bardzo początkujący biegacz, bóle kolan po 2. tygodniu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
magrusia
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początek - Cześć :)
Postanowiłam zacząć biegać. Stopy mam normalne. Buty kupiłam Asics.
Znalazłam sobie trening 6 tygodni i wydawał mi się dobry dla bardzo początkującego biegacza, którym jestem.
Pierwszy tydzień był spoko, żadnych bóli, nie licząc oczywiście przemiłych zakwasów ud i pośladków.
Drugi tydzień był jeszcze bardziej spoko, bo był progres :) ale już w niedzielę, czyli w 4 dniu treningu trochę bolało mnie kolano. Do wtorku przeszło.
We wtorek bolały już oba przez cały bieg, ale nie był to ból uniemożliwiający kontynuację. Niestety ból nie przeszedł do dziś (czwartek). Smarowałam tym, co miałam w domu - traumon, i założyłam opaski.
Ból jest po wewnętrznej stronie kolan, pod rzepkami. Boli przy chodzeniu. Nie mówiąc już o próbie truchtu :(
Dzisiaj nici z biegania. Ale co dalej?
Potrzebuję pomocy, bo wkręciłam się w to bieganie i jestem zła, że nie mogę kontynuować :(

Z góry dziękuję.

PS. biegam po asfalcie, kostce itp.
Przeszłam się do sklepu - boli na płaskim, mniej boli pod górkę, bardziej boli z górki :)
gdy mam dość idę spać
PKO
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

- boli : zrób sobie przerwę

- aby nie bolało w przyszłości ( zakładając że to tylko przeciążenie ) : poczytaj tu na głównym pasku menu na górze w kategorii ABC i Zdrowie ( ćwiczenia wzmacniające kolana i raz jeszcze ćwiczenia , a przed biegami oczywiście obowiązuje rozgrzewka ! )

- szybkiej poprawy ( ćwiczeniami , po chwili przerwy ) życzę :)

pozdro
______
pawson

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ