Jak można biegać i... przytyć ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kosiboss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Piszę do Was, żeby uzyskać jakąś poradę, a najlepiej przykład diety, która pomoże mi przytyć podczas biegania. Nadmienię, że dopiero zaczynam przygodę z tym sportm, biegam od 3 tygodni. Poprzednio sporo paliłem, i moje osiągnięcia a raczej ich brak są jeszcze znikome. Moją bolączką od zawsze była waga, mam 27 lat, 174cm i ważę 63-64 kg. Oczywiście odkąd zacząłem biegać ta waga lekko spadała. Czy mógłbym prosić o radę, jakieś racje żywieniowe? co gdzie i kiedy jeść ? biegam przeważnie wieczorami, ok 19-20. ale chciałbym się przerzucić na poranne bieganie 6.30- 7.00. I czy biegać wtedy na czczo ?

Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A byś tak napisał ogólnie, co i ile razy dziennie jesz.

Tylko że tak naprawdę to cudów nie ma, jedyne co można to jeść więcej, ewentualnie lepiej jakościowo jeśli jest co poprawiać.

Mam podobny problem, mój metabolizm mnie po prostu przeraża momentami.
I rujnuje na dokładkę. :hahaha:
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zrozumialbym gdybys chcial nabrac masy miesniowej. Ale przytyc ... czyli jak rozumiem zlapac tluszczu ? Po co ? Dlaczego chcesz miec sadlo ? Sumo trenujesz ? Ale jesli juz chcesz to jedz slodycze i dania maczne do upadlego a najwiecej przed snem.

Masz BMI 21,13 wiec do biegania w sam raz. A jesli chcesz srubowac wyniki to pewnie pare kilo trzeba by bylo zgubic :-). Ale najlepiej pewnie zlapac 3-4 kilo w postaci miesnia biegowego (nogi/tulow).
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

saper pisze:Zrozumialbym gdybys chcial nabrac masy miesniowej. Ale przytyc ... czyli jak rozumiem zlapac tluszczu ? Po co ? Dlaczego chcesz miec sadlo ? Sumo trenujesz ? Ale jesli juz chcesz to jedz slodycze i dania maczne do upadlego a najwiecej przed snem.

Bo "sadło" w rozsądnych ilościach, jest całkiem przydatne.

Ta mania na maksymalne odtłuszczenie, nie jest ani normalna ani zdrowa, człowiek powinien mieć i fajne mięśnie i odrobinę tłuszczu pod skórą.
Nikt nie mówi o wałach sadła i otłuszczonych narządach wewnętrznych tylko o zdrowej równowadze.

Mnie nie odpowiada jak się zbyt odtłuszczam. Bo wyglądam starzej a i kobiece sprawy potrafią się zrujnować i się ma wtedy bardzo duży problem.
"Sadło" odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu hormonalnego, pomaga utrzymać ciepłotę ciała.

Tak więc- problem jest taki sam jak u ludzi którzy chcą się go mądrze i zdrowo pozbyć.

Twoja rada z mąką i słodyczami jest do bani, równie dobrze można radzić tym co chcą schudnąć głodówki 40to dniowe. :/
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ale autorem posta jest mezczyzna a nie kobieta wiec naprawde nie widze zastosowania dla wiekszych ilosci tluszczu. Po BMI zreszta widac ze dramatu nie ma i ten tluszcz niezbedny do poprawnych funkcji zyciowych jest.

Czemu rady z maka sa do bani ? Czy osoby chude nie dadza rady tak jesc, czy tez nic to nie da ? Moja corka ... niejadek straszny, przez to niegdys chudzina wraca od babci po feriach zawsze ladnie zaokraglona (kluseczki, pierozki, nalesniczki, placki ziemniaczane itd. itp. ).
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kosiboss pisze:Witam,
Piszę do Was, żeby uzyskać jakąś poradę, a najlepiej przykład diety, która pomoże mi przytyć podczas biegania. Nadmienię, że dopiero zaczynam przygodę z tym sportm, biegam od 3 tygodni. Poprzednio sporo paliłem, i moje osiągnięcia a raczej ich brak są jeszcze znikome. Moją bolączką od zawsze była waga, mam 27 lat, 174cm i ważę 63-64 kg. Oczywiście odkąd zacząłem biegać ta waga lekko spadała. Czy mógłbym prosić o radę, jakieś racje żywieniowe? co gdzie i kiedy jeść ? biegam przeważnie wieczorami, ok 19-20. ale chciałbym się przerzucić na poranne bieganie 6.30- 7.00. I czy biegać wtedy na czczo ?

Pozdrawiam!
Bieganie + siłownia (z naciskiem na siłownie) + dieta na mase (np. 5000kcal w tym białko 2-2,5gr/kg masy) + systematyczność. Samym bieganiem i dietą masy nie nabierzesz chyba że tłuszcz. Bieganie jako uzupełnienie treningu siłowego. Pisze z doświadczenia (176cm w rok z 67kg na 72kg tłuszczu mam niewiele także poszło w mięśnie).
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

saper pisze: Czemu rady z maka sa do bani ? Czy osoby chude nie dadza rady tak jesc, czy tez nic to nie da ? Moja corka ... niejadek straszny, przez to niegdys chudzina wraca od babci po feriach zawsze ladnie zaokraglona (kluseczki, pierozki, nalesniczki, placki ziemniaczane itd. itp. ).

Bo od tego się tworzy bardzo "niepozytywna" warstwa tłuszczowa, podatna na wykształcanie z siebie atrakcji typu rozstępy, cellulit. Cellulit to jeszcze panów omija, ale rozstępy już nie.
To puste kalorie, lepiej zjeść coś co ma jakieś wartości odżywcze oprócz kalorii.

No i wiele osób które są nadmiernie chude, są chude bo jedzą gluten.
Im więcej mąki pszennej będą jeść, tym gorzej będą chudnąć i coraz gorzej się czuć. Nie każdy celiaklik ma tak nasiloną chorobę, że jest ona diagnozowana.
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Bieganie + siłownia (z naciskiem na siłownie) + dieta na mase
Dokładnie, do tego nie trzeba chyba jakiejś wielkiej filozofii. Mięcho, ryby, jajka i trening na masę... oczywiście mięśniową, przecież nie chodzi o hodowlę brzucha i pośladków.
kosiboss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

saper pisze:Zrozumialbym gdybys chcial nabrac masy miesniowej. Ale przytyc ... c
Źle się wyraziłem, chodziło mi o nabranie masy mięśniowej. A nie tłuszczu :)
kosiboss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:
Bieganie + siłownia (z naciskiem na siłownie) + dieta na mase (np. 5000kcal w tym białko 2-2,5gr/kg masy) + systematyczność. .
Dokładnie mi by o to chodziło, dieta na masę, biegam 3 razy w tygodniu, i 3 razy w tyg chciałbym też ćwiczyć na siłowni. Szukam rozpisu diety która by mi pomogła przybrać parę kg, czyli co dokładnie jeść, bo nie wiem jaka potrawa ile ma kalorii :)
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kosiboss pisze:
Mar.co pisze:
Bieganie + siłownia (z naciskiem na siłownie) + dieta na mase (np. 5000kcal w tym białko 2-2,5gr/kg masy) + systematyczność. .
Dokładnie mi by o to chodziło, dieta na masę, biegam 3 razy w tygodniu, i 3 razy w tyg chciałbym też ćwiczyć na siłowni. Szukam rozpisu diety która by mi pomogła przybrać parę kg, czyli co dokładnie jeść, bo nie wiem jaka potrawa ile ma kalorii :)
http://www.tabele-kalorii.pl/

wpisujesz potrawe i podaje kalorie oraz podział na białko/węgle/tłuszcz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ