DIETA KAPUŚCIANA - ocena i opis po zastosowaniu na sobie...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

"Diete Kapuścianą" zainteresowała mnie moja Narzeczona, moje odzywianie było zdrowe i zbilansowane aż do startu w Maratonie Warszawskim, potem gdy już presja zeszła ze mnie, powiedziałem sobie, że czas na wakacje, cały październik to była masakra jeśli chodzi o odzywianie, masa słodyczy, niemoralne opychanie się, lody, chipsy, jeszcze kolosalne ilości chałwy, kababy, których nie jadłem od wielu wielu miesięcy... Do tego tydzień wakacji all inclusive, a na nich 3 raz dziennie jedzenie do oporu, głównie słodkich rzeczy, pieczywa, zapychaczy... W dniu maratonu ważyłem 66kg, po miesiącu i po wakacjach waga już pokazywała 72kg... Do tego słodycze to powracjący mój problem... Ostatnio walczyłem dzielnie, ale zawsze po dłuższej lub krótszej przerwie przegrywałem... Nadmienie jeszcze, że mój normalny sposób odzywania nastawiony był na węglowodany i białko, tłuszcze praktycznie nie istniały...

Narzeczona stosowała ta diete już 2 razy, teraz miał być 3. To miała być odtrutka po wakacjach dla niej, dla mnie też. Nie zależało mi na wadze, bo wiadomo, że przy treningu i tak waga by zleciała, ale czułem się ociężały w żołądku, pełny, nie było to miłe uczucie. Do tego najgorsza sprawa. Wieczny apetyt. Zjadłem sniadanie, po 30 minutach w pracy jest znowu głodny, zjadłem obiad, znowu jestem glodny, musze coś zjeść, masakra. Rano nie miałem siły wstać z łóżka, ogólnie wieczorami tez się słaniałem. Miałem skoki nastrojów, ogólnie czułem, że coś dzieje się ze mną nie tak...

Postanowiłem, zaczynam diete wraz z Pauliną. Cieszyłem się, lubie wyzwania, wiedziałem, że dieta będzie katorżnicza dla mnie, gdy spoglądałem na menu nie wiedziałem jak można żyć na tej ilości kcal, a jak można biegać to juz wogóle zakrawało o mistycyzm :hej: Dwa dni przed dietą jadłem starą, zdrową dietą, przygotowywałem się stopniowo do "Kapuścianej". I tym sposobem w dzień rozpoczęcia diety ważyłem równe 69kg...

Dieta dla nas rozpoczęła się 6.11

Nie będe opisywał szczegółów przygotowania zupy kapuścianej, wszystko robiliśmy według wskazówek z tej strony:
http://www.dietakapusciana.net/jadlospi ... cianej.php
Tam też jest menu na poszczególne dni oraz szerokie kompendium wiedzy o tej diecie. Ostrzegam, że zupa kapuścina na początku jest okropna, wraz z obniżaniam poziomu cukru we krwi, zaczyna smakować :hej:

Dzień 1
Waga 69kg

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej, szklanka kawy
Drugie śniadanie: 430g warzyw - średni ogórek i 2 marchewki, jedna mała, druga duża
Obiad: talerz zupy kapuścianej, herbata
Podwieczorek: 2 jabłka po bieganiu
Kolacja: 500ml 100% soku z pomarańczy, naturalny, nie z koncentratu

Do tego w międzyczasie 3 zielone herbaty, sporo wody mineralnej...

13km biegu

Dzień 2
Waga 68,1kg

Śniadanie: 900g brokułów, herbata (oczywiście bez cukru, brokuły bez soli)
Obiad: zupa kapuściana (dziś w końcu zaczęła mi smakować, bo wcześniej to był mega syf, bez soli)
Kolacja: po bieganiu 2 pieczone ziemniaki w mundurkach okraszone masłem, z dodatkiem czosnku i przypraw, ale bez soli)

11km biegu

Dzień 3
Waga 67,7kg

Śniadanie: porcja zupy kapuścianej
Drugie śniadanie: 2 jabłka
Obiad: 800g kalafiora
Kolacja: 2 jabłka

13,5km biegu

Dzień 4
Waga 66,9kg

Drugie śniadanie: 3 banany
Obiad: 4 banany
Kolacja: 2l mleka 0%...

brak biegania

Dzień 5
Waga 67,3kg

Drugie śniadanie: przed biegiem żel Nutrend Enduro 75g
Obiad: 400g smażonego pysznego zajebistego indyka
Kolacja: 6szt pomidorów

bieganie 22,5km w tym 5km w tempie 3,58min/km

Dzień 6
Waga 66,6kg :bum:

Obiad: 400g kurczaka
Kolacja: duży brokuł

brak biegania, ale chodzenie po skałkach na Jurze :taktak:

Dzień 7
Waga 66,8kg

Śniadanie: porcja zupy kapuścianej (bardzo mało, już było na dnie )
Obiad: torebka brązowego ryżu, sałatka z ogórka i pomidora
Kolacja: 1l naturalnego soku pomarańczowego

bez biegania, przeziębienie

Dieta skończyła się 12.11, natomiast 13.11 rano wazyłem 66,3kg... Straciłem 2,7kg w ciągu tygodnia, dużo też przebiegłem. Można sobie porównać moje menu z menu ze strony. Jeśli, kogoś ciekawi wygląd posiłków, kilka zdjęć znajduje się na moim blogu. Starałem się jeść wszystko zgodnie z zaleceniami i tak wyszło, jedyna rozbieżność to większe porcje, szczególnie mięsa i warzyw. Nie chciałem przekręcić się podczas biegania.

Kilka słów komentarzu. Pierwsze dni były masakryczne. Pierwsze dwa. Pierwszego dnia z upływem godzin odczuwałem spadek cukru i ospałość, po bieganiu było lepiej. Drugiego dnia niekiedy czułem braki energetyczne, było dziwnie. Najlepsze jednak w tej diecie było to, że nie byłem wogóle głodny, do niektórych posiłków nie to, że się zmuszałem, ale nie miałem na nie poprostu ochoty. Byłem najedzony! Trzeciego dnia wszystko zacząło się poprawiać, bieganie wchodziło, braków energetycznych nie było, czułem się lekko, sprawnie, zdrowo. Naprawdę mega pozytywnie! Nastepne dni były coraz lepsze. Start w zawodach 10.11 i późniejsze bezpośrednie wybieganie potwierdziło moje przypuszczenia, że organizm rządzi się swoim tłuszczem jako paliwem, bo jednak na kilku łyżkach bezkalorycznej zupy 22km się nie przebiegnie, tym bardziej, że był w tym start na 5km w szybkim tempie.

Najlepsze jednak to ostatni 2-3 dni diety. Nie odczuwałem, że jestem na jakieś diecie. Mógłbym tak funkcjonować cały czas. Aż żal serce ściskał na myśl o jej końcu... Myślałem, że to będzie jakaś masakra, głodów, brak energi, pokładanie się... A tu taka niespodzianka. Oczywiście pierwsze 2 dni były niefajne... Organizm musiał się przestawić!

Co do zachcianek! Od 3 dnia diety przestałem myśleć o słodyczach, jakby ktoś mi coś podstawił i tak bym nie zjadł. Marzyłem jedynie o mięsie, naprawde mocno, do kurczaka ciągnęło mnie niesamowicie. To uczucie pozostaje do teraz. Występuje swoista niechęć do słodyczy. Dla przykładu dziś na śniadanie miałem ser biały 250g, nie chciałem dodawać miodu jak zwykle, ponieważ staram się obcinać węglowodany, o czym napisz później, więc wziąłem jogurt brzoskwiniowy 175g. Miałem wrażenie jakbym jadł cukier prosto z cukierniczki. Niewyobrażalnie słodki! Potem zacząłem jeść sam ser biały, smakował neutralnie, a wcześniej poprostu nie było tematu, aby zjadł co samego, musiałem dosładzać.

W czasie diety dużo czytałem o diecie niskowęglowodanowej. Wiele postów i informacji znalezionych w sieci jest logiczna. Chciałem to sprawdzić na sobie. Miałem dość skoków insuliny, ciągłego apetytu! Ospania i zmęczenia! To mnie dobijało, czas aby coś z tym zrobić! Oczywiście nie stosuje swoistej diety low carb, ale staram się wyrzucić wszystko co zawiera zbyt dużo cukru. Obniżyć jego spożycie maksymalnie jak się da, po treningu uzupełniać go będe owocami. Nastawiam się na spożywanie dużych ilości mięsa, zdrowych oleji, orzechów, jaj, serów, mleka, ryb, warzyw. Wiadomo, każdy kto stosuje tą diete, ten sposób odżywania wie z czego zrezygnować, a co zostawić. Jeśli węglowodany to złożone i takie, które dłużej się trawią i nie powodują mega strzałów insuliny.

Na tą chwile po diecie kapuścianej i kilku dniach czegoś na styl low carb czuje się dobrze. Mam energie, świeżość umysłu. Co najważniejsze rano mam siłe wstać z łóżka, nie słaniam się. Jest energia do biegania. Nie mam dziwnych skoków nastrojów.

Najważniejszą kwestią jest to, że NIE ODCZUWAM GŁODU, co jest najcudowniejszym uczuciem. Gdy przychodzi czas obiadu poprostu odczuwam coś takiego, co informuje mnie, że dobrze by było coś zjeść, ale nie jest to głód! Nie mam ochoty na cukry, na słodycze! Nie mam też ochoty na duże porcje jedzenia. Wszystko jakby się ustabilizowało w organiźmie. Zresetował się i pomownie złapał ustawienia :hej:

Mam nadzieje, że moje wypociny komuś się przydadzą... Jest to reakcja prawdziwego MOJEGO orgaznimu na diete kapuścianą i obcinanie węglowodanów. Nie są to rekalmy diet z sieci. Macie przykład realnego człowieka, który nic nie reklamuje, jest obiektywny i potrafi opisać to co przekazuje mu jego organizm.

Dla kobiet podam codzienną wage Narzeczonej. Ona nie biegała. Nie uprawiała aktywności podczas diety.

64,7 6.11
63,7
63,2
62,5
62,5
61,8
61,7
61,3 13.11

Pozdrawiam Wszystkich!
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
PKO
Yurek3

Nieprzeczytany post

A ile straciłeś tkanki tłuszczowej ,a ile masy mięśniowej bo białka w tej diecie nie ma to jest kit na wodę fotomontaż twoja wydolność mimo mniejszej wagi spadnie po takiej diecie.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie liczyło się głównie "odtrucie" o czym zawsze wspominałem w innych tematach, o których też czytałeś, tkanki mięśniowej nie straciłem, bo jej nie posiadam :hej: :bum: :hej: :bum: Nie no luz, wiadomo, pewnie coś się upaliło, ale kaloryfer wygląda duuużżooo lepiej, niż wyglądał, a to wszystko w ciągu tygodnia.

To nie jest reklama, tylko opis mojej próby przejścia na diete niskowęglowodanową, może nie tak radykalną, jaką Ty poromujesz na forum, ale jednak...

KOMENTARZE
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale wiesz, że po prostu zeszła woda związana przez glukozę oraz dzięki kapuście jelita oczyściły się z treści? ubytek tłuszczu jest pewnie znikomy... generalnie gratuluję samozaparcia i chęci pozytywnej zmiany ale sposób chyba nienajlepszy jednak...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Do 4tego dnia sie odwadniales a pozniej waga byla stala :-).
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

odwadniałem się, bo nie było zupełnie spożycia soli oraz cukier spadał i spadał...

oczywiście nawodnienie było ogromne, wiele butelek wody mineralnej, do tego masa herbat, niekiedy słabe kawy...

zależało mi na przeczyszczeniu układu pokarmowego i tak też się stało, tak jak teraz się czuje chciałbym się czuć stale...

do tego nie wspomniałem o jednej ważnej rzeczy, zacząłem "szanować jedzenie", brać małe kęsy, gryźć, przeżuwać... wcześniej to było napychanie się, teraz zanim kończe jestem najedzony, poprzednio wiadomo, najlepiej poszłoby się po dokładke...

KOMENTARZE
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nawet jeśli faktycznie nie schudłeś to i tak zmiany są super pozytywne, gratuluję!

...i czerpię motywację dla siebie...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie śniło Ci się ogromne pole kapusty :hahaha: ?
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:nawet jeśli faktycznie nie schudłeś to i tak zmiany są super pozytywne, gratuluję!

...i czerpię motywację dla siebie...
no bo mi nie chodziło o schudnięcie i nie pisałem recenzji tej diety, żeby do chudnięcia zachęcić, ale żeby pokazać jak zareagowałem na odstawienie węglowodanów...

coś w tym jest w każdym razie...

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pitgw pisze:Nie śniło Ci się ogromne pole kapusty :hahaha: ?
pierwszy raz, gdy wziąłem do ust naprawde było źle, potem było lepiej, ostatni dni naprawde jadłem ze smakiem :taktak:

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla mnie głupota, najbardziej rozwaliły mnie 2l mleka na kolację w ramach 'odtruwania'. Ale co kto woli ;-)
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ