Skręcenie stawu skokowego a bieganie pod dwóch latach

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pankracy1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ponad dwa lata temu skręciłem staw skokowy, na izbie przyjęć zrobiono mi prześwietlenie i nie stwierdzono niczego niepokojącego. Lekarze przepisali jakieś leki i kazali się oszczędzać. Wydawało się, że teraz jest już dobrze (od dawna mogę chodzić bez żadnego bólu). Wróciłem do biegania i już parokrotnie musiałem robić sobie przerwy, bo po dwóch czy najwyżej trzech treningach realizowanych co dwa trzy dni odczuwałem ból uniemożliwiający kontynuowanie biegu. W następnych dniach bolało nawet przy chodzeniu. Po kilku dniach, kiedy ból był w odwrocie, rozpoczynałem ponownie i znów to samo. A biegam przecież tylko po miękkim podłożu (polna droga). Dolegliwość dotyczy okolicy kostki prawej stopy. Czy może to być związane z tym, że stopa nie jest przyzwyczajona do wysiłku typu biegowego i należy mięśnie, ścięgna, stawy po takiej kontuzji do tego przyzwyczaić? Czy jest szansa, że są to tylko problemy przejściowe czy może jest to coś znacznie poważniejszego co właściwie eliminuje mnie z regularnego biegania w przyszłości?
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Noga sie przyzwyczai. To jest taki rodzaj bolu, ktory zawsze gdzies tam sie bedzie odczuwalo ale z czasem beda to jednostkowe przypadki. Grunt to wprowadzac sie do biegania powoli, nie zwiekszac dystansow drastycznie tylko stopniowo. Dobre rozciaganie stawu skokowego po treningu tez potrafi zdzialac cuda.
pankracy1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję, że tak właśnie będzie i że to minie. W ciągu ostatnich 9 dni przebiegłem łącznie 45 km (po 9 km każdy bieg w tempie 4,40-4,45 km + rozciąganie). Zrobię sobie może nawet tydzień przerwy. Zastanawiam się czy po takiej kontuzji możliwe jest wykonywanie siły biegowej (bez niej nie ma mowy o pełnowartościowym przygotowaniu). Nie wiem czy wieloskoki, skipy itp. to nie nadmierne obciążenie dla stopy. No ale zobaczymy, może wszystko przyjdzie z czasem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ