BCAA dodatek do biegania ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
b3tomek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegam od jakiegoś czasu miałem świateczną przerwe jakieś 1,5 miesiaca troche sie przytyło (107kg) wcześniej było 4 mniej.

W lato biegałem dość czesto 3,4x w tygodni jak znalazłem czas po ok 4 km, kondycja jako tako sie wyrabiała ale teraz znowu nie jak od poczatku ale prawie bym zaczynał.
Gdzieś usłyszałem że dla poprawy regeneracji oraz wydolności warto jest dorzucać aminokwasy aby efekty były lepsz.
Teraz mało biegam jest zimno ale jak sie ocipli zamierzam sie wziąść za siebie, czy ktoś z użytkowników posiada jakoąś wiedze jakiej firmy jest warto kupić BCAA ponieważ już różne opinie wyczytałem z neta jeszcze co innego polecaja w sklepach na rogu wie postanowiłem zapytać na forum możę ktoś suplementował ?
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Pdobnie jak 99% biegaczy mozesz skutecznie olac jakiekolwiek suplementyz BCAA na czele.
b3tomek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dlaczego, możęsz jakos to uzasadnić ? nie jest to pewnego rodzaju wspomagacz ?
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Polecam regularnie zacząć biegać. Suplementom tego typu dać sobie spokój. Jak wejdziesz na wyższy poziom biegowy, zrzucisz trochę kilo wtedy obserwuj organizm. Na chwilę obecną polecam biegać, oczywiście z głową:)
Awatar użytkownika
kcheck
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Układanie planu suplementacji ma tak naprawdę sens kiedy trenujący jest co najmniej na poziomie średnio zaawansowanym oraz gdy posiada dobrze przygotowaną dietę.
W przeciwnym razie odczuwalność skutków suplementacji jest na znikomym poziomie.

Jeśli mimo wszystko będziesz się decydował to:
- BCAA nie jest skomplikowanym suplementem, najlepiej kupić tanie (lub policzyć relację stężenia BCAA w opakowaniu do kosztu opakowania :) ),
- dawkowanie 1g BCAA na 1kg masy ciała, najlepiej rano, przed treningiem i po treningu.

pozdrawiam
>
Obrazek Indywidualne plany treningowe na siłownię +dieta i suplementacja >>> K2FIT.pl
Zniżka 10% do końca lutego
>
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

b3tomek pisze:dlaczego, możęsz jakos to uzasadnić ? nie jest to pewnego rodzaju wspomagacz ?
Jesli masz na mysli wpomaganie srania to tak.
b3tomek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

seria tak jest z tym suplem ? oczywiście że dieta to podstawa jem dużo białka a obecnie odchudzam sie i na noc duza szklana mleka ew jakis twarog chudy i jogurt mam zamiar zejść do 100 kg przy wzroście 197 cm pracuje fizycznie wiec sądze że ta waga bedzie ok.

Chce wypracować wmiare kondycje aby w przyszłosci móc w miare dobrze zrobić dystans 1 000m z przyzwoitym czasie
.

Sadziłem ze jak w miare systematycznie bedę biegał to taki suplement dołożony do diety może przyczynic sie do jakiegoś poprawienia wytrzymałosći.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Kolego przedewszystkim systematyczność.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Używałem kiedyś suplementacji koktajlem węglowodanowo-białkowym (50-50%), w którym były wszystkie trzy składniki BCAA i dało się odczuć różnicę w mocy i szybkość regeneracji mięśni, a przynajmniej takie miałem subiektywne odczucia.
Pytanie na które niestety nie znam odpowiedzi, to co dawało więcej mocy, węglowodany, czy aminokwasy BCAA. :usmiech:
Dwa składniki BCAA mają działanie, które mogą zwiększać wydolność.

L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów: izoleucyny i waliny, dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych, czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli nie tylko trenować dłużej i intensywniej, ale też szybciej się regenerować.

L-Walina – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie zużywaną przez pracujące mięśnie i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

Umrzeć od tego nie umrzesz, zawsze możesz przetestować sam.
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

BCAA działają antykatabolicznie i opóźniają nadejście zmęczenia. Co nie zmienia faktu, że dla początkującego i biegającego rekreacyjnie to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo działa to tak dopiero od pewnego poziomu sportowego, poniżej działanie jest niezauważalne. Lepiej te pieniądze poświęcić na jedzenie lepszej jakości.
The faster you are, the slower life goes by.
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:02
Życiówka w maratonie: 3:20:20

Nieprzeczytany post

Ważne, że coś robisz, czyli ruszasz się: w te, wewte - nie ma różnicy.
Jednakże przy takim wysiłku, o którym piszesz, nie sądzę, żeby suplementu dały Tobie odczuwalna różnice. W ogóle, by dały cokolwiek. Poza może jakimś niecodziennym wyróżnikiem codzienności.

Biegaj, nie bo ładnie na dworze, bo ciepło, bo ciśnienie ok, bo włosy jakoś tak niepoukładane więc może zawiać i owiać (leciutko), bo nie wieje w twarz, bo płasko...

Biegaj.
Z głową - nie przeginaj z relacją możliwości - chęci/upór.
Przy okazji biegania dietę rozpocznij od "normalnego jedzenia" o "normalnych" porach, w "normalnych porcjach. Później nadejdą inne potrzeby, spostrzeżenia, wymogi.

Na koniec: niektórzy z Forumowiczów również pracują/pracowali ciężko fizycznie i biegali/biegają DUŻO.
Teoretycznie "wszystko można". W Praktyce niewiele wyżej miejsca, w którym Jesteś, możesz podskoczyć... Ewolucja.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
b3tomek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bardzo dobry post wyżej, dzieki.

wiem że nie ma łatwo, i bez pracy nic samo nie przyjdzie. Wydaje mi sie że mało za młodu miałem doczynienia ze sportem i teraz bedzie ciężko w miare dobra kondycje wypracować.

a za jakiś czas sobie zarzuce jakieś BCAA z olimpu i zobacze jaki bedzie efekt, nie kosztuje w sumie dużo.

A czy są jakieś suplementy które podniosły by wydolność podczas takiego biegu na 1000m ?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

b3tomek pisze:Bardzo dobry post wyżej, dzieki.

wiem że nie ma łatwo, i bez pracy nic samo nie przyjdzie. Wydaje mi sie że mało za młodu miałem doczynienia ze sportem i teraz bedzie ciężko w miare dobra kondycje wypracować.

a za jakiś czas sobie zarzuce jakieś BCAA z olimpu i zobacze jaki bedzie efekt, nie kosztuje w sumie dużo.

A czy są jakieś suplementy które podniosły by wydolność podczas takiego biegu na 1000m ?
Beta Alanine z Olimpu może podnieść wydolność. Ale jak zaczniesz używać regularnie efekt zaniknie.
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

b3tomek pisze:Bardzo dobry post wyżej, dzieki.

Nie wiem na ile to są suplementy, ale nazywaja je ; systematyczność i ciężka praca, na treningach ma sie rozumiec. Interwały biegaj, podobno po 6 miesiacach wydolnosć wzrasta o 20 procent.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ