zimne dlonie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, czy ktos z was tez ma problem z zimnymi dlonmi ? Zazwyczaj sa cieple ale podczas biegu bardzo zimne jak lod i nie mam pojecia czemu tak jest. Akurat pokochalem biegi gorskie i mysle by na powaznie trenowac.
Prosze jesli ktos z was tez ma z tym problem niech sie podzieli wiedza na ten temat
" I'm at war with the world cause I
Ain't never gonna sell my soul "
PKO
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niedawno czytałem blog kolegi maly89 gdzie testował rękawy kompresyjne i tam coś wspomina o podobnym problemie (chyba coś te rękawy pomagają na to).
http://biegaczzpolnocy.blogspot.com/201 ... -test.html
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No mi to bardzo nie przeszkadza, ale chcę wiedzieć czy to jest bezpieczne, czy to normalne że po biegu i pompkach mam dłonie jak lód.
To nawet mógłbym zapisać na plus, bo gdy inni w upalne dni się przegrzewają to mi to nie grozi. Ostatnio w ciepły w słoneczny dzień biegałem w grubej bluzie :).
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy to bezpieczne, to tylko lekarz mógłby powiedzieć. Ja kiedyś miałem zimne ręce, ale po wysiłku rozgrzewały się, jak się później okazało była to kwestia odżywiana się. Tu ewidentnie coś z krążeniem jest skoro po wysiłku masz mocno zimne.
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

@tetrus
hmm czyli nikt z was nie bardzo miał z tym do czynienia ?
Teraz akurat bez wysiłku tak sprawdzam to mam ciepłe dłonie, ale w czasie biegu są jak lód.
Nie szukam sobie chorób :), bieganie w pewnym stopniu mnie uszczęśliwia, no i nie lubię lekarzy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Morsowanie zmienia parametry krwi, poprawiając jej przepływ przez naczynia włosowate. Tyle że teraz musisz z tym poczekać do listopada.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Daj znać jak będziesz coś wiedzieć. Mam podobny problem. Dłonie są lodowate, ale niestety podczas treningu, przed nim i po nim także. Nie mogę rozgrzać ich niczym. Najgorsze jest to że od zimna skóra jest tak sucha, że aż pęka przy ruszaniu dłonią. Stosuję ReguTherm,ale niewiele to pomaga.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

U mnie w biegu - lewa zimna, a prawa gorąca.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mungo pisze:Stosuję ReguTherm,ale niewiele to pomaga.
Podobnie jak i prawie wszystkie inne suplementy diety - dużo kosztują i z założenia nie pomagają.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja mam tak, że wraz ze wzrostem formy i dłuższego stażu biegowego, tym coraz zimniej mi w dłonie podczas biegu/jazdy na rowerze. Potrafię cały zlać się potem, a ręce mam chłodne w zimne dni. Latem generalnie nie mam tego problemu, ale pamiętam czasy gdy na bieg zakładałem rękawiczki dopiero przy -5 ;-)

Po biegu wszystko wraca do normy, podczas dnia też nie zauważyłem aby marzły mi dłonie jakoś specjalnie. Trochę mi pomogła bielizna kompresyjna z długim rękawem, ale nie zakładam jej często, bo wtedy reszcie ciała jest za gorąco ;)
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
Marcell
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też miałem zimną dłoń podczas biegania. Powód okazał się prozaiczny - opaska ze smartfonem, która zbytnio uciskała ramię. Jednak powód może być inny - problemy krążeniowe, warto o tym wspomnieć lekarzowi.
rifin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja również mam podobne problemy , wydaje mi się że to może być coś z krążeniem bo nic mnie nie uciska itp.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja swój problem przedstawiłem lekarzowi. Na co on stwierdził - to normalne... Jednak prawdę mówiąc zauważyłem, że ten problem u mnie związany jest z wagą i parametrami krwi (chyba, że to tylko zbieg okoliczności). Najgorzej było w momencie kiedy ważyłem poniżej 75 kilogramów i miałem zaniżone wartości żelaza i hemoglobiny. Obecnie ważę około 90 kilogramów, hemoglobina i żelazo w normie - problem zimnych rąk nie występuje. Mało tego - ostatnio nawet mi się dłonie spociły na treningu :)

Niemniej to co mi pomagało to właśnie rękawy kompresyjne. Zresztą swoje wrażenia opisałem na blogu

http://biegaczzpolnocy.blogspot.com/201 ... -test.html
marek911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja kiedy biegałem na początku i nie stosowałem żadnej konkretnej diety podczas treningu ręce miałem zimne.
Po skonsultowaniu się z lekarzem i dietetykiem zastosowałem dietę , która już po 2 tygodniach przyniosła wymierne efekty i sprawiła,że podczas treningu ręce ciepłe a kiedy kończyłem normalnie mokre jakbym je wodą polał :)
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

marek911 - a zdradzisz tajemnicę co takiego było w tej diecie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ