Odciski, jak sobie z nimi radzić ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Antaro
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siema
Niedawno kupiłem sobie buty do biegania, Asics Volt33, bo myślałem, że moje poprzednie - Kalenji (za około 160zł) były niedopowiednie i przez nie robiły mi się bolące i brzydko wyglądające odciski na drugim palcu (najdłuższy) obok palucha w obu nogach. Okazało się, ze wywaliłem w błoto 260zł na nowe buciki, bo również w nich po każdym biegu odcisk jest coraz wiekszy, brzydszy i bardziej bolący. Nie wiem co dalej z tym fantem robić. Biegac przeciez nie przestane :nienie: Może to już taka natura ludzi, którzy mają najdłuższy palec drugi od wewnątrz, a nie pierwszy i to on jest najbardziej narażony na obcieranie ? A może jest/są jakies specjalne wkładki albo nawet model butów pod ten konkretny przypadek ?
Poniżej 2 zdjecia lewej i prawej nogi jak wygląda to "coś"
Obrazek
Obrazek

Jakieś rady ?
PKO
basket27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:08
Życiówka w maratonie: 3:12:00

Nieprzeczytany post

może wydać Ci się to głupie najlepszy na odciski jest własny mocz. Tą technikę wykorzystują w szczególności wioślarze.O ile " nasikanie do buta" jest skuteczne co do optarć może być równie skuteczne do radzenia sobie z odciskiem.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy rozmiar masz dobrany właściwie do dłuższej stopy? Jaki masz zapas w bucie? Może zwyczajnie za mały.
krisprince
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witaj w klubie długiego palucha. Mam ten sam problem i zmiany butów nic nie pomagają. Miałem już buty większe o 2, 1,5 i 1 numer większe, efekt ten sam. Najgorzej stopy wyglądały w największych butach. Wydaję mi się że palec z racji długości inaczej pracuje i jest lekko podkurczany i obciera o wkładkę.
Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Przekluj, zdezynfekuj i zalep plastrem.
Uzywaj zwyklego plastra oddychajacego a nie compeed, ktory jest szczelny i jeszcze gorszy niz nie robiac niz.
Przeklucie to powinno byc raczej wyciecie tak aby sie samo nie zakleilo a byl otwor ktorym plyn bedzie mial mozliwosc odsaczenia.

Pozdrawiam
Wojtek
luna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miałam to samo, plus złażące paznokcie. Problem znikł jak kupiłam buty o dwa rozmiary większe.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odpowiednio większe czy nawet za duże buty, rozwiążą problem odcisków ale może pojawić się inny. Mianowicie obicie paznokcia na tym paluchu. Mam tak w przypadku Merrell Trail Glove, gdzie po każdym długim wybieganiu ( > 25km ), połowa paznokcia zczerniała tak jakby chciała zejść. Oczywiście problem może wystepowac tylko w butach do biegania naturalnego/minimalistycznych, z zasady szerszych z przodu.
rbk17

Nieprzeczytany post

Przez dłuższy czas też miałem z tym problemy, dopiero zakup odpowiednich butów ograniczył odciski praktycznie do zera. Po maratonie gruntowym miałem kilka małych, a po asfaltowym tylko zajawkę odcisków. Czasem również skarpetki pomagają ale dla mnie to mała różnica.
Awatar użytkownika
Andrzej G
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To odciski czy modzele?
Wyleczyć (sporo info jest w Internecie), dbać o higienę, dobrać buty. W końcu stopy się przyzwyczają.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ