Gouda seropodobna czyli

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1858
Rejestracja: 27 lut 2003, 16:31
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: warszawa

Nieprzeczytany post

Za komuny to były wyroby czekoladopodobne.

Polegało to na tym, że z powodu braku dewiz nie było kakao, więc robiono czekolady bez niego.

Teraz dewizy są, ale skład jak wynika z tego artykułu np sera może być  dzięki temu o wiele bardziej bogatszy.

Wkleję go, bo zapewne redakcja go wykasuje

Gouda seropodobna
Magda Kłodecka 10-10-2005 , ostatnia aktualizacja 10-10-2005 23:18

Pomiędzy stosami sera żółtego w Carrefourze leży alternatywa. Nazwa plastrów - Gouda - sugeruje, że to jednak ser, więc klienci kupują. Bo skąd mają wiedzieć, że to niby-ser pochodzenia roślinnego?

Wydawać by się mogło, że to żółty ser: sprzedawany jest na stoisku z serami wyłożony pomiędzy innymi serami i wygląda jak ser. Sklepy Carrefour oferują Goudę z dopiskiem na etykiecie: "Alternatywna, seropodobna" po 10,99 zł za kg. Cena przyciąga klientów; jest o połowę niższa niż większości znajdujących się w tym stoisku wyrobów. Z wyglądu nic jej nie brakuje, więc klienci kupują. Na etykiecie nie ma podanego składu; trzeba by go odszukać na etykiecie przyklejonej do serowego bloku.

Tymczasem Gouda alternatywna z serem niewiele ma wspólnego.

- To jest coś nienormalnego - denerwuje się Elżbieta Sieliwanowicz z Federacji Konsumentów.

- Zwyczajne naciąganie - uważa Waldemar Broś, wiceprezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

Uważna lektura składu produktu potwierdza te zastrzeżenia. Ale i tak szansę, żeby się o tym przekonać, mają tylko ci zorientowani, którzy wiedzą, jakie składniki powinny znaleźć się w serze.

Gouda alternatywna zrobiona jest z: mleka, protein mlecznych, tłuszczu roślinnego, kazeiny podpuszczkowej, białka proteinowego, skrobi pszenicznej, soli, stabilizatorów E 450, E 330, barwnika E 160a, aromatu i konserwantu E 200. O ile składniki pochodzenia mlecznego i dodatki E zdałyby egzamin, o tyle tłuszcz roślinny dyskwalifikuje wyrób jako ser.

- Jeśli tłuszcz mleczny został zastąpiony przez roślinny, to nie można mówić o serze - wyjaśnia Waldemar Broś.

Jego wątpliwości budzą też białko proteinowe ("Pewnie jest z soi, a więc też pochodzenia roślinnego", mówi.) i skrobia pszeniczna ("To też niestandardowy składnik serów".).

- Co to jest? To jakiś erzac? - zastanawia się Elżbieta Sieliwanowicz.

Carrefour wprawdzie nie umieszcza na etykiecie słowa "ser", ale produkt sprzedawany jest w tym dziale. Jednak, zdaniem specjalistów, samo określenie "Gouda" ma szansę utwierdzić klientów w przekonaniu, że to jednak ser.

- Unijne przepisy nie pozwalają sugerować, że wyrób jest serem, jeśli nim nie jest. Konsumenci natomiast przyzwyczaili się, że Gouda to ser - wyjaśnia Krystyna Gawkowska z Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej. - Sprawdzamy, czy doszło do naruszenia prawa.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych twierdzi, że Gouda seropodobna nie powinna się znaleźć na półkach.

- Ponieważ produkt zawiera tłuszcze niemleczne, czyli tłuszcz roślinny, nie może nosić nazwy Gouda, która powinna być uzyskiwana wyłącznie z mleka krowiego - mówi Agnieszka Kunicka, rzeczniczka IJHARS, powołując się na unijne rozporządzenie nr 1898/87 z 2 lipca 1987 r.

Dlaczego taki produkt znalazł się w Carrefourze na stoisku z serami?

- Produkt pochodzi z Grecji; ma wszystkie zezwolenia i może być sprzedawany nie tylko na terenie Polski, ale i Unii. U nas jest opisany nie jako ser, więc nie widzę przeszkód, żeby go wystawiać razem z serami. Zresztą, gdzie inaczej można byłoby go umieścić? - zastanawia się Maria Cieślikowska, rzeczniczka Carrefoura. - Podajemy informację, że to produkt seropodobny i alternatywny, a więc zastępczy.

******
A  tak na marginesie, sprawdzał ktoś ile jest obecnie kakao w czekoladzie?


W swoim czasie interesowałem się składem ketchupów.Nie mogłem zrozumieć po co w nich jest woda i jakiś skrobiowy zagęstnik:ble:  Załapałem jak zacząłem szukać w nich pomidorów.
Większość producentów nie podaje ile ich jest w produkcie. Z etykiet nielicznych wynikało, że od 30% do 60%.:bum:
Niestety tylko jednego udało  mi się  namierzyć, który potrafi na 100g gotowego produktu przeznaczyć 126g pomidorów.
Smaczkowi  sprawie dodaje to, że jest to firma zagraniczna, która produkuje swój wyrób u krajowego producenta (podwykonawcy), który do swoich markowych flaszek z  ketchupem pakuje tylko w połowie pomidory.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na wystawie wegorz z drobiu w opakowaniu zastepczym
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
ODPOWIEDZ