Pomoc w zrzucaniu kg

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Chase
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do ludzi którzy z pomocą biegania zrzucili nadmiar kilogramów. Uprawiam różne sporty intensywnie od ok 1,5 miesiąca (bieganie, jazda na rowerze, piłka nożna). Mam 19 lat i 87kg przy 1.75m wzrostu. Dotychczas zrzuciłem z 1-2 kg i szukam diety która pomoże mi szybciej pozbywać się nadwagi (coraz częściej czuje że musze odpuścić z powodu bolących kolan). Jedynym kryterium dla diety jest jej ... cena. Szukam zdrowych i tanich produktów (z naciskiem na tanie!) które pomogą mi się uporać z tym ciężkim problemem ;)
Z góry dzięki.
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

O której wstajesz a o której idziesz spać?
Chase
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tygodniu szkolnym wstaje 6-8, teraz później bo już koniec roku ale staram się najpóźniej o 10 wstać. Kłade się zwykle 23-1 rano. Nie jem późno wieczorem, staram się mieć te 3-4 godziny odstępu między snem a kolacją.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

poszedł priv
rydwanyognia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Tylko czasem nie łap się za te najtańsze spalacze typu thermo speed. Jest tam konska dawka kofeiny będziesz bardziej poddenerwowany niż pobudzony a po za tym osłabiają serce.
Awatar użytkownika
Thorge
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53:49

Nieprzeczytany post

BMI - 28.4, dosyć sporo. Wstyd mi za to, ale miałem więcej, więc na podstawie własnych doświadczeń mogę coś pomóc ; )

Prawdę mówiąc, nie ważne jest co zjesz, tylko to ile kalorii przyswoisz. Sprawdzone - na mnie działało i nadal działa. Jednak chyba nie muszę Ciebie uświadamiać, że lepiej zjeść dobre źródło witamin i mikro/makro elementów niż świństwa oparte na syropie fruktozowo-glukozowym i uwodornionych tłuszczach. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne za pomocą dostępnych wzorów/kalkulatorów i Internecie i staraj się go nie przekraczać. Tutaj przyda się waga kuchenna, która jest bardzo pomocna w liczeniu - jej nie oszukasz ; )

Nie muszę mówić tego, że potrzebujesz dużo ruchu, prawda? Ostrzegam jednak przed bieganiem - miałem straszne doświadczenia, gdy biegałem z swoim balastem. Lepiej iść w marsze, później marszobiegi i na koniec w bieganie. Twoje kolana za to podziękują ; )
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wywal wegle a pojdzie latwo.
http://www.dietdoctor.com/wp-content/up ... ych_PL.pdf

A po szczegoly mozesz zagladnac do watku "DYSKUSJA: Diety tłuszczowe, LCHF, paleo, primal w sporcie".
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Swego czasu pisałem o swojej walce z kilogramami. Jak znajdziesz chwilę to możesz rzucić okiem :)
http://biegaczzpolnocy.blogspot.com/201 ... lke-z.html
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Chase pisze:Uprawiam różne sporty intensywnie od ok 1,5 miesiąca (bieganie, jazda na rowerze, piłka nożna). Mam 19 lat i 87kg przy 1.75m wzrostu. Dotychczas zrzuciłem z 1-2 kg i szukam diety która pomoże mi szybciej pozbywać się nadwagi
Zakładam, że nie jesteś na nic chory i nie ma jakiś problemow z metabolizmem, a nadwaga jest pochodna jedzenia w nadmiarze byle czego, byle kiedy.
Zakładam też, że jeżeli przez 1,5 miesiąca uprawiania sportu nie straciłeś prawie nic na wadze, to znaczy, że zacząłeś sie glodzic (metabolizm na maksa zwolnił) albo dalej jesz dużo za dużo.

Nie myślę, żeby 19-latek potrzebował jakiejś specjalnej diety.
Podstawowe rzeczy pewnie znasz, ale trzeba się ich trzymać:
- zero słodyczy
- zero napojów gazowanych
- alko i fajki najlepiej w odstawkę
- 4-5 regularnych posiłków
- zero podjadania miedzy posiłkami
- warzywa, owoce, woda niegazowana. Generalnie jak najmniej przetworzonych produktów
- zero smażonego na głębokim tłuszczu
- zero fast foodow
- zdrowe tłuszcze (awokado zamiast masła, orzechy włoskie, migdały, oliwa z oliwek)
- raz-dwa dziennie pieczywo/makaron/ryż pełnoziarnisty
- nie głodzić się - deficyt kaloryczny jakieś 10-15%

Jak koniecznie chcesz jakąś gotowa dietę, to przykład masz tutaj http://adidas.bieganie.pl/2013/08/08/me ... -schudnac/

To wystarczy. Efekty będą szybko widoczne.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Swego czasu pisałem o swojej walce z kilogramami. Jak znajdziesz chwilę to możesz rzucić okiem :)
http://biegaczzpolnocy.blogspot.com/201 ... lke-z.html
mały, gratuluję niebywałych sukcesów w traceniu kilosów, oraz w bieganiu.
Po wejściu na Twoją stronkę, w oczy rzucają się pouczające, zjadliwe i złośliwe komentarze, "specjalistów", co to całe życie chcą stracić kilogramy, ale im się nie udaje. Musisz mieć niezłą bekę z tych baranów... :hahaha:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szkoda czasu na zaprzątanie sobie niektórymi głowy :) Dużo luzu i dystans - czasami to podstawa :)
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

mały z północy :P a te posiłki to tak dokładnie ważyłeś ? Bo muszę jeszcze z brzucha wywalić trochę szpyrki,a samo bieganie juz nic nie daje :lol: ale juz 22 kg i tak jest mnie mniej :D
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kropinho pisze:mały z północy :P a te posiłki to tak dokładnie ważyłeś ? Bo muszę jeszcze z brzucha wywalić trochę szpyrki,a samo bieganie juz nic nie daje :lol: ale juz 22 kg i tak jest mnie mniej :D
Ciągle to robię :) Chociaż muszę przyznać, że teraz jest o niebo łatwiej - po takim czasie już bez wagi można łatwo oszacować ile co waży (oczywiście z pewną granicą błędu). Ale wracając do Twojego pytania - tak, ważyłem dokładnie, co go grama, wszystko co lądowało w moim żołądku :) Nawet jak jadłem coś, czego nie miałem w planach żywieniowych na dany dzień, to przed zjedzeniem ważyłem to. Miałem ochotę podjeść kilka orzechów to podjadałem - ale najpierw na wagę :)
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

O jeju jeju masakra :lol: ale jak ma pomóc to trzeba będzie spróbować ;) samym bieganiem straciłem 22kg,i koniec dalej nie spada.Teraz jeszcze musze zwalczyć tłuszczyk na brzuchu bo trochę go zostało :P aha a jeszcze zielona herbata jest bardzo dobra w utracie kilogramów :)
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ