Kąpiel z lodem - wady?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
se211
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej
Jakie są (i czy w ogóle są) skutki uboczne zimnej kąpieli? Czy ew. stosujecie to często? Woda z kranu + trochę lodu, myślę że temperatura 16-20 stopni. Po dłuższym bieganiu zaraz staram się coś porozciągać i do wanny na 10-15min.
Działa bardzo dobrze, chyba na regenerację coś pomaga ;) Jednak nasłuchałem się o korzonkach (i innych chorobach od wyziębienia tamtych okolic...). Na ile jest to bezpieczne?

Lepiej wchodzić prawie od razu po bieganiu czy odczekać chwilę?

Czy ew. taka kąpiel ma sens 2-3 godziny od zakończenia biegania? Czy na wieczór już lepiej w normalnej ciepłej (pomijając fakt że ciepła usypia a zimna pobudza...)?
PKO
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja często stosuję, nie wiem jak bardzo pomaga w regeneracji, ale na pewno uśmierza ból nóg po treningu. O korzonki się nie boję, zresztą w zimie morsuję. Jeśli masz obawy, to na pewno bezpieczniej jest tuż po treningu, jak jesteś rozgrzany. Najlepiej nalać tyle wody, żeby zmoczyć same nogi. No i po tych 10 minutach dobrze się rozgrzać ciepłą wodą.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

K4t4rynka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podobno najlepiej jest mieszać na zmianę ciepły i zimny strumień. Wtedy pobudzane jest całe krążenie w ciele i metabolizm przyspiesza :)
biegiem Obrazek
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio, nie mogąc pogodzić się ze stopniowym odchodzeniem lata, kontynuowaliśmy potreningową kąpiel w jeziorze. W ten weekend, mimo, że było przepięknie i słonecznie, woda miała z pewnością nie więcej niż 16stp. - noce niestety są już na tyle chłodne, że woda nie trzyma ciepła. Wchodziłem w sobotę dwa razy do takiej wody, ten drugi raz pływałem bezpośrednio po treningu, jak ochłonąłem. Oczywiście stopniowo się zanurzałem, by ciało przyzwyczaić. Musze powiedzieć, że bardzo sympatycznie to regeneruje, głownie dlatego się kąpałem, bo ogólnie nie przepadam za "temperaturą Bałtyku" ;) . W domu po każdym treningu naprzemiennie nogi "prysznicuję" bardzo ciepłą i bardzo zimną wodą i mam uczucie, że lepiej odpoczywają.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
Lennis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Stosuję, aczkolwiek tak jak zostało napisane powyżej, raczej nie jednostajnie zimną wodę, tylko naprzemiennie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ