Ból nogi, łydka udo

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
nwTomek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: ~47min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
To mój 3 post a pierwszy wątek.
Piszę bo chciałbym zasięgnąć porady u doświadczonych biegaczy. ;P
Otóż doskwierają mi bóle w nodze, w kilku miejscach.
Wpierw napiszę kilka słów o sobie, może to komuś pomoże w postawieniu diagnozy
Otóż biegam od 1,5 roku co mi pomogło schudnąć niecałe 20kg w również niecały rok ;D. Biegam w 99% po asfalcie i chodnikach z racji tego, że czas na treningi mam tylko wieczorami a nocą nie chciałbym latać po lasach. Doszedłem do takiego momentu, że średnio robię od 3 do 4 treningów tygodniowo po 8-12 km każdy. Lubię biegać na 10km.

Jakoś w okolicach 7 marca zaczęła mnie boleć noga, następnego dnia na biegu ból był nie do wytrzymania. Później 7 dni przerwy z bieganiem i 15 marca ledwo zrobiłem 5km... Jutro może minąć 2 tyg bolącej nogi. :(
Ogółem to odczuwam ból po zewnętrznej stronie łydki, taki szarpiący. Pojawia się w momencie mocniejszego stanięcia nogi (prawej) na ziemi. Jak i również bolą mnie mięśnie nad kolanem i od wewnętrznej stronie uda, tak po długości, aż pod pachwinę. Wrzucam zdjęcia w celu lepszego zobrazowania.

http://pics.tinypic.pl/i/00351/0gntj818er7d.gif
http://images.tinypic.pl/i/00351/rnie3balhydb.jpg

Powiem też, że ból zbiegł się z momentem kupna nowych butów, wcześniej śmigałem non-stop w tych samych. Kiedyś miałem jakieś adidasy (chyba przeznaczone do ogólnych treningów, aerobik, siłownia, nie były stricte do biegania). A ostatnio kupiłem buciki z napisem "running" ;D. Nike z Deichmanna. Jeśli to ma jakieś znaczenie...
NO I... może ta związek z tym, że biegam wyłącznie po asfalcie? Może w końcu noga powiedziała dość.
Żeby było śmiesznie to jakiś czas temu do moich rąk wpadł numer magazynu Runner's Word z grudnia. Tam właśnie opisano w jednym z artykułów trening na wzmocnienie tych mięśni, które wskazałem, jakoby miały one ważne znaczenie dla biegacza.

PS.: Troszkę się oszukiwałem przez minione 2 tygodnie. Z biegania jako tako zrezygnowałem. Ale dzień bez treningu dla mnie to dzień stracony. Od czasu do czasu witałem się z siłownią i pograłem sobie z 2 razy w koszykówkę.

To tyle. Jakieś pomysły? Ktoś pomoże?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ