bieganie z pulsometrem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
rybad007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich miłośników biegania. Cieszę się, że zdecydowałem się na dołączenie do tego grona, choć obawiałem się, że nie załapię bakcyla, ale do rzeczy. Przygodę z bieganiem zacząłem jakoś latem 2012 r. i tak to trwa do dziś (z dłuższymi lub krótszymi przerwami). Przerwy, które mam na myśli wynikały jedynie z mojego braku doświadczenia- uczyłem się i nadal to robię- eksperymentując i nabywając wiedzę z tego typu forów. Zaliczyłem już kontuzje kolan, kostek, milion kolek i jeszcze więcej zadyszek, ale niczego nie żałuję- moja kondycja fizyczna i psychiczna wzrosły bardziej, niż mógłbym się tego spodziewać.
Do tej pory biegałem "na czuja" - głównie słuchając mojego organizmu, ale niedawno dostałem zegarek z pulsometrem, który ma myśleć za mnie :bleble:. Policzyłem sobie tętna korzystając z kilku metod (wzory, test Coopera i wreszcie organoleptycznie) i tętna wychodzą całkiem podobne do siebie. Moje HRmin to 48bpm, a HRmax to 190. Znalazłem też fajny artykuł (niejeden) o tym jak biegać z pulsometrem i jak się do niego stosować. Ustawiłem sobie strefy tętna w zegarku na 65%-75% HRmax, co w moim przypadku daje 121-140 bpm, z założeniem, że idę pobiegać w tej strefie około godzinkę (muszę nadmienić, że godzina biegania to dla mnie sporo, nie maks ale dużo, ponieważ eksperymentując z bieganiem miałem różne kontuzje, po których musiałem dłużej lub krócej siedzieć w domu i potem zaczynać prawie od nowa). Niestety nie potrafię otrzymać się w tej strefie, bo przy szybkim chodzie serducho bije mi z prędkością 102 bpm. Mam 182cm wzrostu i 73kg wagi, nie mam problemów z sercem, ale mam wrażenie, że ono szybko wchodzi na "wysokie obroty". Żeby utrzymać się w strefie "wybiegania, długiego dystansu" muszę wręcz truchtać albo być gdzieś na granicy truchtu i biegu. Dla przykładu podam wyniki dzisiejszego treningu. Biegałem dziś około 11,5km w niecałe 57min. Średnia prędkość (wg endomondo) to 4:58 a średnie tętno wg pulsometru 162bpm (czyli dla mnie to strefa 80%-90%).
Nie chodzi o to, że się o coś martwię tylko wydaje mi się, że pulsometr obniża mi poprzeczkę, a może to dobrze, że myśli za mnie? Dodam, że w dzisiejszym biegu nie zmęczyłem się specjalnie- był to dla mnie normalny wybieg. Czy mam się słuchać pulsometru i "pełzać" długie dystanse czy raczej słuchać swojego organizmu i trochę bardziej "przycisnąć" serducho? Jakie Wy macie doświadczenia z pulsometrami?
PKO
zwiastun
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

U mnie sprawa wygląda podobnie. To znaczy, jak biegnę spokojnie (tak, że mogę rozmawiać krótkimi zdaniami) to pulsometr wskazuje mi 160. Jak biegnę tzw. szybką dychę to czasem pokazuje 170 przez cały bieg. A i tak jest to dla mnie komfortowe tempo i pewnie dalej mógłbym jeszcze pociągnąć. Ale... jak wsiadam na rowerek stacjonarny to nawet jak robię interwały i pot ze mnie leje się strumieniami to nie mogę przekroczyć 160. A jak normalnie pedałuję przez 1,5 godzinki i robię tzw. kardio, to muszę nieźle się napocić że by wskoczyć według pulsometru na 115 - 120. Skonsultowałem sprawę ze znajomym kardiologiem. Odpowiedział, że podczas biegu pulsometr traktuje niektóre wstrząsy jak bicie serca. I dlatego pomiar jest zawyżony. Są to tzw. awatary. Po tej rozmowie zacząłem wątpić w te wszystkie teorie dotyczące pulsometrów. Może jak ktoś ma urządzenie za 2 tysiaki to jest inaczej. Ale moja sigma rc15 wydaje się być taka sobie. Przynajmniej jeśli chodzi o bieganie.
nokss
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zwiastun, dokładnie Ci nie powiem, bo nie pamiętam ale różne sporty mają różne zakresy tętna. Czyli np. pierwszy zakres dla kolarzy, dla biegaczy, dla pływaków, ... nigdy nie jest taki sam, to samo drugi itd.! Na pewno jest tu sporo ludzi, którzy napiszą Ci te różnice z głowy ja musiałbym zajrzeć do książki, którą najpierw musiałbym znaleźć:(
ps. nie pamiętam tych zakresów bo mimo, że mam pulsometr to go nie używam:)
marek911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mi najprostszy pulsometr z deathlonu za ok 100zł wskazuje przekłamaną wartość. Kolega który ma za ok 550zł ma podobny wynik do mojego także też nie jest najlepszy. CO do urządzeń z najwyższej półki typu 1500 -2500zł nie mam zielonego pojęcia, przy najbliższej okazji jak będą organizowali jakieś testy to przejdę się sprawdzę jak to działa :)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marek911 pisze:Mi najprostszy pulsometr z deathlonu za ok 100zł wskazuje przekłamaną wartość. Kolega który ma za ok 550zł ma podobny wynik do mojego także też nie jest najlepszy. CO do urządzeń z najwyższej półki typu 1500 -2500zł nie mam zielonego pojęcia, przy najbliższej okazji jak będą organizowali jakieś testy to przejdę się sprawdzę jak to działa :)
Może masz coś z paskiem? 2 sezony przebiegałem na takim za 79.9zł, było OK
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Prosze o pomoc
mam Garmina 310xt z paskiem
uzywam czasami paska, ale nie umiem interpretowac danych.
Sledzè raczej programy treningowe na tempo niz na tètno.
kupilem w maju garmina z drugiej rèki i od razu zmienilem bateriè w czujniku pulsometra.
moczè wodà pasek i skòrè przed wyjsciem z domu...

jako tètno max ustawilem te dziadowskie 220-wiek (41)= 179
wiem, ze powinienem zrobic testy typu conconi, ale na razie nie mialem mozliwosci

problem jest taki jak na fotkach tutaj:
Obrazek
Obrazek

dlaczego nie umarlem?
co siè dzieje z pulsometrem?
problem jest z czujnikiem czy z paskiem?

kto mi pomoze? ogromne dzieki
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możesz spróbować wymienić baterię i pamiętaj by zwilżyć pasek. Mój 310 potrafił wjechać na 190 (zawody kończę na 170) jak był zbyt suchy
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak jak wspominalem, i pasek i cialo zmoczylem wodà
poza tym bardzo sie poce, wiec zawsze jest na mokro...
bateria nowiutka...
cos nie gra, ale co?
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jakiej się spodziewasz odpowiedzi? "dokręć trecią śrubę od lewej "?:) sprawdź pas z innym zegarkiem i już będziesz wiedział co nie działa.
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok, ale czy jest mozliwe, ze czujnik jest dobry a pasek nie?
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam 2 uszkodzone paski. Dają odczyty z kosmosu. Czujnik jest ok. Poszukaj paska od polara. Mozna bylo go kupic za jakies 60zl.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź
Inna ciekawa sprawa to dlaczego mi chrzani tętno tylko podczas biegania? Na rowerze podaje dobre...
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

U mnie też czujnik Garmina działał dopiero z paskiem Polara. Z Garminowym paskiem był kosmos.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ