Kolano lekko pobolewa jak reagować?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam od jakichś 6 tygodni. Najpierw to były 2 km a teraz zacząłem biegać 5km. Ostatni czas to było 34minuty. Tyle że gdy wróciłem do domu przez kilka minut czułem lekki ból w prawym kolanie. Postanowiłem zrobić sobie trzy dni przerwy żeby dmuchać na zimne. Dzisiaj jest trzeci dzień a kolano nadal niepewne(rano było wszystko ok a teraz czuję lekki ucisk, nie przeszkadza mi to w niczym, na razie). Powinienem biegać dalej? Boję się o kontuzję. A może wzbogacić jakoś dietę żeby wzmocnić kolana? Po prostu nie jestem pewien jak zareagować. Chciałbym jutro wrócić do treningu ale trochę się obawiam. Z drugiej strony to może być zwykła reakcja organizmu u początkującego. Co powinienem zrobić?
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
napisz jak zaczynasz swoje bieganie i jak konczysz ile trwa rozgrzewka ile cwiczenia po biegu ,wszystko ma znaczenie jaki teren jakie buty ile wazysz,i jest jeszcze duzo tych [[ ile]] 

-
- Wyga
Rozgrzewka trwa kilka minut ale raczej rozciągam mięśnie. Nie rozgrzewam kolan. Nie bardzo rozumiem o co chodzi w pytaniu o rozpoczynanie i kończenie biegania. Ważę 84,3 kg przy 181cm wzrostu. Biegam po chodniku. Buty to zwykłe adidasy plimcana. Nie ćwiczę po biegu.
- kejt7
- Stary Wyga
- Kontakt:
jeśli tylko masz jakieś przyzwoite buty to tak naprawdę to kolana się przyzwyczają dopiero do biegania , inne mięśnie są za słabe i nie trzymają ciała wystarczająco, duże obciążenia idą w kolana.
wpisz w google "kolano biegacza"- był artykuł dobry na ten temat gościa z Columna Medica na NaTemat. trzeba dalej biegać, ale nie szarżować, rozciągać mieście nóg, bioder, pachwin itd. warto wzmacniać całe ciało- szczególnie mięśnie głębokie (ćwiczenia typu core stability).
zbyt dobrze pamiętam bóle kolan przy początkach biegania. pożal się Boże lekarz kazał mi wtedy odpuścić sobie wszelki ruch na 4 tyg. oczywiście go nie posłuchałam i dobrze na tym wyszłam.
wpisz w google "kolano biegacza"- był artykuł dobry na ten temat gościa z Columna Medica na NaTemat. trzeba dalej biegać, ale nie szarżować, rozciągać mieście nóg, bioder, pachwin itd. warto wzmacniać całe ciało- szczególnie mięśnie głębokie (ćwiczenia typu core stability).
zbyt dobrze pamiętam bóle kolan przy początkach biegania. pożal się Boże lekarz kazał mi wtedy odpuścić sobie wszelki ruch na 4 tyg. oczywiście go nie posłuchałam i dobrze na tym wyszłam.
-
- Wyga
Dzięki za radę. Nie mam zamiaru przestawać i jeśli noga nie odpadnie robię jutro 5km
Chcę kiedyś dojść do tych magicznych 10 km, potem zejść poniżej 1h i mówić o sobie że jestem biegaczem
A potem może nawet jakiś półmaraton... rozmarzyłem się 

- fizjo.biega
- Wyga
Cele ambitne, głowa gorąca. To zgubiło już niejednego biegacza. Pamiętaj, żeby kilometraż wydłużać bardzo ostrożnie.
Główne przyczyny kontuzji u początkujących biegaczy to złą technika biegu i zbyt gwałtowne wydłużanie kilometrażu.
Główne przyczyny kontuzji u początkujących biegaczy to złą technika biegu i zbyt gwałtowne wydłużanie kilometrażu.
- kejt7
- Stary Wyga
- Kontakt:
komarrek pisze:Dzięki za radę. Nie mam zamiaru przestawać i jeśli noga nie odpadnie robię jutro 5kmChcę kiedyś dojść do tych magicznych 10 km, potem zejść poniżej 1h i mówić o sobie że jestem biegaczem
A potem może nawet jakiś półmaraton... rozmarzyłem się
z czasem wszystko przyjdzie, słuchaj swojego ciała i pamiętaj o odpoczynku. powodzenia!
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
szkoda gadac ,aparat ruchu potrzebuje czasu na zmiany i przebudowanie sie 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:08
- Życiówka w maratonie: 3:12:00
wszystko zależy od tego jaki to jest ból. Jeżeli przeciążeniowy zrób 2-3 dni przerwy i używaj maści rozluźniającej. Jeżeli to coś innego skonsultuj się z fizjoterapeutą
http://www.zamst.pl/pl/porada
nic nie kosztuje ale pamiętaj że to tylko porada i że fizjoterapeuta fizycznie nie może ocenić Twoich dolegliwości
http://www.zamst.pl/pl/porada
nic nie kosztuje ale pamiętaj że to tylko porada i że fizjoterapeuta fizycznie nie może ocenić Twoich dolegliwości
-
- Wyga
Dzięki za rady. Zrobiłem sobie 5 dni przerwy (w końcu nigdzie mi się nie spieszy). Wróciłem do biegania i na razie kolano spisuje się bez zarzutu.