kontuzja kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Thingol
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41,26
Życiówka w maratonie: 3,34,36

Nieprzeczytany post

cześć wszystkim,

mam mały problem.. otóż w grudniu nabawiłem się kontuzji kolana (kolano boli po zewnętrznej stronie).. przed tygodniem zrobiłem usg kolana (skan) z którego wynika, że..

- ścięgno mięśnia czworogłowego uda w przyczepie rzepkowym z echami o echach zwapnień
- więzadło rzepki w przyczepie piszczelowym z cechami zmian zapalnych
- więzadło poboczne przyśrodkowe o cechach dyskretnych zmian przeciążeniowo-zapalnych

w związku tym wynikiem usg lekarz ortopeda okleił mi kolano taśmami (zdjęcie)

problem polega na tym, że po oklejeniu kolana ból występuje już po ok. 20 min biegu, wcześniej bez taśmy mogłem biegać 30 do 40 min.. lekarz zalecił 3x30 min treningu w tygodniu przez 6 tygodniu, bieganie ze śródstopia, tabletki surfin oraz.. przed biegiem rozgrzewanie z oklepywaniem, a po treningu rozciąganie..

czy można zrobić coś więcej, żeby nie przerywać biegania, a jednocześnie wyleczyć tę kontuzję? niestety póki co żadna rehabilitacja nie wchodzi w grę.. jestem za granicą do końca marca i niewiele mogę zrobić w kwestii zabiegów..

może jakieś maści, tabletki?

moim celem na ten sezon jest zaliczenie maratonu wrocławskiego we wrześniu.. od nabycia kontuzji minęło półtora miesiąca, pomimo oklejenia i zmiany butów i techniki biegów kolano boli dalej..

jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne wnioski to proszę o podzielenie się wiedzą ze mną..

pozdro..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie, nikt nie ma żadnego pomysłu? szkoda.. bo trochę nie rozumiem dlaczego boli zewnętrzna część kolana jak przy ITBS przy zapaleniach ścięgien po wewnętrznej stronie kolana.. to chyba nie tak powinno być.. poza tym dlaczego przez oklejeniem kolana mogłem biegać 40 min bez bólu a teraz nawet 20 nie mogę..

jest tu jakiś fizjoterapeuta?
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Thingol pisze: szkoda.. bo trochę nie rozumiem dlaczego boli zewnętrzna część kolana jak przy ITBS przy zapaleniach ścięgien po wewnętrznej stronie kolana.. to chyba nie tak powinno być..
Szczerze powiem ze nie rozumiem tego zdania.
Czy rozciagasz pasmo biodrowo-piszczelowe oraz pasmo biodrowo-ledzwiowe ? Lekarz prawdopodnie zalozyl ci proteze na cos co ma swoja przyczyne znacznie wyzej.
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

chodziło mi o to, że moje kolano wykazuje objawy itbs, czyli ból po zewnętrznej stronie kolana oraz ból, który występuje po jakimś tam czasie biegu.. natomiast w badaniu usg wyszło, że mam zapalenie ścięgien, które są umiejscowione po wewnętrznej stronie kolana i tak właśnie jest oklejone taśmami przez doktora ortopedę.. natomiast po wewnętrznej stronie w ogóle nie odczuwam żadnego bólu.. i teraz jest tak, że pomimo rozciągania (ćwiczenia na itbs) przy takim oklejeniu jak na zdjęciu boli mnie kolano już po 20 minutach biegu, a wcześniej bez oklejenia mogłem biegać 40 min.. i tej zagadki właśnie nie rozumiem..

może powinienem okleić również drugą część kolana po zewnętrznej stronie?
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wewnetrzna strona odpowiada ze tzw gesia stopke czyli wspolny przyczep 3 miesni ktora ciagna sie od biodra. Dlaczego masz tak oklejone nie wiem ale mozesz sprobowac porozciagac odcinek biodrowo ledzwiowy.
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za sugestię.. znalazłem już odpowiednie ćwiczenia na rozciąganie tego odcinka.. nie zaszkodzi spróbować..

dziękuje za odpowiedz..
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Boli cie tez jak skrecasz kolano?
Czy miales klopoty z podnisieniem nogi?
Jak chodzisz to kulejesz?
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie..

boli z zewnątrz kolana tylko podczas biegania po ok. 20 min.. i po bieganiu przestaje.. no może przy schodzeniu ze schodów trochę pobolewa (po bieganiu), ale tylko przez jakiś czas.. później przestaje, a na drugi dzień kompletnie nic nie czuje, aż do następnego biegu..
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ