odciski ;(

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
philll
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Od niedawna borykam się pewnym problemem. Po kilku km biegu zaczyna się pieczenie od spodu stopy, później przeradza się to w bolące odciski. Mam to na obu stopach, bo bokach, czasem na środku, przed palcami. Gdy już dobiegam do domu, pieczenie jest nie do zniesienia. Zazwyczaj w takiej sytuacji moczę stopy w wodzie z solą, przebijam pęcherze, zalewam wodą utlenioną i jakoś przechodzi. Często też muszę używać środka z apteki(nie pamiętam nazwy), który dosłownie wypala "zepsutą" skórę, robię 1-2 dni przerwy i skóra pod spodem się regeneruje. Potem naklejam plastry i biegam.

Dzieje się tak od niedawna- wcześniej nie miałem problemów z odciskami.

Biegam głównie po lesie, czasem zdarzy się asfalt czy beton. Skarpetki do biegania Lidlowe, buty Asics Cumulus 13- przebieg jakieś 800km , biegam ze śródstopia. Buty mam w miarę luźno wiązane, za mocno "ścisnę" to bolą mnie stopy.

Macie jakieś patenty na odciski?
Obrazek
PKO
nokss
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

philll, borykałem się z takim problemem ale tylko na koszu (duża dynamika, częste zmiany kierunku biegu, gwałtowne zatrzymania). U mnie problemem było to, że się strasznie pociłem, skarpetki można było wykręcać i to, że grywałem w różnych skarpetkach. Jak zapomniałem wyprać te specjalne do kosza (one też powodowały odciski, tylko że rzadziej) i ubierałem jakiekolwiek, to odciski miałem murowane. Czasami miałem odcisk na odcisku. Ale nic nigdy z nimi nie robiłem poza przebiciem i zerwaniem starej skóry. Robiłem tak dlatego bo stara skóra potrafiła też powodować u mnie nowe odciski:(.
Pytanie, czy twoje skarpetki się zawijają podczas biegania, albo czy się już nie wysłużyły, czy coś?
Buty też mogły się wyrobić, szczególnie jak zimą biegałeś na przykład w grubszych skarpetkach? Stopa może mieć w nich teraz więcej miejsca na przesuwanie się:(
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

philll pisze: ...Dzieje się tak od niedawna- wcześniej nie miałem problemów z odciskami.
...
Skarpetki do biegania Lidlowe, buty Asics Cumulus 13- przebieg jakieś 800km...
Z mojego doswiadczenia - zasugerowalbym wymiane wkladek, np. z innej, "sprawdzonej" pary - przy nowych butach, to moim zdaniem rozwiazaloby problem, ale skoro wczesniej, przez kilkaset kilomtrow, nie bylo tego, ale tutaj moze nie byc to tak latwe...

Miales moze jakas dluga przerwe w uzywaniu tego egzemplarza?
Mnie zdarzylo sie, ze buty - rowniez Asics - ktorych przestalem uzywac w zimie (byly zbyt przewiewne / sliskie), po ponownym korzystaniu wiosna zaczely robic pecherze, (mimo ze rok wczesniej biegalem w nich bez problemu po 20-30 km). Dzialo sie to przez kilka razy, cos mnie podkusilo do zmiany wkladek - wszelkie uciazliwosci zniknely.
Thingol
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41,26
Życiówka w maratonie: 3,34,36

Nieprzeczytany post

wcześniej nie miałem problemów z odciskami.
z moich obserwacji wywnioskowałem, że im dłuższy krok biegowy oraz im bardziej bieg na palcach tym odciski i pęcherze większe.. sam borykałem się z tym problemem odkąd przeszedłem na bieganie ze śródstopia.. ale odkąd skróciłem krok biegowy oraz im bardziej prostuję stopę problem ustał..

więc być może skarpety, być może buty, ale zwróć uwagę również na krok i stawianie stopy.. bo ja biegam w dwóch parach butów i problem występował w obydwu przypadkach..

gdzieś na forum wyczytałem również, że w tego typu problemach warto smarować przed bieganiem śródstopie wazeliną..
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ