Ból po zewnętrznej stronie kolana (zdjęcie butów)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.
Ból pojawił się jakoś na początku kwietnia, sam z siebie. Miałem odpoczynek od treningu 5 dni, w tym czasie żadnych oznak, nigdzie nie wykręciłem kolana. Poszedłem na szybszy trening, który robie raz w tygodniu i coś tam poczułem, ale uznałem to za normalne. Wiadomo, czasami się coś naciągnie. Następnego dnia przerwa i zero oznak jakiejkolwiek kontuzji. Na następnym treningu po ok. 15 minutach biegu, przy każdym kroku czułem coraz mocniejszy ból, aż po chwili musiałem stanąć, bo był nie do zniesienia. Postanowiłem wrócić spacerkiem do domu, mieszając to z powolniutkim biegiem. Niestety po ok 10 krokach nie dałem rady biec, więc pozostał jedynie spacer. Odpuściłem treningi na ok 2 tygodnie, chłodzenie kolana i maści. Gdy wyszedłem na kolejny bieg, po 10 minutach ta sama sytuacja i powrót spacerem do domu. Zacząłem przeglądać internet, poczytałem troche o kolanie biegacza. Tylko, że we wszystkich przypadkach innym ludziom ból pojawiał się po dłuższym biegu, np 40 min. No nic, myślałem, że to może nie to i znowu po ok. 2 tyg. poszedłem pobiegać. Historia się powtórzyła, 10 min biegu i koniec. Przyjrzałem się swoim butom (zrobione ok 480-500km Kalenji ELIORUN). Lewy buty (od bolącego kolana) jest o wiele bardziej zdarty z jego lewej strony na pięcie niż prawy w tym samym miejscu (zdjęcia). Czy to może być przyczyną? Czy mogę mieć jakiś problem z postawą? Dodam, że zrobiłem ok 1000km w sumie przez 2 lata, biegałem po 18km i nic takiego się nie działo. Jeżdżę na rowerze, trenuję regularnie krav magę i w czasie tych treningów nie miałem żadnych takich dolegliwości (na kravkę chodziłem nawet dzień po tym jak zaczeło mnie boleć kolano i w czasie treningu było zero objaw, a tam często kolana się wykręcają w różną stronę ;p). Jutro wybieram się do ortopedy, ale chciałbym poznać Wasze opinie co to może być, żeby mi nie nawciskał kitu.
ps. czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi po tym jak but się starł jaki mam rodzaj stopy? W sklepie mi kiedyś koleś mówił ze normalny, bez żadnych odchyleń, wg testu z mokrą stopą na kartce też tak wyszło, ale może jednak tak nie jest??
pozdrawiam
Świrek
Ból pojawił się jakoś na początku kwietnia, sam z siebie. Miałem odpoczynek od treningu 5 dni, w tym czasie żadnych oznak, nigdzie nie wykręciłem kolana. Poszedłem na szybszy trening, który robie raz w tygodniu i coś tam poczułem, ale uznałem to za normalne. Wiadomo, czasami się coś naciągnie. Następnego dnia przerwa i zero oznak jakiejkolwiek kontuzji. Na następnym treningu po ok. 15 minutach biegu, przy każdym kroku czułem coraz mocniejszy ból, aż po chwili musiałem stanąć, bo był nie do zniesienia. Postanowiłem wrócić spacerkiem do domu, mieszając to z powolniutkim biegiem. Niestety po ok 10 krokach nie dałem rady biec, więc pozostał jedynie spacer. Odpuściłem treningi na ok 2 tygodnie, chłodzenie kolana i maści. Gdy wyszedłem na kolejny bieg, po 10 minutach ta sama sytuacja i powrót spacerem do domu. Zacząłem przeglądać internet, poczytałem troche o kolanie biegacza. Tylko, że we wszystkich przypadkach innym ludziom ból pojawiał się po dłuższym biegu, np 40 min. No nic, myślałem, że to może nie to i znowu po ok. 2 tyg. poszedłem pobiegać. Historia się powtórzyła, 10 min biegu i koniec. Przyjrzałem się swoim butom (zrobione ok 480-500km Kalenji ELIORUN). Lewy buty (od bolącego kolana) jest o wiele bardziej zdarty z jego lewej strony na pięcie niż prawy w tym samym miejscu (zdjęcia). Czy to może być przyczyną? Czy mogę mieć jakiś problem z postawą? Dodam, że zrobiłem ok 1000km w sumie przez 2 lata, biegałem po 18km i nic takiego się nie działo. Jeżdżę na rowerze, trenuję regularnie krav magę i w czasie tych treningów nie miałem żadnych takich dolegliwości (na kravkę chodziłem nawet dzień po tym jak zaczeło mnie boleć kolano i w czasie treningu było zero objaw, a tam często kolana się wykręcają w różną stronę ;p). Jutro wybieram się do ortopedy, ale chciałbym poznać Wasze opinie co to może być, żeby mi nie nawciskał kitu.
ps. czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi po tym jak but się starł jaki mam rodzaj stopy? W sklepie mi kiedyś koleś mówił ze normalny, bez żadnych odchyleń, wg testu z mokrą stopą na kartce też tak wyszło, ale może jednak tak nie jest??
pozdrawiam
Świrek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:51:17
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki. Ja mam ból ciut niżej niż zaznaczone miejsce na tym zdjęciu http://domwbiegu.pl/wp-content/uploads/2014/03/s2.jpg . Czy to jest mimo to ta sama przypadłość?? Autorka pisze w artykule, że mogła biec długo mimo bólu, a pózniej kulała. Często biegałem gdy mnie coś bolało (nie mówię o tym kolanie akurat) i później bez problemu chodziłem. przy tym co mam teraz, bieg jest zupełnie niemożliwy, a wydaje mi się że sporo mogę znieść ;p Ale gdy tylko przechodzę do marszu, od razu odchodzi. W tym momencie delikatnie coś czuję w nodze, ale normalnie mogę się poruszać
-
- Rozgrzewający Się
Wydaje mi się, że walczę z tym samym. :/ viewtopic.php?f=2&t=40730
Byłem u ortopedy sportowego. Posprawdzał co mógł w gabinecie niby wszystko OK nic podczas badań mnie nie bolało. Dał tylko skierowanie na rezonans magnetyczny prywatnie 650 zł. NFZ czekanie miesiącami. :/
Mnie bolało dodatkowo przy schodzeniu ze schodów po biegu.
Byłem u ortopedy sportowego. Posprawdzał co mógł w gabinecie niby wszystko OK nic podczas badań mnie nie bolało. Dał tylko skierowanie na rezonans magnetyczny prywatnie 650 zł. NFZ czekanie miesiącami. :/
Mnie bolało dodatkowo przy schodzeniu ze schodów po biegu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Moje buty ścierały się podobnie.
Kolano w sumie nawet kolana też zaczynały mnie boleć. Ale nigdy tak żebym nie mógł biec..
Rozwiązaniem problemu była wymiana butów na obuwie z mniejszą amortyzacją i mniejszym dropem. Co za tym poszło zmiana techniki biegu. Kolana przestałe czuć z dnia na dzień.
Wcześniej też byłem u lekarza ale żadnych zmian nie widział.
Kolano w sumie nawet kolana też zaczynały mnie boleć. Ale nigdy tak żebym nie mógł biec..
Rozwiązaniem problemu była wymiana butów na obuwie z mniejszą amortyzacją i mniejszym dropem. Co za tym poszło zmiana techniki biegu. Kolana przestałe czuć z dnia na dzień.
Wcześniej też byłem u lekarza ale żadnych zmian nie widział.
-
- Rozgrzewający Się
Dobra, skoro nikt mi raczej nie pomoże z bólem kolana, to może ktoś bardziej doświadczony powie czym jest spowodowane nierównomierne ścieranie się podeszwy? Ktoś na pewno miał taką 'przypadłość'. Świadczy to o wadzie postury?? Może powinienem używać jakichś wkładek??
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Moze masz jedna noge dluzsza-toogloby wytlumavzyc
to nierownomierne scieranie-wtedy wkladka.
Tak mi sie wydaje ze podniszczyles
lekotke-porob cwiczenia stabilizujace kolano.
to nierownomierne scieranie-wtedy wkladka.
Tak mi sie wydaje ze podniszczyles
lekotke-porob cwiczenia stabilizujace kolano.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Mi to wygląda na pasmo. Objawy i to, kiedy się pojawiają a kiedy znikają bardzo pasuje. Poszukaj w sieci podstawowego zestawu ćwiczeń rozciągających na pasmo i zobacz, czy wówczas ból pojawia się w dalszej niż dotychczas fazie treningu.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Wyga
Mi to również wygląda na pasmo, powodów tego może być wiele - nie równe nogi, zbyt duża amortyzacja w obuwie, źle dobrane obuwie...
-
- Rozgrzewający Się
Dzieki, za pomoc. Zaczynam dzisiaj trening na pasmo, zobaczymy co z tego wyniknie. Odnośnie techniki biegu. Jeżeli kupię buty z mniejszą amorytzacją, teoretycznie powinienem automatycznie biegać ze śródstopia czy to dopiero wychodzi przy butach minimalistycznych??
[edycja]
Byłem u lekarza, popatrzył coś tam przez USG i stwierdził, że nie ma żadnych zmian, nic złego nie widać. Przepisał mi jakies leki na odbudowę chrząstki, wziął 100 zł a problem pozostał. Tak jak myślałem.
[edycja]
Byłem u lekarza, popatrzył coś tam przez USG i stwierdził, że nie ma żadnych zmian, nic złego nie widać. Przepisał mi jakies leki na odbudowę chrząstki, wziął 100 zł a problem pozostał. Tak jak myślałem.
-
- Rozgrzewający Się
Sorry, że tak chamsko podbijam temat, ale mam jeszcze pytanko.
Jednak zaczne od tego, że byłem na 3 wizytach u fizjoterapeuty na zabiegu rozluźnienia pasma. Trochę się poprawiło, jednak ból się pojawia. Ćwiczę dodatkowo w domu różne patenty na tę przypadłość. Zobaczymy jak to będzie wyglądało.
A teraz pytanko, w sumie było w pierwszym poście, ale nikt mi nie odpowiedział: może mi ktoś powiedzieć po podeszwie ze zdjęcia, jaki mam typ stopy? Jest pronacja, czy but ściera się tak jak u "normalnego" biegacza? Bo buty są dla standardowego stawiania stopy, takie mi polecił koleś w sklepie, patrząc na podeszwę z buciora 'codziennego'.
Jednak zaczne od tego, że byłem na 3 wizytach u fizjoterapeuty na zabiegu rozluźnienia pasma. Trochę się poprawiło, jednak ból się pojawia. Ćwiczę dodatkowo w domu różne patenty na tę przypadłość. Zobaczymy jak to będzie wyglądało.
A teraz pytanko, w sumie było w pierwszym poście, ale nikt mi nie odpowiedział: może mi ktoś powiedzieć po podeszwie ze zdjęcia, jaki mam typ stopy? Jest pronacja, czy but ściera się tak jak u "normalnego" biegacza? Bo buty są dla standardowego stawiania stopy, takie mi polecił koleś w sklepie, patrząc na podeszwę z buciora 'codziennego'.
-
- Rozgrzewający Się
Huehue, żartowniś. Widzę, że nikt nie pomoże. Panie bosak, nie każdy jest takim mądralą biegowym jak pan, internety z wujkiem google są pomocne, czasami niejasne dla laika, czasami mówią różne rzeczy, a ja szukałem kogoś kto zna z doświadczenia takie sprawy. Także proszę admina o zamknięcie tematu, a pana bosaka o nie otwieranie twarzy