Podyższony puls po bieganiu przez dłuższy czas

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
lormitto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Po długiej przerwie oraz zaleczeniu kontuzji (kregosłup, nie powstała w związku z bieganiem, sporo leżałem przez ostatnie 3 miesiące) wracam do dreptania.
Niestety gdy zaczynałem biegać zauważyłem ból głowy. Odrobinę z tyłu od czubka głowy po lewej i prawej stronie. Zaniepokoiło mnie to przez co zakupiłem ciśnieniomierz. Dokonuję pomiarów kilka razy dziennie (ciśnienie w normie albo nieznacznie poniżej). Okazuje się, że tętno spoczynkowe wynosi między 70, a 80. Nie jestem pewien czy to jest dużo (32 lata). Podczas biegu na bieżni puls przy prędkości 10 km/h oscylował w granicach 160, a 170. To co mnie najbardziej jednak martwi, to podwyższony puls przez dłuższy czas po biegu. Przykładowo przy poprzednim treningu (dystans do 5 km, przeplatany masz z biegiem do 10 km/h) po 1 h od biegania, puls wynosił 100. Gdy zmierzyłem zaraz po obudzeniu wynosił 79. Dzisiaj wygląda to lepiej : 1h po bieganiu - puls 82. Nie wiem jednak czy ten puls nie jest zbyt wysoki i nie wymaga konsultacji lekarskiej.
Swoją drogą mam też wrażenie, że sam pomiar podnosi mi puls, bo mierząc bez użycia ciśnieniomierza niekiedy mam w okolicach 65 (pomiar z zegarkiem i dotykiem).

Co o tym sądzicie?
PKO
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale z ciebie hipochondryk.. kilka uderzeń serca różnicy a ten od razu wielkie halo robi. Prędzej nerwicy dostaniesz...
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przedstawione wyniki świadczą o tym, że nie masz żadnej wydolności biegowej, generalnie wytrzymałościowej.
Tętno spoczynkowe 70-80 - to norma dla osób nieaktywnych fizycznie ; u wytrenowanych biegaczy najczęściej ok 50, często mniej.
Tętno 160-170 przy tempie 6 min/km - również wysokie , ja przy takim tempie mam 120-130.
Tętno 100 do 1 godz. po bieganiu świadczy o długiej restytucji - również normalne dla nieaktywnych.

Reasumując, czeka cię dużo pracy ( = biegania) aby doprowadzić w/w parametry do "porządku" :)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
lormitto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi.
Zabieram się do roboty :)
New Balance but biegowy