Najlepszy zestaw dla ambitnego długasa-amatora

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Proszę o porady odnośnie doboru suplementów/leków/ziół itp dla biegacza przygotowującego się do debiutu maratońskiego tak aby poprawić parametry krwi ponieważ wyniki nie są najlepsze...bardzo niska hemoglobina z rzędu 12,4. Dodatkowo szukam środków oczywiście tylko i wyłącznie dozwolonych, które pomogą mi wrócić na szczyty formy ;)

Krótko o mnie:

-wiek 25 lat
-staż z przerwami spowodowanymi pauzami ok 4,5 roku
-tygodniowo pokonuję ok 60 km ale to dopiero początek powrotu po półrocznej przerwie więc na pewno kilometraż będzie rósł nawet do ok 200km/tyg
-trenuję zazwyczaj po południu, przyzwyczajam się powoli do porannych rozruchów ok 6 rano [ ok 6 km] i po południu głóny trening, praca w większości siedząca, choć zdarzają się dni ze się nachodzę
-aktualnie jestem na etapie bieganie ok 35' na dychę/ 1:18 połówka

Za każdą radę bardzo dziękuje !
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim komplet badań i wizyta u lekarze żeby się dowiedzieć dlaczego hemoglobina jest tak niska, u mnie jest to wina mało zbilansowanej diety i ja biorę ferrum lek.
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pij sok z buraków,żadnych gównianych supli......na forum był poruszany wątek czerwonego buraka i jego właściwości.Wiem z autopsji że pomaga i stawia na nogi.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w przypadku niebezpiecznie niskiego poziomu hemoglobiny robisz to co zaleci lekarz. natomiast nie bierzesz na własną rękę shitowych supli opisywanych na wszelakich forach.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mariod pisze:Pij sok z buraków,żadnych gównianych supli......na forum był poruszany wątek czerwonego buraka i jego właściwości.Wiem z autopsji że pomaga i stawia na nogi.
Może i "stawia na nogi" ale parametrów krwi nie podniesie. Suplementacja burakiem nie wpływa znacząco na poprawę parametrów krwi.
Buraka stosuję się w celu uzupełnienia azotanów i jego stężenie zależy jak bardzo było nawożone pole pod uprawę. Im więcej rolnik dosypał nawozów na pole , tym wiecej azotanów masz w soku. Sensowne dawkowanie to około 10mg/kg masy ciała człowieka.
Azotany są przydatne w w polepszeniu mikrokrażenia obwodowego. Tlenek azotu (NOS) ułatwia przenoszenie tlenu bezpośrednio do komórek odpowiedzialnych za efektywność energetyczną. Są badania na to , że suplementacja azotanami (sok z buraka ) nieznacznie poprawia wydolność bez wpływu na moc mięśni oraz co ważne bez poprawy VO2max.
Możemy stwierdzić , że suplementacja azotanów (duże dawki soku z buraków) wpływa pozytywnie na zmniejszenie zapotrzebowanie tlenu podczas submaksymalnej pracy bez radykalnego wzrostu mleczanów.
Ciekawe badania naukowe:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17635415
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21407132
Szybkie i pewne rozwiązanie problemu to B12 domięśniowo +Vit.C .
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ