na ta chwile stosuje odżywkę węglowodanową OLIMP Carbonox..po kazdym bieganiu 5plaskich lyzek ma byc na 100ml ja biore na 200ml..i to wsio..
jaki mi doradzicie jakie zazywac...

A to zależy na jakich obciążeniach będziesz trenował pod maraton. Mogę tylko służyć własnym doświadczeniem bo nie jestem ani lekarzem ani sprzedawcą supli. W trakcie BPS biorę BCAA (w zależności od dnia treningowego od 3/4g do 6/7g), magnez (ok 350mg jonów/dzień) i poza tym - dieta, dieta, dieta i wypoczynek. Nie licząc oczywiście zapieprzania na treningachjarekwronki pisze:ale jak beda przygotowania do maratonu bedzie trzeba cos zażywać..
Amenklosiu pisze:Racja, nie ma czegoś takiego że "trzeba coś zażywać". Jak będziesz biegał ~100km na tydzień to można pomyśleć o jakichś bcaa, ale według mnie nikt z trenujących na czas powyżej 3h w maratonie nie musi wywalać kasy na suple. Wystarczy dobra dieta, bo obciążenia treningowe nie usprawiedliwiają suplementowania czegokolwiek.
Wiadomo, można, ale efekt, o ile w ogóle będzie to będzie mizerny i na pewno na wynik nie będzie miał wpływu.
Przy treningu ~55-65h na miesiąc w jednym sezonie brałem suple (l-karnityna, bcaa, magnez itp itd) a w drugim nie. W drugim sezonie miałem znacznie lepsze wyniki na zawodach, bo zmieniłem trening (ale bez zmiany objętości). A supli nie brałem żadnych, poza żelami na zawodach. Nawet treningi jechałem na wodzie, nie na izotonikach. Wniosek jest dla mnie prosty - suple nic nie pomagają, kluczowy jest trening.