Lekarz sportowy i badania - kraków lub okolice

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
krakow2000
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Prawdę mówiąc nigdy nie robiłem badań. Biegam może z pół roku. Do lekarza raz na rok może jestem. Chciałem zrobić sobie jakieś "kompleksowe" badania bo z bieganiem jest różnie raz biegnie mi się dobrze a raz jestem dentka po 3 km. Nie wiem czy jak pójdę do lekarza rodzinnego to on mi powie gdzie mogę takie badania zrobić?? No i czy warto dla takiego amatora jak ja który biega z 3x w tygodniu takie badania robić. Kontuzji już od dawna nie miałem jedynie z płucami mam mały problem gdyż mam małą klatkę i grube kości (sam mam 1,62m) co utrudnia mi trochu oddychanie przy dużych wysiłkach (przy głębokim oddechu czuje żebra ;) więc staram się głęboko nie oddychać za dużo) i może dla tego chciałem się z lekarzem jakim sportowym skonsultować. Może mi coś doradzi/poradzi.
Może znacie coś dobrego polecenia w Krakowie lub Chrzanowie?? No i czy lepiej szukać NFZ finansowany czy prywatnie się udać??
PKO
Awatar użytkownika
borova
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:56:55

Nieprzeczytany post

Z tego co udało mi się zorientować jak rozeznawałem temat pod kontem "certyfikatu medycznego" na maraton paryski to...
Lekarz medycyny sportowej na NFZ dostępny jest dla ludzi do 21. roku życia. Więc musisz orientować się prywatnie jeśli jesteś starszy. Jeśli 21sze urodziny . Ja ze sportowego ostatecznie nie skorzystałem bo okazało się, że papier może podpisać lekarz rodzinny, który zrobił mi EKG, krew i mocz. Orientowałem się w cenach takiej przyjemności w Artromedzie na Reymonta. Nie chcę kłamać ale z tego co pamiętam konsultacja u sportowego kosztuje koło 70zł... ale w moim przypadku do orzeczenia musiałbym jeszcze zrobić badania morfologia, mocz, OB, cukier, EKG wysiłkowe (rowerek), skonsultowac się z laryngologiem i okulistą. W sumie to chyba koszt rzędu 250 pln+badania krwi i siuśków.
Przekręć. Podpytaj. Jeśli chcesz zrobić badanie dla własnej wiedzy i spokoju to pewnie wystarczy konsultacja ze sportowym + badania.
Powodzenia
10 - 48:24 - Radom 09.03.14
21,097 - 1:49:12 - Skarżysko-Kamienna 24.08.13
42,195 - 3:56:45 - Paryż 06.04.14
Dzienniczek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ