przetrenowanie nogi a dalszy trening

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
VanOrtega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, od mniej wiecej 4 miesiecy biegam max 3 razy w tygodniu, dystanse 5-10km.
Jakis miesiac temu po treningu, dosc mocnym bo prawie 11 km poczulem bol prawej nogi w okolicach piszczeli, na drugi dzien nie mogłem praktycznie wogole chodzic i to utrzymywało sie przez mniej wiecej 4dni. Byłem u ortopedy jakies 3tygodnie temu, powiedzial ze to zwykle przetrenowanie nogi, mowil ze do biegania moge wrocic za jakis miesiac. Pare dni temu ten miesiac minal, wybralem sie pobiegac, po przebiegnieciu 2-3 km dalej noga zaczela bolec, w tym samym miejscu co poprzednio. Moze ktos z Was wie ile tka regeneracja moze trwac? Moze poleccicie jakies cwiczenia na noge?

Pozdrawiam

ps: buty w ktorych biegam to reebok realflex racer ltd
PKO
dangolele
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a na czym przetrenowanie polegało?? zapalenie ścięgien? zapalenie okostnej? ortopeda powiedział coś więcej?
Obrazek
VanOrtega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mowil tylko tyle ze najlepiej by było jakbym chodzil o jednej kuli łokciowej (ze strony bolacej nogi) teraz gdy chodze nie czuje najmniejszego bólu, jak tylko pobiegne 2 km problem znowu wraca i pozniej wracam jzu praktycznie pieszo zeby nogi nie przemeczac. nie jest to przyjemne. ból czuje w okolicy piszczeli prawej nogi
dangolele
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

aktualnie męcze sie z czymś podobnym :/ przy chodzniu jeździe na rowerze nie boli czasami coś załkuje ale sporadycznie jak tylko zaczynam bieg ból narasta. Byłam u fizjo i stwierdził że to z przeciażenia - zapalenie ścięgien albo osłonek ścięgniestych dokładnie nie pamietam. Też zalecił odciążenie nogi, dodatkowo pożyczył orteze żeby unieruchomić i zalecił łykać reparil 3x2 tabl . sama dołożyłam też sobie przeciwzapalny. Wspomniał też że ortopeda takie coś by wsadził w gips :/ ale on nie poleca bo sie robią zaniki mięśni. Jak powiedział najważniejsze to odciążenie nogi, zero roweru pływania nawet jak nie boli. Od tej pory minął tydzień jutro ide do kontroli ale czuje że z nogą jest już lepiej.
Obrazek
VanOrtega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mi ortopeda powiedzial ze jak nie chce robic sobie przerwy ze sportami to poleca basen. Moze tez powiniem jakies proszki zaczac lykac, opd mniej wiecej 2tygodni gdy chodze noga nie boli, ostatnio nawet w czasie rozgrzewki nie bolala, tylko pozniej w trakcie biegu. Bede Ci wdzieczny jak jutro po powrocie z kontroli napiszesz mi co i jak to wyglada. Szybkiego powrotu do treningów
dangolele
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

oki dam znać :)
Obrazek
dangolele
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

na kontroli fizjo stwierdził że czuć poprawe (mniej trzeszczy pod palcami) ale jednak tydz to było za krótko wiec zalecił jeszcze 2 tygodnie w ortezie, oczywiście bez biegania. I tak jak Twój ortopeda powiedział że basen jest ok. Wiec chyba nie pozostaje nam nic jak uzbroić sie w cierpliwość i dać odpocząć nodze :)
Obrazek
VanOrtega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja ostatnio nawet w trakcie chodzenia czuje takie małe kłucia w tym miejscu, wiec zostaje nam tylko czekac. Szkoda tylko ze tak dlugo bo do biegania mnie ciągnie.
Dzieki za informacje, szybkiego powrotu do treningów :)
VanOrtega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

przed chwila wrocilem z treningów, po dluzszej przerwie noga przestała mnie bolec w czasie chodzenia, myslalem pobiegam to bedzie ok....
Po 2 miesiacach cały czas noga boli w tym samym miejscu, nie wiem juz co robic. Dzis na spokojnie przebiegłem moze 2km a potem znowu noga zaczeła bolec.
Jakies porady?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ