Zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5-S1

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
szataanek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie wszystkich biegaczy.

Szukałem informacji na temat mojej dolegliwości, ale niestety nie znalazłem jej w kontekście biegania.

Ból pleców towarzyszył mi gdzieś mniej więcej od 6 miesięcy. Działo się tak zawsze po wysiłku - bieganie, piłka nożna etc. Nie było to dla mnie nic niepokojącego, gdyż uważałem to za zwykłe zmęczenie. Sytuacja się powtarzała praktycznie codziennie. Pewnego dnia jednak obudziłem się z potężnym bólem zlokalizowanym mniej więcej na wysokości nerek, jak również trochę poniżej. Nigdy wcześniej takiej sytuacji nie miałem, tak więc wytłumaczyłem to sobie, że źle spałem. Bóle jednak nie ustąpiły i następnego dnia udałem się do doktora rodzinnego. Sprawdzone nerki - wszystko okej. Dostałem skierowanie na RTG L-S.

Płytka lewoboczna skolioza lędźwiowa. Dyskopatyczne zwężenie przestrzeni między kręgowej L5-S1. Skierowania do neurologa i ortopedy. Doktorka rodzinna kategorycznie zabroniła mi jakiegokolwiek sportu do momentu wizyty u specjalistów. Dostałem: Apo-napro, Mydocalm - po nich nie było różnicy..

Jednego mam za sobą: neurologa. Po rozmowie z doktorem, usłyszałem, że ruch dla mnie jest wskazany, szczególnie bieganie, pływanie, siłownia. Dostałem zastrzyki 2x dziennie przez 5 dni (Naklofen) plus Baclofen w tabletkach. Czekam w tym momencie na ortopedę.

Chodzi jednak o to, że przyjaciel, uprawiający bieganie ostatnio również zrobił badania (RTG), z którego wynikło: wyrównanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa lędźwiowego i przewężenie przestrzeni między kręgowej L5-S1 od tyłu.

Lekarz jemu natomiast powiedział, że ruch, a w szczególności bieganie może doprowadzić do jeszcze większego zwężenia, a w konsekwencji będzie niezbędna operacja.

Pytanie nasze brzmi: czy któryś z obecnych tutaj biegaczy mierzył się kiedyś z taką dolegliwością? bieganie było wykluczone? jakieś szczególne ćwiczenia? za wszelkie rady dziękujemy.
PKO
Kajman13
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dlaczego po prostu nie zaczekasz na wskazania ortopedy? Tutaj na forum możemy Wam doradzać, ale jak to będą złe rady, to kto weźmie odpowiedzialność za nie? Nikt. Poczekacie na opinie lekarza. Jakoś będziecie musieli wytrzymać, bez biegania. Lepiej zrobić sobie chwilę przerwy niż później mieć jeszcze większe problemy.

Szukałem mieszkania w fajnej lokalizacji. Znalazłem wymarzone dzięki mieszkania wawer
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, 18:08 przez Kajman13, łącznie zmieniany 1 raz.
szataanek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zapomniałem chyba dopisać, że ci, którzy jedynie chcą zaistnieć w postaci "czekaj na lekarza" powinni opuścić temat.

wiadomo, że każdy przypadek jest inny. zapytałem jak jest w innych przypadkach a nie co mam robić. a nikogo później ścigał nie będę, bo niby jak..
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

ja się mierzyłam z następstwami dolegliwości wszelkimi: najpierw ci się przestrzeń zwęża, potem dysk się zniekształca (pewnie w międzyczasie :D), pęka, zawartość się wylewa...
nie wiem, czy zawsze przyczyny te same, u mnie tak późno rzecz wykryto, że w przyczyny nikt się nie bawił, niemal na sygnale (ok, zagrożenia życia nie było, zdążyliśmy poczekać 2-3 tyg aż szczepienie p.żółtaczce zadziałało) jechałam na operację.

więcej na moim blogu, a zalecenie, żeby poczekać na wizytę u lekarza jak najbardziej w cenie.

jak lekarz pozwoli (bo zależy, co Ci tam jest dokładnie), to bieganie to jedno, ale drugie, ważniejsze: wzmocnienie brzucha i pleców plus rozciąganie. porządne rozciąganie. brzuch i plecy - zarówno "klasyki", jak i core stability.
basen jak najbardziej, ale raczej nie żabka, tylko kraul, grzbiet. wszystko, co "wyciąga".
jak coś, pisz na prv, bo na forum rzadko zaglądam. ostatnio mam mocne postanowienie poprawy, ale jak zobaczę prv - odpiszę ;)

pzdr

PS: postraszyłam trochę moją historią, ale prawda taka, że jeśli będziesz dbał o siebie, to powinno być git. dbał = ćwiczenia, raz na jakiś czas kontrola itd.
szataanek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

raczej nie spodziewałem się historii, że na pewno wszystko będzie dobrze. na dobrą sprawę dopiero zaczynamy się z tym mierzyć. dziwiła mnie tylko różnica zdań.. neurolog był za tym, żebym biegał, natomiast kolegi ortopeda stanowczo odmówił - a w obu przypadkach schorzenie jest to samo.. teraz tylko czekam na swojego ortopedę. chociaż nie wiem do czego dojdzie, bo powoli miewam problemy z poruszaniem się. sytuacja jest inna jak się jakoś rozciągnę i ćwiczę. zobaczymy, dzięki za odpowiedź Asia, jeżeli ktoś jeszcze mógłby coś powiedzieć jak wyglądała jego przeprawa z tym to będę wdzięczny.

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

ja przeleżałam pół roku na kanapie, bo się nie mogłam ruszyć gdzie indziej niż do kibelka. było kiepsko ;)

ale neurolog był za tym, żebym ćwiczyła. wprawdzie przed operacją było to już w pewnym momencie niemożliwe, ale kazał możliwie szybko po operacji (oczywiście, z głową i na spokojnie) wrócić do ćwiczeń, z czasem do biegów itd.
chyba mocno zależy, na jakiego lekarza się trafi. mój był typem pro-sportowym.

skąd jesteś? jak Waw albo Łdz, mogę dać namiary.

jeszcze a propos ćwiczeń - brzuch i plecy. bieganie to jedno, ale naprawdę mocne wzmocnienie, core stability, ćwiczenia z piłką itd. na bieganie.pl w dziale "ćwiczenia" są ćw. core - 2 artykuły kiedyś znalazłam. włącz to do treningów koniecznie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ