Smog, pyły i inne dziadostwo w Krakowie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
noname
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich foumowiczów,
Mam pytanie do ludzi mieszkających i biegających w Krakowie. Jak jesteście nastawieni do słynnego krakowskiego smogu? Otóż sam biegam od kilku lat i za nic w świecie nie chce rozstać się z ukochanym sportem (pewnie część z was zna to uczucie depresji, gdy nie wyjdziesz na trening:D). Pochodzę z małej miejscowości we wschodniej Polsce, a do Krakowa przyjechałem studiować. Jestem tu już 2 lata. Powiem tak: może rodowici mieszkańcy Krakowa nie odczuwają aż tak bardzo tego smogu (co jest zrozumiałe), ale ja mając porównanie z powietrzem w moich rodzinnych stronach odczuwam ogromną różnicę, szczególnie w sezonie grzewczym. No i teraz pytanie: czy ten osławiony Smog jest tak naprawdę szkodliwy? często słyszę komunikaty od znajomych na uczelni, że danego dnia niewskazane jest przebywanie w ogóle na świeżym powietrzu. Ale nie mogłem nigdzie doszukać się rzetelnych badań naukowych na temat wpływu smogu na biegaczy (pomijając slogany w stylu ze godzina biegu to ileśtam wypalonych papierosów). Osobiście trenuję 5 razy w tygodniu w godzinach porannych bo myślałem zawsze, że wtedy powietrze jest czystsze. Okazuje się jednak że to rano i wieczorem w powietrzu jest najwięcej pyłów według monitoringu ze stacji badawczych w Krakowie. Ostatnio nawet próbowałem biegać z maseczką przeciwpyłową, ale ciężkich interwałów w niej nie zrobię. Krakusy jak sobie radzicie ze smogiem ? A może ta cała nagonka jest przesadzona?
PKO
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

BICZ PLIZ. Ja mieszkam w samym centrum Mexico City, pracuję też w centrum i tu biegam, czasem nawet z domu do pracy przy korku :). Co ty k*** wiesz o smogu? że tak to ujmę staropolszczyzną. Nie bądź mięczak, albo won do morza. Życie jest szkodliwe ;-)
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
Awatar użytkownika
mary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nic nie robię, biegam normalnie, co mam robić? Czasem zimą człowiek trochę śmierdzi po powrocie, ale nieważne czy się biega czy chodzi ;) Nie jestem "rodowita", nie wiem jakie to ma znaczenie. Zaczynałam biegać w mniejszym mieście i różnicy wielkiej nie czuję. Nie rozumiem też o jaką nagonkę Ci chodzi. To nie jest żadna nagonka (jak można zrobić nagonkę na...smog?), powietrze w Krakowie jest syfiaste. I tyle, trzeba z tym zyć.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mieszkam na obrzeżach (okolice Zabierzowa) są położone trochę wyżej od krk , jak zawieje od miasta no to czuć ale co zrobić :P generalnie to większego znaczenia nie ma czy siedzisz w domu, jedziesz do pracy , na uczelnie czy biegasz i tak to będziesz wdychał :hahaha:
agilmagil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pocieszające jest to, że sezon grzewczy niedługo się skończy i będzie można oddychać lepszym powietrzem. Ja też jestem napływowa, czasem w gardle piecze i oczy łzawią, ale się biegnie ;)
Awatar użytkownika
stf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:30

Nieprzeczytany post

A ja rozważam przeprowadzkę do/pod Krakowa/Kraków. To gdzie tam w okolicy jest najlepsze powietrze, z której strony?
Mężczyzna, ur. 1980, wzrost 185 cm
* 10 km: 0h:46m:30s
* Półmaraton: 1h:50m
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ