Witam
Od niedawna borykam się pewnym problemem. Po kilku km biegu zaczyna się pieczenie od spodu stopy, później przeradza się to w bolące odciski. Mam to na obu stopach, bo bokach, czasem na środku, przed palcami. Gdy już dobiegam do domu, pieczenie jest nie do zniesienia. Zazwyczaj w takiej sytuacji moczę stopy w wodzie z solą, przebijam pęcherze, zalewam wodą utlenioną i jakoś przechodzi. Często też muszę używać środka z apteki(nie pamiętam nazwy), który dosłownie wypala "zepsutą" skórę, robię 1-2 dni przerwy i skóra pod spodem się regeneruje. Potem naklejam plastry i biegam.
Dzieje się tak od niedawna- wcześniej nie miałem problemów z odciskami.
Biegam głównie po lesie, czasem zdarzy się asfalt czy beton. Skarpetki do biegania Lidlowe, buty Asics Cumulus 13- przebieg jakieś 800km , biegam ze śródstopia. Buty mam w miarę luźno wiązane, za mocno "ścisnę" to bolą mnie stopy.
Macie jakieś patenty na odciski?
odciski ;(
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
philll, borykałem się z takim problemem ale tylko na koszu (duża dynamika, częste zmiany kierunku biegu, gwałtowne zatrzymania). U mnie problemem było to, że się strasznie pociłem, skarpetki można było wykręcać i to, że grywałem w różnych skarpetkach. Jak zapomniałem wyprać te specjalne do kosza (one też powodowały odciski, tylko że rzadziej) i ubierałem jakiekolwiek, to odciski miałem murowane. Czasami miałem odcisk na odcisku. Ale nic nigdy z nimi nie robiłem poza przebiciem i zerwaniem starej skóry. Robiłem tak dlatego bo stara skóra potrafiła też powodować u mnie nowe odciski:(.
Pytanie, czy twoje skarpetki się zawijają podczas biegania, albo czy się już nie wysłużyły, czy coś?
Buty też mogły się wyrobić, szczególnie jak zimą biegałeś na przykład w grubszych skarpetkach? Stopa może mieć w nich teraz więcej miejsca na przesuwanie się:(
Pytanie, czy twoje skarpetki się zawijają podczas biegania, albo czy się już nie wysłużyły, czy coś?
Buty też mogły się wyrobić, szczególnie jak zimą biegałeś na przykład w grubszych skarpetkach? Stopa może mieć w nich teraz więcej miejsca na przesuwanie się:(
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z mojego doswiadczenia - zasugerowalbym wymiane wkladek, np. z innej, "sprawdzonej" pary - przy nowych butach, to moim zdaniem rozwiazaloby problem, ale skoro wczesniej, przez kilkaset kilomtrow, nie bylo tego, ale tutaj moze nie byc to tak latwe...philll pisze: ...Dzieje się tak od niedawna- wcześniej nie miałem problemów z odciskami.
...
Skarpetki do biegania Lidlowe, buty Asics Cumulus 13- przebieg jakieś 800km...
Miales moze jakas dluga przerwe w uzywaniu tego egzemplarza?
Mnie zdarzylo sie, ze buty - rowniez Asics - ktorych przestalem uzywac w zimie (byly zbyt przewiewne / sliskie), po ponownym korzystaniu wiosna zaczely robic pecherze, (mimo ze rok wczesniej biegalem w nich bez problemu po 20-30 km). Dzialo sie to przez kilka razy, cos mnie podkusilo do zmiany wkladek - wszelkie uciazliwosci zniknely.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 41,26
- Życiówka w maratonie: 3,34,36
z moich obserwacji wywnioskowałem, że im dłuższy krok biegowy oraz im bardziej bieg na palcach tym odciski i pęcherze większe.. sam borykałem się z tym problemem odkąd przeszedłem na bieganie ze śródstopia.. ale odkąd skróciłem krok biegowy oraz im bardziej prostuję stopę problem ustał..wcześniej nie miałem problemów z odciskami.
więc być może skarpety, być może buty, ale zwróć uwagę również na krok i stawianie stopy.. bo ja biegam w dwóch parach butów i problem występował w obydwu przypadkach..
gdzieś na forum wyczytałem również, że w tego typu problemach warto smarować przed bieganiem śródstopie wazeliną..