CO TO MOŻE BYĆ???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
GrowingUp
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam dziwny problem. Myślałam, że to naciągnięty mięsień, ale nie jestem tego pewna. W piątek 21.02 nie wiem dlaczego, nagle złapał mnie ból w zgięciu nogi i od tamtej pory nie ma biegania. Smarowałam żelami, brałam leki przeciwzapalne, oszczędzałam bardzo nogę, nawet na niej nie chodziłam, a miałam usztywnioną. Dzisiaj przeszłam się i podczas chodzenia czuć dyskomfort, coś ciągnie, pobolewa. Przebiegłam się chwilkę i nie da rady więcej. Ciągnący-kłujący-pulsujący ból. Da radę biec dalej bo nie boli aż tak bardzo, ale jednak boli.
Co to może być?. http://zapodaj.net/f1ae018a86712.jpg.html
Szczególnie ten obszar gdzie ‘wystaje mi chyba żyła’ a nigdy tak nie wystawała. Miałam iść do chirurga ale on by powiedział, ze naciągnięty mięsień i na tym by się skończyło…
I nawet po chwilowym bieganiu czuć w tym miejscu (zaznaczonym) pulsowanie i kłujący ból, który rozchodzi się. A dookoła tego jest lekki obrzęk.
Czarne-rozchodzący się ból, kłujący , czerwone-zakres napuchnięcia
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Jak wiesz co by powiedział chirurg to pewnie też wiesz co powiedzą tu na forum. Tylko po co ten wątek? ;)
Pewnie faktycznie jakieś naciągnięcie/naderwanie w stawie skokowym. Nie masz co biegać dopóki nie minie.
The faster you are, the slower life goes by.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli to zdjęcie pokazuje wewnętrzną stronę stawu skokowego, to może być to problem z którąś pochewką ścięgnistą zginaczy paców lub palucha i stąd ta podłużna opuchlizna. Ta grubość, to może być to, a nie żyła. Może warto poczytać w sieci o tym... Np. tu
http://www.emedica.pl/choroby/opis/132- ... stych.html
GrowingUp
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

http://xtri.pl/zdrowie/kontuzje/item/18 ... -skokowego
Stawiam na wiązało ATFL/CTL , dokładnie. Jakby ono 'całe' poszło w górę.
Ile coś takiego może trwać?
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Noga wygląda na mocno opuchniętą, ledwie co kostkę widać, chyba że masz taką urodę i druga noga jest podobna. Im dłużej będzie się utrzymywał stan zapalny i opuchlizna tym dłużej możesz się wyłączyć z biegania. Pisałaś, że biegłaś po chorobie i pewnie za mocno pocisnęłaś od razu, nie wiadomo ile małych rzeczy tam sobie nadwyrężałaś. Jak się nie poprawia, to lepiej odwiedź lekarza żeby opanował sytuację.
kiss of life (retired)
GrowingUp
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Właśnie oto chodzi że nie.
I to biegłam na bieżni wolniutko 12 km/h
a mój standard to jest min. 13.5-15.5 km/h, a od razu tyle nie biegłam, więc nawet nie wiem jak to możliwe ....
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stawiasz na te więzadło? To z której strony masz problem? Z bocznej czy wewnętrznej?
GrowingUp
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

http://xtri.pl/images/skrecenia.png
Uszkodzenie wiązadeł po stronie przyśrodkowej stawu skokowego.
Dokładnie ból rozchodzi się z tego samego 'miejsca' które jest zaznaczone na lekko czerwono. A to wiązadło, jakby po chwilowym wysiłku 'szło do góry', i jest lekko spuchnięte z tej strony noga.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ