bieganie po operacji kręgosłupa odcinek lędzwiowy
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam ,mam zamiar biegać ale jest pewien problem jestem po operacji kręgosłupa odcinek lędzwiowy ,przepuklina L5-S1 plus trwały niedowład lewej stopy.Oczywiście dolne partie pleców bolą nadal ale dużo mniej niż przed operacją,czy bieganie jest dopuszczalne dla osoby w mojej sytuacji? Dla uściślenia mam wielopoziomową dyskopatię L1-L5.Proszę o pomoc bo zawsze byłem czynnym sportowcem amatorem i teraz czuję dodatkowe kila 

-
- Zaprawiony W Bojach
A lekarza nie możesz zapytać?? Najlepiej tego co majstrował w tym kręgosłupie. Scyzor już mi się nawet nie zamyka już w kieszeni... Kto tu ma to wiedzieć co możesz robić a czego nie możesz ze swoim kręgosłupem? 

-
- Rozgrzewający Się
nie o taką pomoc mi chodziło ale przypuszczam że od ciebie i tak nie dowiedziałbym się niczegobosak pisze:A lekarza nie możesz zapytać?? Najlepiej tego co majstrował w tym kręgosłupie. Scyzor już mi się nawet nie zamyka już w kieszeni... Kto tu ma to wiedzieć co możesz robić a czego nie możesz ze swoim kręgosłupem?

-
- Wyga
Cześć
W innym wątku dyskutowaliśmy o operacji kręgosłupa, która czeka także i mnie. Prześledź sobie od początku -->
viewtopic.php?f=2&t=37747
Nikt nie udzieli Ci tutaj miarodajnej odpowiedzi na Twoje pytanie.
Czy będziesz mógł biegać? To zależy od:
a - zakresu "zniszczeń" poddanego operacji (wielkości przepuklin, ich rodzaju, itd.)
b - stanu pozostałych poziomów kręgosłupa.
c - metody jaką przeprowadzana została operacja oraz jej wyniku, oceny możliwości powstawania wtórnych przepuklin i komplikacji
d - CZASU, twojego stanu ogólnego, zacięcia i jakości rehabilitacji jaką przeprowadzisz.
e - szczęśćcia.
Mój stan pleców jest bardzo poważny, mimo to biegam i trenuje piłkę nożną. Z chwilą kiedy kolejny atak (jeden przeżyłem już, z bardzo nasilonym bólem i odrętwieniami) zmusi mnie do operacji, aktywność zakończy się z 99.5% pewnością.. niestety. Pozostaną spacery..
Na Twoje pytanie najlepiej odpowie Ci dobry neurochirurg.
Ja w związku ze swoim stanem mogę tylko napisać Ci to co wiem sam, z literatury, z rozmów z dobrymi sportowymi lekarzami itd.
Są tacy co wracają szybko i tacy co nie wracają już nigdy. Są tacy którzy żyją po operacji z ulgą, a są tacy dla których niewinnie wyglądająca pierwsza operacja przepukliny staje się początkiem lawiny "walenia" się kregosłupa na łeb i na szyję (poznałem takie osoby na rehabilitacji). Dlatego nie przeprowadza się zabiegów inwazyjnych pleców profilaktycznie, a tylko wtedy kiedy ból/odrętwnienie zostaje przewlekle.
Pogadaj z lekarzem, jakimś dobrym a będziesz wiedział więcej.
POZDRAWIAM
W innym wątku dyskutowaliśmy o operacji kręgosłupa, która czeka także i mnie. Prześledź sobie od początku -->
viewtopic.php?f=2&t=37747
Nikt nie udzieli Ci tutaj miarodajnej odpowiedzi na Twoje pytanie.
Czy będziesz mógł biegać? To zależy od:
a - zakresu "zniszczeń" poddanego operacji (wielkości przepuklin, ich rodzaju, itd.)
b - stanu pozostałych poziomów kręgosłupa.
c - metody jaką przeprowadzana została operacja oraz jej wyniku, oceny możliwości powstawania wtórnych przepuklin i komplikacji
d - CZASU, twojego stanu ogólnego, zacięcia i jakości rehabilitacji jaką przeprowadzisz.
e - szczęśćcia.
Mój stan pleców jest bardzo poważny, mimo to biegam i trenuje piłkę nożną. Z chwilą kiedy kolejny atak (jeden przeżyłem już, z bardzo nasilonym bólem i odrętwieniami) zmusi mnie do operacji, aktywność zakończy się z 99.5% pewnością.. niestety. Pozostaną spacery..
Na Twoje pytanie najlepiej odpowie Ci dobry neurochirurg.
Ja w związku ze swoim stanem mogę tylko napisać Ci to co wiem sam, z literatury, z rozmów z dobrymi sportowymi lekarzami itd.
Są tacy co wracają szybko i tacy co nie wracają już nigdy. Są tacy którzy żyją po operacji z ulgą, a są tacy dla których niewinnie wyglądająca pierwsza operacja przepukliny staje się początkiem lawiny "walenia" się kregosłupa na łeb i na szyję (poznałem takie osoby na rehabilitacji). Dlatego nie przeprowadza się zabiegów inwazyjnych pleców profilaktycznie, a tylko wtedy kiedy ból/odrętwnienie zostaje przewlekle.
Pogadaj z lekarzem, jakimś dobrym a będziesz wiedział więcej.
POZDRAWIAM
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki "KARBON" porozmawiam z neurochirurgiem ale nie z tym co mnie operował,bo fachowiec dobry ale pacjentów traktuje jak zło konieczne ,dość się z nim nawojowałem żeby mi dok. do zusu na zasiłek reh. wypisał. Więc wizyta dopiero w lutym a operowano mnie w Jastrzębie-Zdrój,oddział neurochirurgii ,dobrzy fachowcy
-
- Wyga
A wiesz coś więcej jak przebiegała operacja? Jaką metodą (może endoskopowo?).
Trzeba szczególnie uważać po samej operacji - ja rozmawiałem z takim lekarzem (znany, bardzo dobry fachowiec) który był wręcz oburzony faktem, że teraz często zdarza się wypuszczać pacjenta po 2-3 dniach (niejednokrotnie pod naciskiem samego pacjenta). Podbno ilość wtórnych przepuklin wzrasta lawinowo. Opowiadał mi że kiedyś, po samej operacji dopiero po tygodniu pozwalał pacjentowi lekko siadać na łóżku i podnosić głowę. Narzekał że lobbowanie na rzecz szybkich "zabiegów" kręgosłupa, "nowatorskimi metodami" przynosi fatalne skutki. Metody są coraz lepsze, ale ingerencja w kręgosłup wymaga przynajmniej tygodnia całkowitego odpoczynku od ruchu, odciążenia kręgosłupa aby miejsce po operacji mogło się wzmocnić - w przeciwnym razie, jak mi to obrazowo wytłumaczył - operowany i "przycinany" krążek pod naciskiem sił działających będzie dążył do wyłażenia dalej i dalej, a w miejscu operacji powstanie przepuklina wtórna.
Z ciekawości spytam, jakie miałeś wskazania do operacji? Pisałeś o drętwieniu nogi, możesz coś więcej rozwinąć? Nie udało się tego przeczekać, konieczne było cięcie?
Teraz po operacji czujesz ulgę?
Mi w maksymalnym punkcie nasilenia (które myślałem że także zmusi mnie do operacji) szło najbardziej po udzie, odrętwienie może nie było aż tak znaczące, ale ból zajebisty... praktycznie uniemożliwiał ruch, byłem przez 10-12 dni trzydziestoletnim kaleką...
Trzeba szczególnie uważać po samej operacji - ja rozmawiałem z takim lekarzem (znany, bardzo dobry fachowiec) który był wręcz oburzony faktem, że teraz często zdarza się wypuszczać pacjenta po 2-3 dniach (niejednokrotnie pod naciskiem samego pacjenta). Podbno ilość wtórnych przepuklin wzrasta lawinowo. Opowiadał mi że kiedyś, po samej operacji dopiero po tygodniu pozwalał pacjentowi lekko siadać na łóżku i podnosić głowę. Narzekał że lobbowanie na rzecz szybkich "zabiegów" kręgosłupa, "nowatorskimi metodami" przynosi fatalne skutki. Metody są coraz lepsze, ale ingerencja w kręgosłup wymaga przynajmniej tygodnia całkowitego odpoczynku od ruchu, odciążenia kręgosłupa aby miejsce po operacji mogło się wzmocnić - w przeciwnym razie, jak mi to obrazowo wytłumaczył - operowany i "przycinany" krążek pod naciskiem sił działających będzie dążył do wyłażenia dalej i dalej, a w miejscu operacji powstanie przepuklina wtórna.
Z ciekawości spytam, jakie miałeś wskazania do operacji? Pisałeś o drętwieniu nogi, możesz coś więcej rozwinąć? Nie udało się tego przeczekać, konieczne było cięcie?
Teraz po operacji czujesz ulgę?
Mi w maksymalnym punkcie nasilenia (które myślałem że także zmusi mnie do operacji) szło najbardziej po udzie, odrętwienie może nie było aż tak znaczące, ale ból zajebisty... praktycznie uniemożliwiał ruch, byłem przez 10-12 dni trzydziestoletnim kaleką...
-
- Rozgrzewający Się
ból najmocniejszy w moim życiu!Pośladkowo-udowy,tylko w jednej pozycji mogłem egzystowac czyli tak jak biją modły do allaha,na prawdę tylko ta pozycja dawała mi chwilę wytchnienia.A czy operacja była konieczna,napewno. wiesz o trzech czerwonych flagach? pierwsza to niedowład stopy czyli niemożliwość chodzenia na piętach(palce opadaja)druga flaga nietrzymanie ..... Ja miałem już pierwszą flagę i wymagałem szybko operacji,ale opadanie stopy zostało,chodzę jak kulawy bocian
nerw albo naderwany albo i zapewne przecięty.Więc myśle że jak będziesz musiał się operować to sam będziesz wiedział kiedy

-
- Wyga
U to fakt.. ja miałem głównie bóle uda, tak silne że nie byli mi w stanie na leżąco zrobić rezonansu (dosłownie jak by ktoś mi wiercił wiertarką w udzie) - nie mogłem 20min w tubie wyleżeć.
W nocy to był dramat, spałem na baczność oparty o ścianę, każde niekontrolowane przyśnięcie np. oglądając TV kończyło się totalnym niedowładem uda i biodra aż po nerki, i masakrycznym bólem. Jednej nocy 20 minut zajęło mi dojście na kolanach do biurka, gdzie stała fiolka z Kethonalem.
O flagach słyszałem. Na szczęście jakoś się rozbiło...nie miałem trwałego niedowładu ani nietrzymania.
Zdrowia życzę!
P.S
Robiłeś może morfologię przed operacją? W badaniach krwi wszystko było ok?
Pytam w kontekście tematu jaki tutaj poruszyliśmy viewtopic.php?f=2&t=37747&start=90
W nocy to był dramat, spałem na baczność oparty o ścianę, każde niekontrolowane przyśnięcie np. oglądając TV kończyło się totalnym niedowładem uda i biodra aż po nerki, i masakrycznym bólem. Jednej nocy 20 minut zajęło mi dojście na kolanach do biurka, gdzie stała fiolka z Kethonalem.
O flagach słyszałem. Na szczęście jakoś się rozbiło...nie miałem trwałego niedowładu ani nietrzymania.
Zdrowia życzę!
P.S
Robiłeś może morfologię przed operacją? W badaniach krwi wszystko było ok?
Pytam w kontekście tematu jaki tutaj poruszyliśmy viewtopic.php?f=2&t=37747&start=90
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Ja miałem kilka lat temu endoskopowe usunięcie L5/S1.
Jak kogoś coś interesuje w tej sprawie - to z chęcią odpowiem na pytania.
Jak kogoś coś interesuje w tej sprawie - to z chęcią odpowiem na pytania.
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46:20
Bacio z checią zapytam o parę rzeczy:
1. Kto i gdzie Cię kroił?
2. Długi okres rekonwalescencji ?
3. Przed operacją miałeś zapewne robione badania krwi. Jak z monocytami?
4. Czytałem, że jedni lekarze każą chodzić w tym samym dniu po operacji, inni, żeby leżeć przez co najmniej tydzień - jak było u Ciebie?
5. Nie było żadnych 'efektów ubocznych'? - typu nawroty przepukliny (wtórne tak to się chyba nazywa)?
6. Długa rehabilitacja?
1. Kto i gdzie Cię kroił?
2. Długi okres rekonwalescencji ?
3. Przed operacją miałeś zapewne robione badania krwi. Jak z monocytami?
4. Czytałem, że jedni lekarze każą chodzić w tym samym dniu po operacji, inni, żeby leżeć przez co najmniej tydzień - jak było u Ciebie?
5. Nie było żadnych 'efektów ubocznych'? - typu nawroty przepukliny (wtórne tak to się chyba nazywa)?
6. Długa rehabilitacja?
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
> 1. Kto i gdzie Cię kroił?
dr Bronarski w Centrum Medycyny Sportowej ("Skra"), Warszawa
> 3. Przed operacją miałeś zapewne robione badania krwi. Jak z monocytami?
Tak, miałem, ale zupełnie nie pamiętam jakichkolwiek wyników. Na pewno były dobre, bo całe życie miałem idealne wyniki krwi, więc pewnie odstępstwo bym zapamiętał.
> 2. Długi okres rekonwalescencji ?
> 4. Czytałem, że jedni lekarze każą chodzić w tym samym dniu po operacji, inni, żeby leżeć przez co najmniej tydzień - jak było u Ciebie?
Operacja około 13:00 i leżenie do następnego dnia rano. Wtedy pionizacja (z rehabilitantem) i pójście do łazienki. Wyjście ze szpitala następnego dnia.
Miałem chodzić pół godziny dziennie i chyba zwiększać czas chodzenia o 15 minut co dzień (ale głowy nie dam).
> 5. Nie było żadnych 'efektów ubocznych'? - typu nawroty przepukliny (wtórne tak to się chyba nazywa)?
Nie, nie było nic. To jest w ogóle niewyobrażalne jak mega-ból trwający niemal rok udaje się rozwiązać w ciągu godzinnej operacji. Z ręką na sercu - gdybym wiedział jak to będzie to bym się dużo szybciej zdecydował na nóż. A tak czekałem do momentu, aż nie dało się wytrzymać.
Od dnia operacji nie poczułem ANI RAZU żadnego bólu w kręgosłupie.
> 6. Długa rehabilitacja?
Na moje pytanie "Ile czasu ma trwać rehabilitacja?" dostałem bardzo konkretną odpowiedź… "do końca życia".
Po chyba 3 miesiącach od operacji zacząłem rehabilitację z rehabilitantem. Przez 2 tygodnie po 1 godzinę dziennie. Po tym czasie codzienne ćwiczenia we własnym zakresie rano i wieczorem. Tak przez rok. I ponoć po roku wszyscy zaczynają o tym zapominać
Ja zacząłem ćwiczyć na basenie, później doszła siłownia i tak jakoś się trzymam do dziś.
dr Bronarski w Centrum Medycyny Sportowej ("Skra"), Warszawa
> 3. Przed operacją miałeś zapewne robione badania krwi. Jak z monocytami?
Tak, miałem, ale zupełnie nie pamiętam jakichkolwiek wyników. Na pewno były dobre, bo całe życie miałem idealne wyniki krwi, więc pewnie odstępstwo bym zapamiętał.
> 2. Długi okres rekonwalescencji ?
> 4. Czytałem, że jedni lekarze każą chodzić w tym samym dniu po operacji, inni, żeby leżeć przez co najmniej tydzień - jak było u Ciebie?
Operacja około 13:00 i leżenie do następnego dnia rano. Wtedy pionizacja (z rehabilitantem) i pójście do łazienki. Wyjście ze szpitala następnego dnia.
Miałem chodzić pół godziny dziennie i chyba zwiększać czas chodzenia o 15 minut co dzień (ale głowy nie dam).
> 5. Nie było żadnych 'efektów ubocznych'? - typu nawroty przepukliny (wtórne tak to się chyba nazywa)?
Nie, nie było nic. To jest w ogóle niewyobrażalne jak mega-ból trwający niemal rok udaje się rozwiązać w ciągu godzinnej operacji. Z ręką na sercu - gdybym wiedział jak to będzie to bym się dużo szybciej zdecydował na nóż. A tak czekałem do momentu, aż nie dało się wytrzymać.
Od dnia operacji nie poczułem ANI RAZU żadnego bólu w kręgosłupie.
> 6. Długa rehabilitacja?
Na moje pytanie "Ile czasu ma trwać rehabilitacja?" dostałem bardzo konkretną odpowiedź… "do końca życia".
Po chyba 3 miesiącach od operacji zacząłem rehabilitację z rehabilitantem. Przez 2 tygodnie po 1 godzinę dziennie. Po tym czasie codzienne ćwiczenia we własnym zakresie rano i wieczorem. Tak przez rok. I ponoć po roku wszyscy zaczynają o tym zapominać

Ja zacząłem ćwiczyć na basenie, później doszła siłownia i tak jakoś się trzymam do dziś.
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
2. A to mój blog biegowy