chodzenia? Bo jak nie biegam, to nie czuję w ogóle kolan.
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

Tak nie było bo 3-dniowych przerw nie robiłem - biegałem cały czas z bólem :)
Ale generalnie w ciągu dnia też bolało tyle, że mniej.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No nic, popróbuję z tym magnezem. Przeczytałem też, że te buty, w których biegam są dla pronatorów, a moja stopa może być jednak neutralna. Może to też z tym ma coś wspólnego? :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ