Witajcie!
Chciałbym przeprowadzić ankietę dotyczącą występowania kontuzji u osób z tendencją do pronacji stopy. Ankieta jest bardzo prosta. Zawiera 4 pytania;] Wyniki przydadzą mi się do napisania jednego z rozdziałów pracy magisterskiej. Dziękuję za pomoc!:)
http://moje-ankiety.pl/respond-45595.html
Ankieta - występowanie kontuzji u biegaczy z pronacją
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Trochę zaskakująca ta ankieta, bo wśród kontuzji nie wymieniono tej chyba najpowszechniejszej, czyli zapalenia/przeciążenia rozcięgna podeszwowego, za to jest zapalenie trzeszczek...
.
Właściwie, choć miałam kontuzje, nie wiedziałabym, jak wypełnić te ankietę, bo akurat tych wymienionych nie miałam. Trochę za wąski zakres urazów do wyboru.

Właściwie, choć miałam kontuzje, nie wiedziałabym, jak wypełnić te ankietę, bo akurat tych wymienionych nie miałam. Trochę za wąski zakres urazów do wyboru.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
może jednak chodzi Ci o nadpronację?Pronacja jest naturalnym efektem przetaczania – przenoszenia ciężaru ciała od pięty ku palcom. Jest to mechanizm, który pozwala naszemu ciału lepiej zamortyzować zetknięcie z podłożem, dostosować stopę do nierówności podłoża. Dopiero kiedy nasza kostka odchyla się nadmiernie możemy mówić o sytuacji nienaturalnej, ale nie podamy tutaj definicji ile stopni odchylenia kostki uważane jest za naturalne a ile za nadmierne. ]

Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ja tam tez sie ciesze, ze mam "tendencje do pronacji", czyli zdrowe giry
Promotor klepnal tytul ankiety?? 
P.S. Dlaczego to EFEKT przetaczania a nie jego naturalny i potrzebny ELEMENT (etap, faza)?

P.S. Dlaczego to EFEKT przetaczania a nie jego naturalny i potrzebny ELEMENT (etap, faza)?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
A dlaczego nie ma akcji z kolanami, biodrami, skręceniami kostek czy np. przeciążenia ścięgna mięśni strzałkowych? O rozcięgnie wspomniano już wcześniej.