Cięzkie kolana mimo rehabilitacji-prosze o pomoc

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
harpa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

z góry przepraszam,jeśli poruszam wątek,który juz był opisywany,ale podobnego problemu nie znalazłam.
w marcu przed półmaratonem poczułam lekki ból z boku prawego kolana(prawdopodobnie zespól bp).na tydzień przed półmaratonem przeziębiłam się i leżałam.ból ustąpił.w niedziele przebiegłam maraton,bez bólu.w poniedziałek poszłam na lekka przebieżkę i od tego czasu pojawił się ból a właściwie cięzkość kolan,z która zmagam sie po dzien dzsiejszy.zrobiłam usg prawego kolana(jak zginam słychać klik i nie przeskakuje gładko):
-staw bez wysięku(slad płynu),błona maziowa nie przerośnięta
chrząstka na powierzchni udowo rzepkowej niejednorodna z chechami poczt.zmian o typie chondromalacji
ścięgno m.4gł prawidłowe
więzadło właściwe rzepki prawidłowe
więzadło boczne piszczelowe i poboczne strrzałkowe prawidłowe
wiezadło krzyżowe przednie wydolne w badaniu dynamicznym
łękotka przyśrodkowa i boczna prawidłowa
szpara stawowa prawidłowa
ścięgna mięśni gęsiej stopki o prawidłowej echogeniczności,bez ewidentnych cech entezopatii w miejscu przyczepu kości piszczelowej
kaletki niepowiekszone
dól podkolanowy bez zmian.
taki był stan na 17 maja b.r
lekarz zalecił mi picie artivitu (po miesiącu nie poczułam poprawy+zmiane treningu był basen i lekkie spacery.dodatkowo miałam rehabilitację-pole magnetyczne + jonoforezę i gimnastykę) teraz czekam jeszcze na laser.do wczoraj zażywałam animal flex i chrząskę rekina.a moje kolana po 3min truchcie są ciężkie i nie wiem co robić mam dalej.dodam,że ćwiczę i naciągam mięsnie.bardzo chciała bym wrócić do biegania.na listopad jestem ponownie umówiona do ortopedy.
ponadto noszenie opasek kończyło się u mnie uczuciem kręcenie.
czy ktoś z Państwa mógłby mi coś doradzić?
dziękuje bardzo.
ps.mam 25 lat,jestem kobietą prowadzącą aktywny tryb życia.
PKO
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Niby tylko jedna mała zmiana, ale trochę nieciekawie to wygląda. Poczytaj sobie na wiki o chondromalacji http://pl.wikipedia.org/wiki/Chondromalacja i metodach postępowania http://adonai.pl/zdrowie/?id=16. Najbezpieczniej chyba jednak być w ciągłym kontakcie z ortopedą i samemu lub z innych pomocą nic nie eksperymentować.
kiss of life (retired)
harpa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedź,po laserze wybieram się na kontrolne usg.mam nadzieję,żę się z tego wygrzebię,a dodatkowo chyba moja psyche wariuje....
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

powodzenia, pierwsze stadium jest wyleczalne więc uważaj żeby sobie nie zajechać nóg do gorszego stanu, ja bym sprawdził jeszcze innego ortopedę dla pewności
kiss of life (retired)
harpa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedzi!
sprawdziłam-za 50% bólu były odpowiedzialne buty,drugie 50 to brak odpoczynku i regeneracji dla nóg z mojej strony.powinnam dać im odpocząć 2 tygodnie,ale nie mam jak....jutro zaczynam laser,i postaram się chodzić minimalnie . skupię się na ćw brzucha,rąk i ćw izometrycznych +smarowanie maścią.(zastanawiam się jak z jogą)kolana nie bolą przy zgięciach ani schodzeniu ze schodów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ