Ból stóp

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61min...
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, po przebiegnięciu około 2 kilometrów zaczynają boleć mnie zewnętrzne krawędzie stóp i w prawej spód. Czasami muszę się zatrzymać, ponieważ nie mogę biec, jednak po pewnym czasie przechodzi. Dzieje się tak od miesiąca. Biegam w tych samych butach. Co powinienem robić, aby ten ,,denerwujący" ból się nie pojawiał.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Też tak miałem. Postaraj biegać się bardziej ze śródstopia.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Może też być wina zbyt wąskich butów.
The faster you are, the slower life goes by.
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buty są używane od półtora roku i wcześniej nie miałem z tym problemów.
wba
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja tak miałem , gdy zacząłem zbyt mocno sznurować.
Rommout
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:10

Nieprzeczytany post

Możliwe,że w profilu buta się coś zmieniło;Zmień wkładki w butach i zobacz czy pomogło.
Trzeba się nieźle naszukać,żeby znaleźć dobre meble tapicerowane Swarzędz na uboczu,boczkiem,boczkiem i ładnie sobie radzi :)
Rambo75
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

A nie zmieniłeś podłoża? Albo podeszwa się nie starła. Wygląda na objaw biegania po nierównym podłożu. Jak dla mnie to coś się w bucie ugniotło i dlatego.
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam głównie po chodniku, ból się nasila wtedy, gdy podłoże jest nierówne np. Nierówne płytki
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam że pojawił się jeszcze ból prawego kolana
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Jaki kilometraż robisz w tygodniu/miesięcznie? Po półtora roku przy intensywnym bieganiu but się mógł zużyć skoro wcześniej nie miałeś z tym problemu. Choć ja np. biegam już dwa lata w obdartych ASSICS'ach (żeby nowe buty oszczędzić) i służą dalej.

Jeśli to nie buty są przyczyną to raczej to, że po prostu biegasz półtora roku gł. po asfalcie/betonie. Dla mnie takie treningi by mnie chyba zabiły. Zarówno stopy jak i kolana właśnie. Dlatego proponuję przestawić się trail, miękkie podłoże. Zaoszczędzisz i stopy i kolana przede wszystkim. Ja wyjątkowo tej zimy (z uwagi na brak śniegu i związaną z nią totalną ciemnicą w lesie) przestawiłem się na asfalt i po raz pierwszy w życiu czułem moje kolana, bo są zbyt eksploatowane.

Doszło do tego że na 2 tygodnie przed półmaratonem warszawskim dostałem pierwszej w życiu kontuzji a mianowicie zapalenie stawu biodrowo-piszczelowego. Możesz mieć to samo jeśli ból masz po zewnętrznej stronie kolana. Tu masz szczegóły. http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=2407 Na szczęście wystarczą masaże, lekkie rozciągania, lżejsze treningi a jak by się ból nasilał to zrobienie sobie 1-2 dni przerwy na regenerację (masaż+rozciąganie).

Co do stóp: ja np. prawie codziennie robię ćwiczenia stojąc raz na palcach a raz na pięcie - może pomoże?
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam 4 razy w tygodniu po 7.5 km. Wcześniej biegalem po około 12,ale ze względu na maturę musiałem zmniejszyć treningi
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Czyli reasumując biegasz tyle co nic :P Buty pewnie się nie zajechały, bieżnik w porządku. Przestaw się na trail i..... może zwiększ kilometraż i intensywność biegania, bo przy takim truptaniu organizm nie jest pewnie zbyt nauczony/przyzwyczajony do wysiłku, biegania. Jak zaczynałem przygodę z bieganiem z mniejszym kilometrażem niż teraz też mi wszystko dokuczało... ale jak zacząłem intensywniej trenować i się rozciągać to regeneracja była większa, szybsza.

Z tym kolanem jeśli się będzie dalej ból pojawiać i znikać (bez opuchlizny po zewnętrznej stronie kolana) to najlepiej zajarzeć do tego artykułu i robić tak jak jest tam napisane.

Np. po pierwszym maratonie bez specjalnego przygotowania i rozciągania żadnego (typowy błąd) musiałem się 2 tygodnie regenerować bo dosłownie wszystko mnie napie...... a teraz po maratonie na drugi dzień robię sobie lekkie treningi, rozciągam i po paru dniach wracam do normy i nic mnie nie boli i zakwasy szybko przechodzą.
Chyba, że masz nadwagę wtedy najlepiej po prostu schudnąć na jakiejś diecie apotem biegać.
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegać będę więcej po maturze:-D. Dzięki za pomoc.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie żartuj z tą maturą ;) To 4 km więcej raptem, czyli 20-25 minut więcej na każdym bieganiu. A doba ma 24 godziny razy 60 minut = x. X jest do rozwiązania. Ale każda wymówka jest dobra :hej:
Hunt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Prawda :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ